Heykelin iadesi yeniden gündemde

Türk sinemasının ünlü aktörü Salih Güney, New York Metropolitan Sanat Müzesi'nde (MET) sergilenen Herkül heykelinin üst yarısının Türkiye'ye iadesi için 1996 yılında Prof. Dr. Jale İnan'ın başlattığı ''Kültür Varlıkları Yerinde Güzeldir'' kampanyasını yeniden gündeme getirdiklerini bildirdi.

Yayınlanma: 23.09.2010 - 12:34
Abone Ol google-news

Salih Güney, Burdur'un Gölhisar ilçesindeki Cbyra antik kentini gezdi. Cbyra antik kentinden çok etkinlendiğini belirten Güney, antik kentin keşfedilmeye değer, özel bir yer olduğunu söyledi. Antik kentlere duyarlılığın son yıllarda arttığına işaret eden Güney, insanların artık eserlere taş yığını gibi değil de bir kültür hazinesi gibi bakabilmeyi öğrendiğini, bununla birlikte de koruma iç güdüsünün geliştiğini kaydetti.

Türkiye'nin antik kent cenneti olduğunun geç de olsa anlaşıldığını ifade eden Güney, destek verdiği ''Kültür Varlıkları Yerinde Güzeldir'' kampanyasıyla ilgili şöyle konuştu:
''Arkeolojiye ilgim, 1996 yılında Prof. Dr. Jale İnan önderliğindeki 'Kültür Varlıkları Yerinde Güzeldir' kampanyasıyla başladı. 1982 yılında Prof. Dr. İnan'ın Perge'de kazı başkanlığı yaptığı sırada, Roma İmparatoru'nun Helen heykel sanatına karşı prestij amaçlı yaptırdığı Lissippos'un Herkül heykelinin kopyasının belden kopuk üst parçası bulunamadı. Daha sonra 1994 yılında Cumhuriyet gazetesi yazarlarından Özgen Acar tarafından New York (MET) Müzesinde sergilenen, koleksiyoner Shelby White'a ait Herkül'ün kayıp üst kısmı bulundu. Bunun üzerine dönemin Kültür Bakanı Fikri Sağlar zamanında yasal işlem başlatıldı ve heykelin çalıntı olduğu ispatlanarak, açılan dava kazanıldı.

Tüm çabalara rağmen Herkül'ün Antalya'da bekleyen diğer yarısı bir türlü birleştirilemedi. 2008 yılında İtalya hükümeti Shelby White'a yasal işlem başlatmadan koleksiyonunda bulunan 15 objenin İtalya hükümetine iadesini talep etti. Koleksiyoner Shelby White bu talep üzerine dokuz parçayı iade edip, geri kalan altı parçayı da, 2010 yılında vereceğini söyledi. White, 20 milyon dolar ödeyerek kendisine MET Müzesinde açtırdığı özel galerisinde, yasal olmadığı ispatlanan Herakles heykelini sergilemeye devam etmektedir.''

Salih Güney, 1996 yılında, Türkiye'nin mahkemeyi kazanmasına rağmen White'ın Herkül heykelinin üst yarısını iade etmemesini protesto etmek amacıyla, Prof. Dr. Jale İnan önderliğinde ''Kültür Varlıkları Yerinde Güzeldir'' kampanyası başlatıldığını ve 30 bin imza toplandığını vurguladı.

Güney, şimdi de White ile İtalyan hükümeti arasında gelişen müzeler arası iade işleminden yola çıkarak, ressam Neslihan Özgenç ile birlikte yeniden ''Kültür Varlıkları Yerinde Güzeldir'' kampanyasını başlattıklarını ve heykelin unutulmadığını tüm dünya kamuoyuna hatırlatmak amacıyla yola çıktıklarını bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler