Hindilerine günde bir saat bağlama çalıyor
Nurdağı ilçesinde hindi yetiştiriciliği yapan bir kişi, hindileri çaldığı bağlamayla sakinleştiriyor.
İlçeye bağlı Gedikli köyünde çiftçiliğin yanı sıra hayvancılık yapan Ramazan Arslan, yaptığı açıklamada, uzun zamandır hindi yetiştiriciliği yapmayı düşündüğünü ancak çevresindekilerin zarar edeceğini belirtmesi üzerine bu işe girmekten sakındığını söyledi.
Yaklaşık 2 yıl süren araştırmanın ardından yaklaşık 1,5 ay önce 2 bin hindi alarak yetiştiriciliğe başladığını belirten Arslan, şunları anlattı: "Araştırmalarım sırasında huysuzlanan hindilerin müzik dinletilerek rahatlatıldığını söylediler. Bunun üzerine kümese teyp koydum ancak huysuzlanan hindiler kasetçaları gagalamaya başladı. Hindilerden biri bunu yapınca hepsi aynı şeyi yapmaya başlıyor ve birbirlerine zarar veriyorlardı. Farklı bir yöntem ararken aklıma hobim olan bağlama geldi. Kümese girip bağlama çalmaya başladım. Hindiler karşıma geçip adeta bir insan gibi beni dinlemeye başladılar."
Bağlama sayesinde hindilerin sakinleştiğini gördüğünü ifade eden Arslan, onlara her gün yaklaşık bir saat Türk halk müziği eserleri seslendirdiğini kaydetti. Arslan, ayrıca diğer kanatlılara göre ölüm oranları daha yüksek olan hindi yetiştiriciliğinde, şimdiye kadar sıfır fire verdiğini sözlerine ekledi.
HABERİN VİDEO'SU İÇİN TIKLAYINIZ...
"Müzik, verimliliği arttıran yöntemlerin başında geliyor"
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Hayvansal Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (HAYMER) Müdürü Prof. Dr. Emin Özköse de stres ve olumsuz çevre koşullarının çiftlik hayvanlarında özellikle kanatlılarda yumurta, büyükbaş hayvanlarda ise süt verimliliğini düşürdüğünü söyledi.
Sosyal yaşam alanlarında hayvanların rahatlamasına neden olan faktörlerin, hayvanların hormonel dengelerini ve salımını verim yönünden pozitif şekilde etkilediğini dile getiren Özköse, bu durumun da daha yüksek verim anlamına geldiğini ifade etti.
Üzerinde 40 yılı aşkın süredir çalışılan müzik dinletisinin, verimliliği arttıran yöntemlerin başında geldiğine işaret eden Özköse, "Müziğin, hayvanların beyinlerindeki ilgili bölgeleri hangi mekanizmayla etkilediği tam olarak anlaşılamamış olmasına rağmen, özellikle yumuşak tonlu müziklerin hayvanları rahatlattığı ve buna paralel olarak da hayvanlarda verimlilik artışı sağladığı gözlemlenmektedir" diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti