Hindistan'da Sufizmin izleri...

"Asıl savaş içimizde kendi egomuza karşı verdiğimiz savaştır'' diyen yönetmen Ceyda Aslı Kılıçkıran, Hint felsefesinin özü olarak kabul ettiği Sufizmin izlerini çekeceği filmle Hindistan'da arayacak.

Yayınlanma: 28.01.2009 - 08:48
Abone Ol google-news

''Hint felsefesinin özü sufizmdir'' inancıyla yola çıkan yönetmen Ceyda Aslı Kılıçkıran, geniş kitlelere bilgi ve özünde insan sevgisi mesajı vermek için Hindistan'da belgesel çekecek.

Kılıçkıran, yaptığı açıklamada, Mevlana'nın, Yunus Emre'nin, Hacı Bektaş Veli'nin 13. yüzyılda Anadolu'da aşılamaya çalıştıkları insan sevgisinin, Hint felsefesindeki insan sevgisi anlayışıyla uyuştuğunu söyledi.

Sufizmin özünde, egoyla mücadelenin olduğunu ifade eden Kılıçkıran, şunları kaydetti:
''Hint felsefesi ve hatta diğer pek çok Uzak Doğu felsefelerinin özü sufizmdir. Sufizm insan ve tanrı sevgisini aşılar. Bu yüzden 13. yüzyılda dünyadaki savaşların artış gösterdiği bir dönemde Mevlana, Yunus Emre ve Hacı Bektaş Veli'nin varlığının, zamana uygun olarak tesadüf olmadığı düşünülmekte. Çünkü dünya da savaşlar hızla devam ederken bu üç düşünür asıl savaşın dışarıda değil içimizde olduğunu anlatmaya çalışmıştır. İşte Hint felsefesi de bize aynı şeyi söylüyor. Asıl savaş içimizde kendi egomuza karşı verdiğimiz savaştır''

Kılıçkıran, küçük yaşlardan itibaren Hint felsefesine ilgi duyduğunu ve bu nedenle çalışmalarına bu yönde ağırlık verdiğini belirtti.

Hindistan'da çekeceği belgeseli, ''insanlığa hizmet'' olarak gördüğünü bildiren Kılıçkıran, ''Bilgiyi ve özü insan sevgisi olan bir mesajı kitlelere ulaştırabilmek, insanların hayata dair biraz daha geniş bir vizyona sahip olmasına bir parça katkım olursa çok mutlu olurum. Belgesel, Hint tapınaklarında çekilecek. Burada yaşayan ve dışardaki fiziksel dünyadan elini eteğini çekmiş ilginç insanlarla konuşacağız. Onlardan bu yola nasıl girdiklerini anlatmalarını isteyeceğiz. Hepsinin ilginç hikayeleri var'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler