Hırvatistan sandığa gidiyor

Hırvatistan'da yarın yapılacak olan parlamento seçimleri kapsamında ülke dışında yaşayan Hırvatlar oy kullanmaya başladı.

Yayınlanma: 03.12.2011 - 11:15
Abone Ol google-news

Toplam 4 milyon 504 bin kayıtlı seçmenin Bosna Hersek'te yaşayanlarının bir bölümü bu sabah saat 07.00'dan itibaren oy kullanmaya başladı.

Hırvatistan'ın Saraybosna Büyükelçiliği'nin Bakan Danışmanı Mariyana Mikuliç, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna ve Mostar, Banja Luka ve Tuzla kentlerinde açılan 30 oy kullanma noktasında sabah saat 10.00'a kadar yaklaşık 1200 kişinin oy kullandığını belirtti.

Bosna Hersek'te yaklaşık 264 bin oy sahibi Hırvatistan vatandaşının ikamet ettiğini söyleyen Mikuliç, bu sabah saatlerindeki oy kullanan seçmenlerin sayısı beklendiği gibi olduğunu da dile getirdi.

Hırvatistan'daki seçmenlerin yarın sandığa gideceğini anlatan Mikuliç, Bosna Hersek'te oy kullananların sayısının yarın artması beklendiğini kaydetti.

Mikuliç, kayıtlı seçmenin yaklaşık 412 bininin ülke dışında ikamet ettiğini, Bosna Hersek'te 264 bin ve Sırbistan'da 38 bin kişinin bulundukları ülkede oy kullanabileceklerini kaydetti.
Bosna Hersek'teki seçmenlerin 11. seçim bölgesine ait olduğunu ifade eden Mikuliç Hırvatistan Meclisi'ne seçilecek 151 milletvekilinin 3'ünün bu bölgeden seçileceğini anlattı.

Saraybosna'daki ''İsak Samokovlija'' ilköğretim okulunda açılan seçim noktasında, Hırvatistan'ın Saraybosna Büyükelçisi Tonçi Staniçiç de oy kullandı.
Hırvatistan'daki seçmenler ise yarın sandığa gidecek.
 

İktidardaki HDZ'nin en büyük rakibi SDP merkezli koalisyon olacak

Hırvatistan'ın, bağımsızlığını kazanmasından bu yana geçen 20 yılın 16'sını iktidarda geçiren sağ merkezli Hırvat Demokrat Birliği'nin (HDZ) 4 Aralık'ta yapılacak seçimlerde, en büyük rakibi Sosyal Demokrat Partisi merkezli ''Kukuriku'' olarak bilinen koalisyon olacağı belirtildi.

Hırvatistan'da yayın yapan ''Nova TV''nin yayımladığı anket sonuçlarında, başkanlığını şu anki Başbakan Yadranka Kosor'un yaptığı HDZ'nin, Sosyal Demokrat Partisi'nin (SDP) etrafında toplanan partilerin oluşturduğu ''Kukuriku'' koalisyonuna göre geride kaldığını kaydedildi.

Hırvatistan medyası ayrıca, HDZ'nin eski Genel Başkanı ve eski Başbakan İvo Sanader'in yolsuzluktan yargılanmasının seçim sonuçlarını etkileyebileceğini iddia ederken, AB'ye üye olmaya çalışan Hırvatistan'daki seçmenlerin yüksek oranda sandığa gideceğinin tahmin edildiği belirtildi.
 

''Kukuriku'' koalisyon

Ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat Partisi'nin (SDP) etrafında toplanan Hırvat Halk Partisi (HNS), İstra Demokrat Meclisi (IDS) ve Hırvat Emeklilerin Partisi'nden (HSU) oluşan ve ''Kukuriku'' koalisyon olarak adlandırılan koalisyon, Aralık 2010'da kuruldu.
8'i azınlıkları, 3'ü Hırvat diasporasını temsil edecek toplam 151 milletvekilinin seçileceği Hırvatistan'da 4 Aralık'ta yapılacak parlamento seçimleri öncesi partilerin kampanyaları bu gece sona erecek. Seçimlerin ilk sonuçlarının da yarın akşam saatlerinde açıklanması öngörülüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler