Hristofyas: Talat, Ankara'nın geleneksel tezlerini çiğnedi

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorununa KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile sürdürdükleri görüşmelerde çözüm bulamazlarsa bir daha bu şansın hiç yakalanamayacağını söyledi. "Talat, Ankara'nın geleneksel tezlerini çiğneyerek federasyonu kabul etti" diyen Hristofyas, mülkiyet ve diğer konularla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Hristofyas: Talat, Ankara'nın geleneksel tezlerini çiğnedi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.03.2009 - 10:02

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile sürdürdükleri müzakereler neticesinde Kıbrıs sorununa çözüm bulamazlarsa, bu soruna başka hiçbir zaman çözüm bulamayabileceklerini söyledi.

Rum basınına göre Hristofyas, dün Atina ve Palermo üniversitelerinden bir grup öğrencinin kendisini ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, KKTC'de yapılacak genel seçimleri ve Kıbrıs sorununun çözüm müzakerelerini değerlendirdi.

Hristofyas, KKTC'de 19 Nisan'da yapılacak erken genel seçimlerde "Talat'ın partisinin" (Cumhuriyetçi Türk Partisi-CTP) kazanamaması durumunda, Kıbrıs sorununun çözümü çabalarında "geriye gidiş olmasından endişe ettiğini" belirtti ve şöyle konuştu:
"Paskalya gününde 'sözde' meclisin seçimlerinde Sayın Talat'ın partisinin en büyük parti olarak çıkamaması ve hükümeti oluşturamaması, Sayın (Rauf) Denktaş'ın kurduğu Ulusal Birlik Partisinin (UBP) galip gelerek Denktaş'ın oğlunun partisi (Demokrat Parti-DP) ile koalisyon kurması ve bu durumda da geriye gidişin olması tehlikesi mevcuttur. Böyle bir durumda Sayın Talat için şu anda müzakerelerde uyguladığı politikayı uygulamayı sürdürmesi çok zor olacaktır."

 

"Söylemede federasyon, uygulamada konfederasyon"

Müzakerelerin gidişatına da değinen Hristofyas, KKTC Cumhurbaşkanı Talat'ın "Kıbrıs Türk tarafının ve Ankara'nın geleneksel tezlerini çiğneyerek federasyonu kabul ettiğini" öne sürerek şunları söyledi:
"Biz, federasyon istiyoruz. Sayın Talat da, Kıbrıs Türk tarafının geleneksel tezlerini ve biraz da Ankara'nın tezlerini çiğneyerek, ileriki müzakerelerin temeli için önem taşıyan, federasyonu, tek egemenlik, tek vatandaşlık ve tek temsiliyete sahip iki toplumlu, iki kesimli bir devlet olması gerektiğini kabul etti. Ancak siyasi sistem ve Kıbrıs'ın AB'ye katılımıyla ilişkili konuların görüşülmesinde sunulan tezler, adı federasyon, uygulamada konfederasyon olan bir karışım istediklerine dair düşünce ve şüpheler doğurmaktadır."

Tüm bunlara değinirken "içinin sızladığını" savunan Hristofyas, "İlerici var sayılan Sayın Talat'la da anlaşamazsak, hiç anlaşabilecek miyiz bilmiyorum" dedi.

 

"Mülkiyet konusunda çok ciddi farklılık var"

Hristofyas, Kıbrıs Türk tarafının mülkiyet konusundaki görüşleriyle kendi görüşleri arasında "çok ciddi farklılık bulunduğunu" da ifade etti.

Talat'ın, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın "Kıbrıs Rum taşınmazlarını Kıbrıslı Türklere ve Türkiye'den getirdiği binlerce 'yerleşiğe' Türkiye Cumhuriyeti kökenli KKTC vatandaşları vermesini suç olarak nitelendirdiğini" iddia eden Hristofyas, şöyle devam etti:
"Şimdi Sayın Talat bana, Sayın Denktaş'ın bir suç işlediğini ve bu taşınmazları ait olmayan kişilere verdiğini söylüyor. Taşınmazların kayıtlı olduğu Kıbrıslı Rumlara ait olduğunu bilen Sayın Talat, şimdi ne yapacağız sorusunu soruyor."

Hristofyas, Talat'ın bazı önerilerinin kendileri tarafından kabul edilemez olduğunu belirtti ve Talat'ın, "bazı mal sahiplerinin taşınmazlarını talep etme hakları olmasını, ancak öncelik hakkının mülkü kullanana ait bulunmasını istediğini" kaydetti.

Dimitris Hristofyas, Talat'ın "yasal mülk sahibinin tazmin edilmesi ya da Güney Kıbrıs'ta mülkü bulunan Kıbrıslı Türkle takas etmesini ve toprak sorununa geçilmesini talep ettiğini" de ileri sürdü.

"Toprak konusunda sorunlar olabileceğini, ancak kendilerinin öncelik olarak mülkiyet sorununun çözümünü, mal sahibinin mülkü konusunda, geri dönüş de dahil, neyin olacağına karar vermesini ortaya koyduklarını" belirten Hristofyas, kendilerinin bu tezlerinin uluslararası hukuk ile uluslararası ve Avrupa insan hakları anlaşmalarına dayandığını savundu.

Hristofyas ayrıca, KKTC'nin "yasadışı olmasına karşın Kıbrıslı Türklerin bu devlet yapısına alışmış olduklarını, bu durumun da müzakerelerde karşılarına çıktığını" söyledi.

 

Hristofyas, cuma günü Papa 16. Benediktus ile görüşecek

Bu arada Rum yönetimi Sözcüsü Stefanos Stefanu, Hristofyas'ın cuma günü Vatikan'da Papa 16. Benediktus ile görüşeceğini açıkladı.

Stefanu, Hristofyas'ın, "Kıbrıs sorununun çözümü için ortaya konulan çabanın ileriye götürülmesi ve Güney Kıbrıs'ın diğer ülkelerle olan ilişkilerinin, saygınlığının ve güvenirliğinin kuvvetlendirilmesi amacıyla yaptığı uluslararası propaganda çerçevesinde Vatikan'da temaslarda bulunacağını" kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler