İki farklı İYİ Parti fotoğrafı
İYİ Parti’nin batı illerinde CHP ile ittifak yaparken, doğudaki birçok ilde aday çıkarmaması ve aday çıkardığı illerde dahi ‘HDP’ye karşı AKP’yi destekleme stratejisi’ çelişki yarattı.
Yerel seçimlerin ‘kaybeden’ partisi, büyükşehirler ve iller bazında İYİ Parti oldu. İYİ Parti, CHP ile ittifak yaptığı illerde başarı sağlayamadı. İYİ Parti’nin en fazla oy aldığı ve “AKP’yi zorladığı” tek il Balıkesir olurken, Mersin’de Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın adaylık başvurusunda geç bulunması nedeniyle Demokrat Parti’den aday gösterilen Ayfer Yılmaz’ın oyu ise kesin olmayan sonuçlara göre, yüzde 12’de kaldı.
24 Haziran seçimlerinde İYİ Parti, Millet İttifakı kapsamında yüzde 9.96 oy almıştı. CHP ile işbirliği kapsamında, CHP 10 büyükşehirde ve 12 ilde İYİ Parti’yi destekledi. Bu kapsamında, büyükşehirlerde İYİ Parti’ye Balıkesir, Denizli, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya ve Samsun ve Trabzon bırakılmıştı. İYİ Parti en fazla oyu, kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 47 ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi başkan adayı İsmail Ok aldı. Denizli’de de İYİ Parti oylarını yüzde 41’e çıkardı. İYİ Parti, kesin olmayan sonuçlara göre,
Gaziantep’te yüzde 16.57, Kayseri’de yüzde 31, Kocaeli’nde yüzde 31,86, Konya’da yüzde 20, Manisa’da yüzde 36, Sakarya’da yüzde 28, Trabzon’da yüzde 30’un üzerinde oy aldı.
‘CHP’nin oylarını aldı’
İYİ Parti’nin oylarını ittifak illeri bazında artırdığı görülse de partiye oyların büyük çoğunluğunun “CHP seçmeninden geldiği” belirtilirken Afyonkarahisar, Aksaray, Düzce, Elazığ, Isparta, Karabük, Kilis, Kırıkkale, Nevşehir, Osmaniye, Tokat ve Yozgat’ta oylarını yüzde 20’nin üzerine çıkarttı.
Sonucu HDP etkiledi
İYİ Parti’nin CHP ile işbirliği yaptığı büyükşehirler ve illerde sonuç elde edememesinin en önemli nedeninin “HDP etkisi” olduğu belirtildi. HDP’nin “Doğu illerini yeniden kazanırken, batı illerinde AKP ve MHP ittifakına kaybettirmek” stratejisi doğrudan İYİ Parti’yi etkiledi. HDP’nin “Millet İttifakı’nı desteklediği” şeklinde yorumlanan açıklamaları ile İYİ Parti teşkilatlarından gelen istifalarla ilk sinyallerini veren sıkıntı, özellikle merkez sağ seçmenin yoğunlukta olduğu illerde kendisini gösterdi. İYİ Parti’nin batı illerinde CHP ile ittifak yaparken, doğudaki birçok ilde aday çıkarmaması ve aday çıkardığı illerde dahi “HDP’nin karşısındaki en güçlü parti olarak AKP’yi destekleme stratejisi” Türkiye genelinde “iki farklı İYİ Parti fotoğrafı” ortaya koydu.
Batı’daki stratejik ortağından doğuda uzak duran İYİ Parti’nin bu stratejisi, doğu illerinde oy kaybettirdi.
Kocamaz kaybettirdi
İYİ Parti’nin yerel seçimler öncesinde ilk belediye başkan adayı açıkladığı il Mersin olmuştu. Mersin’de, MHP’den İYİ Parti’ye geçen Burhanettin Kocamaz’ı yeniden aday gösteren İYİ Parti, Kocamaz’ın “adaylık başvurusunda geç bulunması” nedeniyle tercihini Ayfer Yılmaz’dan yana kullanmış ve Yılmaz, Demokrat Parti’den aday gösterilmişti. Ancak Kocamaz’ın da destek verdiği İYİ Parti’nin oyu Mersin’de yalnızzca yüzde 12’lerde kaldı.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu