"İktidar, devletin tamamını ele geçirmek istiyor"

DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Macit, "İktidar partisi, sadece yürütme erkiyle yetinmemekte, bütün kurumlarıyla ve bütün erkleriyle devletin tamamını ele geçirmek istemektedir" dedi.

Yayınlanma: 23.04.2010 - 13:23
Abone Ol google-news

DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Macit, Meclis Genel Kurulu'ndaki 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yapılan özel gündemli toplantıda konuştu.

Demokrasinin kurumlar ve kurallar rejimi olduğunu söyledi. Hukukun üstünlüğü olmadan demokrasiden bahsedilemeyeceğini ifade eden Macit, bugün iktidarın devletin diğer kurumları karşısında mağdur gösterilerek iyice kuvvetlendirilmesinin ideolojik taşlarının döşendiğini kaydetti. Macit "Bugün 'hükümet oldu ama iktidar olamadı' iddialarının arkasındaki gerçek netleşmiştir: iktidar partisini sınırsız güç haline getirmek. Bugün ülkemiz büyük bir çalkantıdan geçiyor. Cumhurbaşkanlığı, hükümet ve meclis çoğunluğu tek partinin elindedir. 12 Eylül rejimi, Cumhurbaşkanlığını ve yürütmeyi kuvvetler ayrılığını zedeleyecek ölçüde zaten güçlendirmiştir. Bugün yasama ve yürütme neredeyse tek partide toplanmıştır. Meclis Başkanı'na emir veren bir başbakanlık anlayışı, hukuk devletinde kabul edilemez" diye konuştu.

Meclis'te görüşülen yeni anayasa değişiklik paketi ile Cumhurbaşkanının yetkilerinin daha da artırıldığını, yargının yürütmenin emrine verildiğini belirten Macit, "İktidar partisi sadece yürütme erkiyle yetinmemekte, bütün kurumlarıyla ve bütün erkleriyle devletin tamamını ele geçirmek istemektedir. Yürütme, yasama ve yargının tek partide toplanmasının yarattığı rejimin adı bellidir. Bu yöntem ikinci dünya savaşı öncesinde Avrupa'da da kuruldu ve denendi" dedi. Macit, yüzde 10 seçim barajını da eleştirerek halkın iradesinin gerçekleşmesinde en büyük engel olduğunu söyledi. Macit siyasi ittifaklara olanak veren Seçim Yasasına ihtiyaç olduğunu kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler