İktisat, Kriz ve Sanat

İktisat Felsefesi Dergisinin katkılarıyla "İktisatçılar Tartışıyor; İktisat, Kriz ve Sanat" başlıklı bir panel bugün İktisatlılar Evi'nde düzenlendi.

İktisat, Kriz ve Sanat
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.11.2011 - 21:05

Yrd. Doç. Dr. Zeki Coşkun (Mimar Sinan Üni.), İbrahim Korkmaz (Marmara Üni.), Doç. Dr.Metin Sarfati (Marmara Üni.) ve Yrd. Doç. Emre Zeytinoğlu (Mimar Sinan Üni)’nun katıldığı panelde konu iktisat felsefesi ve disiplin olarak sanat bağlamında tarihsel süreç içinde ele alındı. Özellikle Aristoteles, Kant ve Marx’ın sanat anlayışlarından örnekler verilerek sanatla - estetik, sanatla – kriz, sanatla – piyasa kavramları üzerinde duruldu. Zeytinoğlu; “Sanatla estetik birbiriyle ilişkili ama ayrı kavramlardır. Sanatçı yapıtının peşine düşerken estetik ve piyasa kaygısının dışında ve özgürdür, özgür olmalıdır. Ürettikten sonrasını da piyasaya bırakmalı” dedi. Aydınlanma, özellikle Kant felsefesini özgür birey olma bilincinin gelişmesinde önemli bir dönem noktası olarak gördüğünü belirtti. Zeki Coşkun’da  sanat kriz konusunun iktisattan farklı olduğunu ileri sürdü.

Derginin Yazı İşleri Müdürü Sarfati ve MSGSÜ adına sahibi Korkmaz diğer disiplinlerle bağ kurmaya, iktisat felsefesinin problemlerinin onlarla tartışılmaya çalıştıklarını bu panelinde böyle bir amaçla düzenlendiğini vurguladılar.

Sarfati,"İktisat felsefesinin ülkemizde tümden dışlanan, varlığı dahi yadsınan bir kavram olduğunu sonuç olarak veya başlama niyetine, iktisada tekrar bilgelik gerektiği, iyinin ve güzelin arayışının olmamasının zenginlik arayışını kendi için bir eylem haline getirip anlamsızlaştıracağını, insan olanı çürüteceğini düşünüyor, onun için felsefeyi iktisada sokmak istiyoruz." diyerek derginin amacını bir kez daha hatırlattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler