İlaç krizi sona erdi, eczacılar memnun

Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacılar Birliği, avans ödemeleri, muayene ücretlerinin eczaneler üzerinden tahsili, günübirlik ilaç tedavisi ve ıskonto oranları gibi konularda uzlaşma sağladı. Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, ilaç krizinin uzlaşmayla çözülmesinden memnun olduklarını dile getirdi.

Yayınlanma: 20.01.2009 - 13:05
Abone Ol google-news

İlaç krizi dün gece geç saatlerde Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacıları Birliği arasında imzalanan ilaç alım protokolü ile aşıldı. Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, protokole ilişkin yaptığı açıklamada ilaç krizinin uzlaşmayla sonuçlanmasından memnun olduklarını belirtti. Çolak, "Böylece, bu süreçte hem eczacıların örgütlü gücü ayakta durdu, hem de eczacıların birliği daha da güçlenmiş oldu." dedi.

Sağlık alanında değişimler yaşandığını, bunların da zaman zaman sancılı olduğunu belirten TEB Başkanı Çolak, "Eczacılar da bu değişim sürecinin önemli dama taşlarından birini oluşturuyor. Eczaneler sağlık merkezleri, eczacılar da birer danışman işlevi görüyor" dedi. Eczacıların birinci basamak sağlık hizmetinde yer alması noktasında dünyadaki evrensel kuralın Türkiye'ye de uygulanması için çok çaba gösterdiklerini hatırlatan Çolak, "Eczacıların artık tedarikçi olmaktan çıkıp, birinci basamak sağlık hizmeti sunucusu olmaları konusunda uzlaşmaya varıldı" diye konuştu.
 

Özel hastanelerin muayene katkı paylarının eczanelerden tahsili kalktı

TEB Başkanı Çolak, avans ödemelerinde daha önce 45 günlük sürede yüzde 75-90, kalan 45 günde ise geri kalan ödemelerin yapılmasının istendiğini anımsatarak "Protokol ile 60 günde incelenmek şartıyla tamamının ödenmesi karara bağlandı" dedi.

Muayene katkı paylarının eczanelerden tahsiline uzun zamandır karşı çıktıklarını belirten TEB Başkanı Çolak şunları söyledi:  "Protokolle şimdilik sadece özel hastanelerdeki muayene katkı paylarının eczanelerden tahsiline son verildi. Devlet ve üniversite hastanelerindeki muayene katkı paylarının eczanelerden tahsilinin ise süreç içerisinde kaldırılması kararlaştırıldı. Bunun için belli bir süre konulmadı. Görüşmelerde bize, '2 bin 800 hastanemiz var. Buralara kadro açacağız. Eleman yerleştirilmesi bir hayli zor. Onun için bir süre daha bu işi sizin vasıtanızla götürelim' denildi. Bir süre daha böyle devam edeceğiz."

 

"Bin eczacı istihdam edilecek"

TEB Başkanı Çolak, yaptıkları görüşmeler sonucunda Sağlık Bakanlığı hastanelerinde 500, Sosyal Güvenlik Kurumu reçete kontrol birimine de 500 olmak üzere toplam bin eczacının istihdam edileceğini bildirdi. Bunun eczacı istihdamı açısından önemli olduğunu belirten Çolak, Sağlık Bakanlığı'nın ilerde 500 eczacı daha istihdam etmeyi planladığını kaydetti.

İlgili düzenlemede yapılan değişiklikle eczacı kar oranlarının da artırıldığını hatırlatan Çolak, "Eczacı karlılığı ilk 3 dilimde yüzde 25 olarak belirlendi. Bu değişiklikle eczanelere 70-80 milyon liralık bir katkı sağlandı" dedi.

Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) de, eczacılarla ilgili değişikliklerin kendi görüşleri de alınarak yapılacağını, ayrıca protokole aykırı değişiklik yapılmayacağını ifade eden TEB Başkanı Çolak şöyle devam etti:
"Eskiden SUT'ta gece yarısı değişiklik yapılıp sabah yürürlüğe girerdi. Şimdi bunun için 15 gün süre verilecek. Bu da önemli bir kazanım. Ayrıca Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız görüşmelerde de ilgili yasada yapılacak değişiklikte eczacı-eczacı ortaklığı yer almayacak. Bunun garantisi verildi."

Geri ödemelerin ise belirli sistem dahilinde yapılacağını kaydeden TEB Başkanı Çolak, "Özellikle Yeşil Kart'ta 200 milyon liralık bir ödeme yapıldı. 100 milyon liralık bir başka ödemenin de Şubat ayında yapılmasını bekliyoruz" dedi.


"8 bin eczane için ıskonto oranı yüzde sıfıra indirildi"

Alt gruptaki 8 bin eczane için ıskonto oranının sıfıra indirildiğini, üst gruptaki 3 bin eczane için de yarım puan artırıldığını kaydeden Çolak, "Bununla alt dilimdeki eczaneler 8 milyon liralık kazanç elde edecek, üst dilimdekiler ise 24 milyon liralık kayba uğrayacak. Bu kararla aslında üst dilimdeki eczaneler fedakarlık yapmış oldu. Zaten bizim amaçlarımızdan birisi alt gruptaki eczanelerin zararını gidermekti" dedi.


"Daha iyi şartlar olabilirdi"

Protokolün daha iyi şartlarla imzalanabileceğini, ancak bunun bir müzakere süreci olduğunu kaydeden TEB Başkanı Çolak, "İstediklerinizin hepsini alma şansınız yoktur. Özellikle kamu kurum ıskontolarının üzerimizden kalmasıyla ilgili çok mücadele veriyoruz. Ancak bunu kaldıramıyorlar. Onların da kendilerine özgü gerekçeleri var. Önümüzdeki süreçte bu yeniden gündeme gelebilir" dedi. Günübirlik ilaç tedavisine de karşı çıktıklarını belirten TEB Başkanı Çolak, bu uygulamanın özel hastaneler için kaldırıldığını, bunu da eczacılar açısından önemli bir kazanım olarak gördüklerini belirtti. Bu uygulamayla daha çok özel hastanelerde karşılaşıldığını ifade eden TEB Başkanı Çolak, şunları söyledi:
"Kamu hastanelerinde bu uygulama çok yapılmıyordu. Özel hastaneler daha çok kar amaçlı oldukları için her şeyi günü birlik sisteme koymaya çalışıyorlardı. Kanser, diyaliz ilaçları, kan ürünleri, acil müdahaleler günü birlik tedavi adı altında değerlendiriliyordu. Bu da yaklaşık 1.5 milyar liralık bir Pazar. Bu kamu hastanelerinde devam edecek. Çünkü bu hastanelerde böyle bir suistimal yok."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler