İlhan Baran eserleri ve fikirleriyle anıldı

Türkiye’nin en önemli virtüözlerinden Cihat Aşkın (keman), Çağ Erçağ (çello), Tuncay Kurtoğlu (bas), Emre Elivar ve Muhiddin Dürrüoğlu (piyano) 6 Mayıs Pazar akşamı Süreyya Operası’nda “İlhan Baran’ı Anma Konseri” verdiler.

İlhan Baran eserleri ve fikirleriyle anıldı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.05.2018 - 17:07

İlk kompozisyon öğrencisi şef Rengim Gökmen’in konuşmasıyla başlayan hem eser çeşitliliği hem de açıklamaların kıymetiyle sempozyum düzeyindeki konserde bestecinin “Üç Soyut Dans”, “Mavi Anadolu”, “Üç Bagatel”, “Sonatina”, “Siyah ve Beyaz”, “Dört Zeybek”, “Evlerinin Önü”, “Ferayi”, “Kolbaşı”, “Köroğlu” ve “Dönüşümler” eserleri seslendirildi.

Öğrencilerinden piyanist Özgür Aydın’ın rahatsızlığı nedeniyle gene öğrencisi olan Emre Elivar son anda programa dahil oldu. Piyano eserlerini daha önce çalmış olan Elivar, şarkıları ilk kez seslendirdiği halde yorumuyla heyecan uyandırdı. Küçük yaşta öğrencisi olan Dürrüoğlu eşliğinde Aşkın ve Erçağ’ın yorumladığı “Dönüşümler” hem besteci hem de icracıların değerini bir kez daha ortaya çıkardı. Hiç öğrencisi olmayan Cihat Aşkın, bir kez huzurunda ve defalarca konserlerinde çalmış olduğu “Sonatina” ile besteciye ruh yakınlığını gösterdi.

Hem mesleki hem de kişiliğinin gelişmesinde büyük rol oynayan hocası için Gökmen, “Eğitimci yönüyle de, eserleriyle de hak etmiş olduğu değeri yaşamında pek göremedi. Daha 14 yaşında iken onun ilk kompozisyon öğrencisi olmam benim en büyük şansım olmuş, bana farklı bir kişilik kazandırmış, yaşamıma yön vermiştir” açıklamasıyla saklamış olduğu ders notları ve makalelerinden İlhan Baran’ın müzik teorisini ortaya koydu. Gökmen, “İlhan Baran, bestecilik ve yorumculuk sanatlarına çok daha felsefi, derin ve toplumsal değerlendirmeler yaparak bakardı. Onun bu kendine özgü bakış açısı, tüm öğrencilerine yol gösterici olduğu gibi kendi eserlerine de çok özgün bir dil kazandırmıştır. Sayı olarak çok olmasa da nitelik olarak yüksek değerde eserler ortaya koymasını sağlamıştır” diyerek konserin gerçekleşmesini sağlayan Süreyya Operası Genel Koordinatörü Murat Katoğlu’na teşekkür etti.

Birçok anı ve bilginin paylaşıldığı konserin dinleyicileri arasında; “Kutup Yıldızımız Anılarla, Besteci / Eğitimci İlhan Baran” kitabının yazarı tenor Seyit Yöre, “Müzikte Derin Zirve - İlhan Baran” kitabının yazarı Şefik Kahramankaptan, besteci Turgay Erdener, mezzo soprano Selva Erdener, piyanist Metin Ülkü, besteciler Yalçın Tura, Hasan Uçarsu, Özkan Manav, şef/keman virtüözü Hasan Tura, kornist Sadi Baruh, şair/ yazar Egemen Berköz, gazeteci/yazar Füsun Özbilgen’in de olduğu çok sayıda sanatçı, gazeteci ve sanatseverler izledi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon