İlhan Çomak’tan Adalet Bakanı’na mektup

22 yıldır tutuklu olan şair İlhan Çomak, 13 Temmuz’daki duruşması öncesinde bir mektup kaleme alarak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a seslendi.

İlhan Çomak’tan Adalet Bakanı’na mektup
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.07.2016 - 19:16

22 yıldır tutuklu olan şair İlhan Çomak, 13 Temmuz’daki duruşması öncesinde bir mektup kaleme alarak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a seslendi.

22 yıldır cezaevinde olan şair İlhan Sami Çomak, Çarşamba günü görülecek duruşması öncesinde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a bir mektup yazdı.

Çomak, Adalet Bakanı’na, “Hayat efsaneyi tekrar eder. Evet, belki… Yargı kanıtlanmış kötülüğü! Bu kötülüğü bir kez de benden duyun diyedir size yazmamın sebebi” diye seslendi.

Çomak mektubunda devam eden yargılamasının adil olmadığını belirtti.

İlhan Çomak’ın Bakan Bozdağ’a yazdığı mektubu şöyle:

“Ağustos sonu itibariyle 22’den gün alacağım. Hayır, ömrümün toplamı değil söz konusu olan. Dillendirdiğim rakam cezaevi yasımdır. Evet, böyle adlandırmak mümkün: Cezaevi yası… 1994’ten bugüne aralıksız şekilde içeride olmaklığım hesaplandığında cezaevi yasımın toplamı 22 ediyor. 43 yaşındaki biri için epey uzun bir süre… Dikkate değer asıl nokta ise bunca yıla rağmen hâlâ yargılanıyor olmamdır. Bilginiz var mı acaba?

Dikkate değer asıl nokta ise bunca yıla rağmen hâlâ yargılanıyor olmamdır. Bilginiz var mı acaba? Ama olması gerektir. Zira bu uzun ve haksız yargılama konusunda, şahsınıza cevaplamanız üzere Meclis’te en az 4 kez soru önergesi sunulduğu ve bunların hiçbirinin cevaplanmadığını biliyorum. Ayrıca kimi milletvekilleri tarafından size sözlü olarak bilgi verildiği de ortada. Hakeza dava dosyamın Bakanlığı döneminde sayın Kenan İPEK’e sunulduğu malum. Yine bakanlık tetkik hakimlerince bulunduğum cezaevi idaresinden yeniden yargılanmama ilişkin dosyamdaki belge ve bilgilerin istendiği de sabittir.

Bunca uzun zamandır içeride olmama rağmen yargılamanın tutuksuz veya infazın durdurularak gerçekleştirilmemesi, Salih Mirzabeyoğlu, Ergenekon, Balyoz, Şike v.b. davalardaki yeniden yargılama karalarından sonra izlenen tutuksuz yargılama yolu düşünüldüğünde hem garip hem de açık bir çifte standartı göstermesi bakımından hukuka ve eşitlik ilkesine aykırı.

Yakın dönemde hayatını kaybeden Harper Lee’nin, hakettiği şekilde çok bilinen ‘Bülbülü Öldürmek’ adlı eserinde siyahi Tom Robinson işlemediği bir suçta beyaz bir kadına tecavüz etmekten tutuklanır. İddianın anında değiştirilemez hükme dönüştüğü bir iklim söz konusudur. ‘Bizim mahkemelerimizde beyaz adamın dünyası ile siyah adamın dünyası karşı karşıya geldiğinde her zaman beyaz adam kazanır. Bunlar çirkin ama hayatın gerçeği.’ Böyle diyor Tom Robinson’ın avukatı Atticus. Kendisi de beyaz olan Atticus, vicdanını yitirmemiş bir doğruluk savunucusudur. Aslında daha başlamadan davayı kaybedeceğini bilen bir güngörmüşlükledir. ‘Davayı kazanacak mıyız baba’ diye soran kızına, kesin bir yargıyla ‘Hayır! Daha başlamadan yüzyıl önce davayı kaybetmiş olmamız demek, kazanmaya çalışmayacağımız anlamına gelmez’ der, tam da benim açmazıma, yaşadıklarıma gönderme yapan keskin bir akılla.

Hayat efsaneyi tekrar eder. Evet, belki… Yargı kanıtlanmış kötülüğü!

Bu kötülüğü bir kez de benden duyun diyedir size yazmamın sebebi.

Bülbülü öldürmeyin!

Saygılarımla.”

Ne olmuştu?

İlhan Çomak 21 yaşında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü’nde öğrenciyken tutuklandı.

Çomak hakkındaki ilk karar, 6 yıl sonra İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından verildi. “Devletin hakimiyeti altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemlerde bulunmak”tan idam cezasına çarptırıldı. Bu ceza, “iyi hali” dikkate alınarak müebbet hapse çevrildi.

Aynı yıl Yargıtay tarafından onaylanan ceza için Çomak, 2001’de, “DGM’deki askeri hakim nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu.

AİHM, 2006’da İlhan Çomak’ı haklı buldu ve yeniden yargılanmasına karar verdi, Türkiye’yi tazminata mahkum etti.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, İlhan Çomak tutuklandıktan yaklaşık 20 yıl sonra, ‘yeniden yargılanması’na karar verdi ve Çomak 19 Aralık 2013’te yeniden hakim karşısına çıktı.

İlk duruşmada 20 yıl önce işlediği varsayılan suçların delillerini karartabileceği şüphesiyle avukatları tarafında talep edile tahliye kararı reddedildi.

11 Mart 2014 ve 5 Eylül 2014’te iki kez daha duruşmaya çıkan Çomak’ın tahliye talebi reddedildi ve Çomak’ın cezaevinde geçirdiği süre 22 yıla ulaştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler