IMF ile anlaşın ama...
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, IMF'nin Türkiye'ye 2009 yılı bütçesinde öngörülen harcamaların daha altında bir harcama dayatırsa bunun, Türkiye'nin yüzde sıfır büyümesi ve hatta küçülmesi anlamına geldiğini söyledi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, "hükümetten talebimiz ve beklentimiz elbette IMF ile anlaşmayı imzalaması, ama anlaşma çerçevesinde ekonomik anlamda Türkiye'nin büyümesini küçültecek, Türkiye içindeki para arzını azaltacak hiçbir şarta evet dememesidir" dedi.
Yalçıntaş, İTO'nun aralık ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, hükümetin TBMM'ye sunduğu 2009 yılı bütçesine değinerek, bütçede harcamaların 262,2 milyar YTL, gelirlerin 248,8 milyar YTL olarak öngörüldüğünü, buna göre bütçe açığının 13,5 milyar YTL, faiz dışı fazlanın da 44 milyar YTL olduğunu kaydetti.
Öngörülen bütçe harcamasından hazinenin ödeyeceği 57,5 milyar YTL'lik faiz düşüldüğünde, geriye 205 milyar YTL'lik bir faiz dışı bütçe harcaması kaldığını dile getiren Yalçıntaş, şöyle konuştu: "Bunu biz şu anda olumlu olarak algılıyoruz. Neden olumlu olarak algılıyoruz? Çünkü, 2009 yılıyla 2008 yılını karşılaştırdığımız zaman faiz dışı bütçe harcamalarının yüzde 17,1 artığını görüyoruz. Eğer biz bu senenin enflasyonunu (ki hükümetin kendi hedeflediği enflasyon miktarıdır bu) yüzde 7,5 olarak kabul edersek, demek ki 2009 yılında hükümet kendi bütçesinde yüzde 8,8'lik bir reel artışı hedeflemiş."
Yalçıntaş, Türkiye ekonomisinin büyümeye muhtaç olduğunu, büyümenin tek yolunun da yatırım yapmak olduğunu vurgulayarak, bu yatırımları sadece özel sektörün yapmasının yeterli olmadığına, mutlaka hükümetin de yatırım yapması gerektiğine işaret etti. Murat Yalçıntaş, bu bağlamda, yüzde 8,8'lik, harcamalardaki reel artışı olumlu olarak gözlemlemenin mümkün olduğu görüşünü dile getirdi.
IMF ile anlaşma
IMF ile anlaşmaya da değinen Yalçıntaş, "keşke bu anlaşma, çok daha evvel, daha mayıs ayında ilk bunu bu kürsüden dillendirdiğimiz zaman yapılsaydı" dedi.
Yalçıntaş, IMF görüşmelerinin sürdüğünü hatırlatarak, şunları söyledi: "Hepimiz biliyoruz ki bu görüşmelerin çoktan neticelenmiş olması lazımdı ama hala neticelenmedi. Neticelenmemesinin sebebini de, resmi hiçbir açıklama olmamasına rağmen, gayri resmi olarak biz biliyoruz ki IMF'nin Türkiye bütçesi üzerinde bazı talepleri var.
Biz İstanbul iş alemi olarak şunu çok net bir şekilde söylüyoruz; eğer IMF Türkiye'ye 2009 yılında bu harcamaların daha altında bir harcama dayatırsa bu, Türkiye'nin yüzde sıfır büyümesi ve hatta küçülmesi demektir. Bizim ne Türkiye ekonomisi olarak, ne de İstanbul iş alemi olarak böyle bir şeyi kabul etmemize imkan yoktur. Bunu çok net ve çok açık bir şekilde söylüyoruz. Dolayısıyla bizim hükümetten talebimiz ve de beklentimiz elbette IMF ile anlaşmayı imzalaması, ama bu anlaşma imzalaması çerçevesinde ekonomik anlamda Türkiye'nin büyümesini küçültecek, Türkiye içindeki para arzını azaltacak hiçbir şarta evet dememesidir."
IMF ile yapılacak anlaşmanın, açıklanmış olan büyüme oranlarından taviz vermemesi gerektiğine işaret eden Yalçıntaş, iş alemi olarak sonuna kadar bunun takipçisi ve savunucusu olacaklarını bildirdi. Yalçıntaş, "biz, eğer Türkiye'de iç talebi artırmazsak, Türk ekonomisinin resesyona girme sıkıntısı vardır" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev