IMF küresel ekonomi için büyüme tahminini 0.2 puan düşürdü

Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonomi için 2015 büyüme tahminini 0.2 puan aşağıya çekerken, gelecek yıla ilişkin tahmininde bir değişiklik yapmadı.

Yayınlanma: 10.07.2015 - 11:27
Abone Ol google-news


 
IMF Araştırma Direktörü ve Ekonomi Danışmanı Oliver Blanchard, IMF'nin güncellediği "Dünya Ekonomik Görünüm" raporu sunumunda, gelişmiş ekonomilerde bir toparlanma yaşanırken, gelişmekte olan ülkelerin büyümelerinde bir yavaşlama yaşanmakta olduğuna dikkat çekti.
 
Yunanistan'daki gelişmeleri "dramatik" diye nitelendiren Blanchard, Yunanistan'daki gelişmelerin küresel ekonomi üzerindeki etkilerinin sınırılı olacağına işaret ederek, "Yunanistan'ın Euro Bölgesi içinde kalmasını sağlayacak sonuçlar alınacağını umuyoruz ve bu yönde çaba göstereceğiz" dedi.
 
Raporda yer alan verilere göre, IMF 2015 yılı için için küresel büyüme tahminini yüzde 3.5'ten yüzde 3.3'e düşürdü ancak 2016 için yüzde 3.8 olan büyüme beklentisini değiştirmedi.
 
IMF, gelişmiş ekonomiler için de 2015 büyüme tahminini 0.3 puan indirerek yüzde 2.1'e çekerken, yüzde 2.4 olan 2016 tahminini korudu. Fon, gelişmekte olan ülke ekonomileri için 2015 büyüme beklentisini yüzde 4.3'ten yüzde 4.2'ye düşürdü; gelecek yıl için de yüzde 4.7 büyüme öngörüsünü değiştirmedi.
 
Raporda yer alan verilere göre, IMF'nin gelişmekte olan ülkelere yönelik büyüme tahminini düşürmesinde düşük emtia fiyatları, Çin ve jeopolitik gelişmeler etkili oldu
 
Küresel büyüme tahminini düşürmesinde ABD ekonomisinde ilk çeyrekte gözlenen zayıflığın etkili olduğunun altı çizen Blanchard, varlık fiyatlarındaki yıkıcı değişimler ve finansal piyasalardaki oynaklığın, küresel ekonomi için risk oluşturmayı
sürdürdüğüne dikkat çekti.
 
Blanchard ayrıca, piyasaları dolarda daha fazla değer kazancı ve Çin'in ekonomik dönüşümünde daha büyük zorluklarla karşılaşma ihtimaline karşı "dikkatli" olmaları için uyarıda bulundu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler