İngiltere'deki Türkler 2-3 Ağustos'ta oy kullanacak

İngiltere'de yaşayan Türkler, yurt dışında yaşayan diğer Türk vatandaşları gibi ilk kez cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanmak için 2-3 Ağustos tarihlerinde sandık başına gidecek.

Yayınlanma: 08.07.2014 - 11:13
Abone Ol google-news

 


İngiltere, Kuzey İrlanda, Galler ve İskoçya'da yaşayan Türk vatandaşları, İngiltere'nin başkenti Londra'nın batısında bulunan Olympia merkezine giderek oylarını verebilecek.

Seçimle ilgili AA'ya bilgi veren Türkiye'nin Londra Başkonsolosu Emirhan Yorulmazlar, vatandaşların İngiltere'de oy kullanabilmeleri için 21-25 Temmuz tarihlerinde "www.ysk.gov.tr" adresinden randevu almaları gerektiğini söyledi.

Randevu almaları sonucu vatandaşlara oy verebilmeleri için 2 ya da 3 Ağustos tarihleri için 08.00-12.30 ile 12.30-17.00 saat dilimleri arasında belirli bir zaman ayırılıcak. Bu saati kaçırmaları durumunda aynı gün içerisinde vatandaşların oy kullanma imkanı olacağını belirten Başkonsolos Yorulmazlar, "Yalnız eğer randevu günü gelmezlerse diğer gün oy kullanma imkanları olmayacak. Bu durumda sistem kendilerini gümrük kapılarına yönlendirecek. Gümrük kapılarında Türkiye'de oy kullanabilecekler. Randevu almayan vatandaşlarımız için ise sistem herkese otomatik bir randevu günü verecek. Yani seçimler herkes için bir gün olacak" diye konuştu.

 "Olympia gerekli altyapıya sahip"

Gümrük kapılarında sağlanan imkanların genişletildiğini anlatan Başkonsolos Yorulmazlar, şunları kaydetti:

"Eskiden gümrük kapısına seyahat ederek gittiğinizde oy kullanabiliyordunuz. Bu sene hem gümrük kapılarının sayısı artırıldı, hem de gümrük kapılarına eğer Türkiye'de bulunuyorsanız gidip yurt dışında adres beyanınınız varsa oy kullanma imkanı sağladılar. Örneğin İstanbul'da tatilinizi yapıyorsunuz 26 Temmuz-10 Ağustos arasında Atatürk Havalimanı ya da Sabiha Gökçen'e gidip pasaportunuzu gösterdiğinizde eğer yurt dışında adres beyanınız varsa oy kullanma imkanınız oluyor. İkinci turda da aynı şekilde olacak. Kullanılabilecek sınır kapıları ile ilgili bilgiyi internet sayfasından paylaştık."

Londra'nın daha çok kuzeyinde yaşayan Türk vatandaşlarının, şehrin batısında bulunan Olympia merkezine seyahat etmekte zorlanabilecekleri yönündeki görüşlerin anımsatılması üzerine Emirhan Yorulmazlar, Olympia merkezinin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenmiş gerekli altyapı ve internet imkanlarına sahip olduğu ve merkezde bulunduğu için tercih edildiğini dile getirdi. İngiltere'de 57 sandığın kurulacağını belirten Yorulmazlar, "Toplumumuzun yüzde 65'i Londra'da yaşıyor ama Newcastle'dan organize olup buraya gelecek vatandaşlarımız var. Edinburgh'tan gelecek vatandaşlarımız var" dedi.

"Oylar yurt dışında sayılmayacak"

Cumhurbaşkanlığı seçimi için gerekmesi halinde ikinci turun İngiltere'deki oy verme işlemi 17-18 Ağustos tarihlerinde yapılacak ve vatandaşların yine randevu almaları gerekecek. Sayım işleminin ise YSK'nın belirlediği şartlara göre bir hakimin huzurunda yapılması gerektiğini ifade eden Başkonsolos Yorulmazlar, "Bu imkan yurt dışında olmadığı için oylar üç partinin gözetiminde ve sandık saklama kurulu başkanı ve yardımcısının gözetiminde saklanacak. Sonra kargo uçağıyla içinde tüm siyasi partilerimizin temsilcilerinin olduğu, Dışişleri Bakanlığı ve YSK temsilcilerinin olduğu bir kargo uçağı ile Türkiye'ye götürülecek ve Türkiye'de yine partilerimizin temsilcilerinin her aşamada bulunacağı bir düzenekte sayılacak. Yurt dışında sayılmayacak" ifadesini kullandı.

Vatandaşların oy kullanmaya giderken TC kimlik numaralarının yazılı olduğu nüfus cüzdanlarını ya da pasaportlarını yanlarında bulundurmaları gerektiğini kaydeden Başkosolos Yorulmazlar, "Bu seçim düzeninin yurt dışında alınması devletimizin vatandaşlarına olan güveninin bir göstergesidir. Tüm vatandaşlarımızın anayasal haklarından faydalanmasını, gerekli prosedürleri yerine getirerek oy kullanmalarını bizzat istirham ediyorum. Bu seçimi hep birlikte şenlik havasında yaşarsak buradaki toplumumuzun da Türkiye ile olan bağının artacağına inanıyorum" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler