İnşaat ruhsatı alamayınca, arazisinden geçen yolu tel örgüyle kapattı

Kahramanmaraşlı inşaat teknikeri Ferhat Gözüböyük, kentin simgeleri arasında yer alan Abdülhamid Han Camisi karşısındaki arazisine apartman yapmak için inşaat ruhsatı alamayınca, arsanın yanından geçen yolun bir kısmını 'kendisine ait olduğu' gerekçesiyle tel örgüyle çevirdi.

İnşaat ruhsatı alamayınca, arazisinden geçen yolu tel örgüyle kapattı
Abone Ol google-news
DHA
Yayınlanma: 26.07.2017 - 11:20


Onikişubat Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Ahmet Tüfekçi, arsanın valilikçe cami nedeniyle kamulaştırılacağı için ruhsat verilmediğini söyledi.

Ferhat Gözüböyük, yanına aldığı işçilerle Abdülhamid Han Camisi'nin karşısındaki kendisine ait olduğunu söylediği 1676 ada 6 nolu parseldeki 568 metre kare arsasına apartman yaptırmak için bir müteahhitle anlaşıp inşaat ruhsatı başvurusunda bulundu. İnşaat için yaptığı temel kazısı durdurulan Gözüböyük'ün ruhsat başvurusu ise belediye tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın caminin etrafına kütüphane ve aşevi yapılarak genişletilmesi talimatı gerekçe gösterilerek kabul edilmedi. Yaşananlara öfkelenen Gözüböyük ise kendi arazisinden geçtiğini söylediği Mercimektepe Caddesi'ndeki yolun 25 metre uzunluğundaki ve 5 metre genişliğindeki kısmını tel örgü ile çevirerek trafiğe kapattırdı. Gözüböyük tel örgüye 'Özel mülktür. Girilmez' yazısını asarken, ihbar üzerine olay yerine polislere de elindeki belgeleri gösterip yolun kendisine ait olduğunu söylediği kısmını tel örgüyle çevirdiğini söyledi. Yoldan geçen vatandaşlar ve sürücüler de duruma tepki gösterdi. Gözüböyük ve işçiler, kanunsuz iş yapmadıklarını, kendilerine ait olan yeri çevirdiklerini belirtti.

'CAMİ VAKIF MALIDIR, ARAZİMLE ALAKASI YOKTUR'
Hukuki ve resmi hiçbir engel olmamasına rağmen inşaat ruhsatı alamadığını kaydeden Ferhat Gözüböyük, şunları söyledi:

"Bugüne kadar karşımda bir muhatap bulamadım ve yazdığım dilekçelere istinaden belediyeden bana verilen cevapta caminin çevre düzenlemesi bitene kadar bir işlem yapılamayacağı ifade edildi. Abdülhamid Han Camisi bir vakıf camisi, vakıf malıdır. Benim arazimle caminin hiçbir alakası yoktur. Vakıf yönetimi Cumhurbaşkanımızdan aşevi, kütüphane yapımı için yer tahsis edilmesini talep etmişler. Buna karşılık Cumhurbaşkanımız mümkünse kimseyi incitmeden caminin etrafının genişletilmesi talimatını vermiş. Bu gerekçeyle benim inşaat yapmama izin verilmiyor."

'YOL, ARSAMIZIN İÇİNDEN GEÇİYOR'
Projeyi incelerken, yolun bir kısmının kendi arsasına ait olduğunu fark ettiklerini ifade eden Ferhat Gözüböyük şöyle konuştu:

"Buranın imar çapını aldıktan sonra proje incelemeleri yaptığımız zaman anladık ki, cami duvarının olması gerektiği yerde değil daha iç tarafta olduğu, bundan dolayı da yol yapımının bizim arsanın içinden geçtiğini fark ettik. Bu bizim inşaatımıza engel değil ve bu nedenle de biz bunu şu ana kadar söz konusu yapmadık, herhangi bir şekilde de gündeme getirmedik. Binamızı yapıp geri kalan alanımızı zaten yola terk edecektik. Ama herhangi bir muhatap bulamadığımız için bu yolu sesimi duyurma adına kapatma gereği hissettim."

ERASLAN: CUMHURBAŞKANIMIZIN TALİMATIYLA DÜZENLEME YAPILACAK
Onikişubat Belediyesi, 1676 ada 5 ve 6 nolu parsellerle ile yapı ruhsatı başvuruları olduğunu belirterek Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne bu parsellerde herhangi bir kamulaştırma olup olmadığını sordu. Vali Vekili Ferhat Eraslan'ın imzasıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden bu soruya verilen cevapta şöyle denildi:
"İlimiz Onikişubat İlçesi Karamanlı Mahallesi Mercimektepe Mevkiinde bulunan Abdülhamidhan Camii ve civarında Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla çevre düzenlemesine ilişkin planlama çalışmaları devam etmekte olup, planlama çalışmaları sonucu onaylanan plan hükümlerine göre işlem yapılacaktır."

BELEDİYE İMAR MÜDÜRÜ: KAMULAŞTIRILACAK
Onikişubat Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Ahmet Tüfekçi de konuyla ilgili bir açıklama yaparak, tel örgüyle çevrilen alanın Ferhat Gözüböyük'e ait olduğunu söyledi. Açıklamasında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden gelen yazıyı da hatırlatan Tüfekçi, şunları kaydetti:
"Yolun mevcut durumda kısmen arsaya dahil edilerek yapıldığı anlaşılıyor. Bahsedilen arsanın valilikçe kamulaştırılması planlanmaktadır. Bu bağlamda, belediyemizce arsaya yapı ruhsatı verilememektedir. Anlaşılacağa üzere kamulaştırılacak olan bir arsaya yapı ruhsatı verilmesi ve üzerine bina yapılması kamu zararı doğuracaktır. Vatandaşın yaptığı işlem arsa hudutlarını belirlemekten ibarettir."

MÜFTÜ SÜRGEÇ: CAMİ ÖZEL BİR VAKFA AİT
Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç ise caminin Diyanet İşleri Başkanlığı'na ait olmadığını söyledi. Camide görevli imam hatibin kendi personelleri olduğunu kaydeden Sürgeç, "Abdülhamid Han Camii içindeki din hizmetleri Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yürütülmekte ve denetlenmektedir. Ama caminin müştemilatı özel bir vakfa aittir ve vakıfların kontrolü ve denetimi altındadır" dedi.

CAMİ VAKFI BAŞKANI: KÜTÜPHANE VE AŞEVİ İÇİN MEKANA İHTİYAÇ YOK
Abdülhamid Han Camii Vakfı Başkanı Ömer Faruk Şirikçi de caminin çevresinden herhangi bir talepleri olmadığını belirterek şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın en son şehrimizi ziyaretinde, camimizin çevresinin geniş tutulması konusunda bir talebimiz oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız da yöneticilerinize bu konuda çalışma yapılması için bir talimatta bulunmuşlardı. Abdülhamid Han Camii'nin ne kütüphane yapmak için, ne aşevi yapmak için bir mekana ihtiyacı yok. Yalnızca büyük caminin çevrelerinin geniş tutulması gerçeğinden yola çıkılarak talebimiz olmuştur. Bu konuda bütün bilgiler Valiliğimizde. Biz bu konuda ne bir yetkiye sahibiz ne istimlak hakkına sahibiz. Biz yalnızca dilek ve temennilerimizi Cumhurbaşkanımıza ilettik, o da gerekli yerlere talimat verdi. Biz bu konuda bunun ötesinde bir bilgiye sahip değiliz, caminin çevresinden herhangi bir talebimiz de yok."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler