İnşaatlar işçilere mezar oluyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın geçen yıl incelediği 4 bin 222 iş kazasının verilerine göre, iş kazalarında en çok ölüm ve yaralanma inşaat, en çok uzuv kaybı ise metal işkolunda görüldü.

İnşaatlar işçilere mezar oluyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.11.2012 - 09:46

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın çalışma hayatı istatistiklerine göre, Bakanlık, geçen yıl, 28 işkolunda meydana gelen 4 bin 222 iş kazasını inceledi. 4 bin 542 işçinin karıştığı söz konusunu iş kazalarında 874 işçi hayatını kaybederken, 2 bin 731 işçi yaralandı, 937 işçi uzvunu kaybetti. Buna göre, iş kazalarının yaralanmayla sonuçlanma oranı yüzde 60, ölümle sonuçlanma oranı yüzde 19 ve uzuv kaybıyla sonuçlanma oranı ise yüzde 21 oldu.
 

İncelenen iş kazalarının cinsiyete göre dağılımına bakıldığında, iş kazalarından etkilenenlerin yüzde 94'ü erkek, yüzde 6'sı ise kadın.
Öte yandan iş kazası geçirenlerin 105'i 18 yaş altında.

En çok iş kazası inşaatta, en az gazetecilikte

Bakanlık verilerine göre, en çok inşaat işkolunda meydana gelen iş kazaları incelenirken, en az incelenen iş kazası ise gazetecilik işkolunda oldu. Geçen yıl, inşaat işkolundaki bin 149, metal işkolundaki 698, ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar işkolundaki 321, madencilik işkolundaki 258 ve kara taşımacılığı işkolundaki 227 iş kazası Bakanlık tarafından incelendi. Gazetecilik işkolunda 1, milli savunma işkolunda 3 ve banka ve sigorta ile hava taşımacılığı işkollarında ise 7'şer iş kazası değerlendirildi.

İş kazalarının birinci nedeni makineler

Geçen yıl Bakanlık tarafından incelenen iş kazalarının oluş nedenlerinde ilk sırayı bin 73 ile ''makinelerin neden olduğu kazalar'' alırken, 996 iş kazası ''kişilerin düşmesi'', 586 iş kazası ''bir veya birden fazla cismin sıkıştırması, ezmesi, batması veya kesmesi'', 475 iş kazası ''taşıt kazaları'' ve 380 iş kazası da ''düşen cisimlerin çarpıp devirmesi'' sonucunda meydana geldi.

Bakanlığın incelediği iş kazalarının oluş nedenlerine bakıldığında, iş kazaları en az ''herhangi bir şekilde vücudun zorlanmasından ileri geren incinmeler'', ''zararlı maddelerle veya radyasyonla temas etmek veya maruz kalmak'', ''kaza neticesi zehirlenmeler'' ile ''kaynak yaparken meydana gelen kazalar'' nedeniyle meydana geliyor.

İnşaatlarda iş kazası en çok düşme nedeniyle oluyor


Bakanlık istatistiklerine göre, en fazla iş kazasının incelendiği inşaat işkolunda, 512 iş kazası kişilerin düşmesi, 135 iş kazası makineler, 119 iş kazası sıkışma, ezilme veya cisim batması ve 103 iş kazası de yüksekten düşen cisimler nedeniyle meydana geldi.
698 iş kazasının incelendiği metal işkolunda, 287 iş kazası makilerden kaynaklanırken, 139 iş kazası ise sıkışma, ezilme veya cisim batması nedeniyle oluştu.

Ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar işkolunda Bakanlıkça incelenen kazalardan 78'i makineler, 68'i taşıt kazaları ve 53'ü kişilerin düşmesi nedeniyle oldu.

En çok ''incinenler'' otel ve eğlence yerleri çalışanları

İş kazaların oluş nedenlerine göre, en çok iş kazasına neden olan makineler, gazetecilik, haberleşme ve milli savunma işkollarında hiç kaza nedeni olarak gösterilmezken, hava taşımacılığı ve banka ve sigorta işkollarında 1'er iş kazası makineler sebebiyle meydana geldi.

İş kazalarının oluş nedenlerine göre, en az iş kazasına neden olan ''herhangi bir şekilde vücudun zorlanmasından ileri gelen incinme'', en çok ''konaklama ve eğlence yerleri'', ''kara taşımacılığı'', ''madencilik'', ''şeker'', ''dokuma'' ve ''gemi'' işkollarında görülüyor.

Adıyaman ve Tunceli'de hiç iş kazası incelenmedi

Bakanlıkça incelenen 4 bin 222'i iş kazasının 874'ü ölümle, 2 bin 731'i yaralanmayla ve 937'si uzuv kaybıyla sonuçlandı.

İş kazalarının illere göre dağılımına bakıldığında, geçen yıl en çok iş kazası İstanbul'da meydana geldi. İstanbul'daki 783 iş kazasının 140'ı ölümle 494'ü yaralanmayla ve 149'u uzuv kaybıyla sonuçlandı. Ankara'da meydana gelen 424 iş kazasında 87 kişi hayatını kaybetti, 366 kişi yaralandı ve 22 kişi uzvunu kaybetti. Bursa'da ise 251 iş kazasında 34 ölüm, 210 yaralanma ve 68 uzuv kaybı kayıtlara geçti.

Adıyaman ve Tunceli'de hiçbir iş kazası incelenmezken, Bayburt'ta 1 iş kazasında 2 kişi yaralandı.

En çok ölüm ve yaralanma inşaatlarda

Bakanlığın incelediği iş kazalarının verilerine göre, geçen yıl en çok ölüm 272 ile inşaat, 96 ile metal, 80 ile kara taşımacılığı, 62 ile ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar ve 58 ile madencilik işkollarında oldu. İş kazalarında en çok uzuv kaybı, 215 ile metal ve 158 ile inşaat işkollarında yaşandı. En çok yaralanmada yine inşaat ve metal işkollarında görüldü.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon