İnternet delikanlı yaşında
İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Akgül, internetin, hiç kimsenin tahmin edemediği bir şekilde hızla geliştiğini belirterek, ''Ancak, biz arkadan geldiğimiz için işin özünü yakalayamıyoruz'' dedi.
İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Akgül, ''İnternet Haftası Etkinlikleri'' kapsamında Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mithat Özsan Amfisi'nde ''İnternet, Bilgi Toplumu ve Türkiye'' konulu konferans verdi.
12 Nisan'da Türkiye internetinin 18 yaşına gireceğine anımsatan Akgül,''İnternetimiz delikanlı yaşında'' dedi.
İnternet Haftası etkinliklerini 5-18 Nisan'da tüm ülkeyi saran şenliğe, bilgi toplumu, e-dönüşüm, e-türkiye ve e-devlet kavramlarının geniş kitlelerle tanıştırıldığı bir ''İnternet ve Bilişim Fırtınası''na döndürmeyi hedeflediklerini belirten Akgül, etkinliklere, üniversitelerden ilköğretim okullarına, ticaret ve sanayi odalarından, mühendis odalarına, organize sanayi bölgelerinden internet kafelere, yerel yönetimlerden, kaymakamlıklar ve valiliklere tüm ülkede kamu yönetimi, özel sektör, internet şirketleri, bilişim-bilgi-iletişim kuruluşları ve bilişim kulüplerinin katılacağını söyledi.
Dünyanın, internetin ortaya çıkardığı yeni toplum biçimi olan bilgi toplumuna doğru geçişin sancılarını yaşadığını aktaran Akgül, şöyle konuştu:
''Bu nedenle tüm dünyada ülkeler bütün vatandaşlarını internet okuryazarı yapmanın ve internetten yararlanmasının yollarını aramaktadır. Herkesin internete ucuz ve kolayca erişimini sağlamaya, tüm şirketlerin iş süreçlerini internete uyumlu yapmaya, kamu yönetimini internete taşımaya koyulmuşlardır.
İnternet hiç kimsenin tahmin edemediği biçimde gelişiyor. Biz arkadan geldiğimiz için işin özünü yakalamıyoruz. Ama, pek çok kişinin eğlence ortamı olarak algıladığı sosyal ağlarla bir tanıtım, örgütlenme, eğitim, pazarlama ve haberleşme, buluşma ortamı olmuştur. Hiçbir büyük kurum, devlet, firma, proje buralarda olmama lüksüne sahip değildir. Bloglar, kurumlar için bile, hem politikaları açıklama, kamuoyuna hesap verme, kendini anlatma olanakları yaratmaktadır. İnternet, bilgiye dayalı, geniş kitlelerin katılımı ile hayata geçen yeni bir toplum biçiminin nüvesini taşıyor, ortam ve araçlarını sunuyor.'
Türkiye'de internet gelişmeleri
Ülkemizdeki gelişmelerin mehter yürüyüşünü hatırlattığını dile getiren Doç. Dr. Akgül, ''Ülkemizin bir bilgi toplumu stratejisi ve eylem planı var. Ancak süresi bu yıl bitiyor. Eylemlerin çoğu yapılmadı ve işin daha ilginci, toplum böyle bir stratejinin varlığının farkında değil'' dedi.
Doç. Dr. Akgül, kamuda, profesyoneller arasında, üniversitelerde, okullarda, büyük şirketlerde yaygın internet kullanımının olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
''E-devlet, finans, sağlık, medya gibi başarılı sektörlerimiz var. Ama KOBİ'lerde, tarım sektöründe, kırsal kesimde, dar gelirli kesimlerde gidecek çok yolumuz var. Ülkemizde, internet konusunda heyecanlı kesimler de var bihaber kesimler de. Gecikmeli de olsa 3G ülkemizde var, cep telefonları internete erişim aracı olarak yaygınlaşmaya başlamıştır. Ama Türkiye gemisinin rotasını bilgi toplumuna döndürdüğünü söyleyebilmek mümkün değil. Serbestleşmede epey yol aldık gibi ama pazar payları epey geri olduğumuzu gösteriyor. Geniş bant internet 6 milyona ulaştı, ama yeteri kadar yaygın değil ve pahalı. İnternet ve telekomda KOBİ'ler yaşam savaşı veriyor. Bilişim alanında insan gücü açığı ve açığı kapatacak öğretim üyesi açığı had safhada.''
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu