İnternet siparişinizden "salatalık" çıkmasın

TÜDER Genel Başkanı Ağaoğlu, "İnternet sitesi açarak satış yapan bazı kötü niyetli, sahtekarların tuzağına düşen alıcılara, sipariş ettiği cep telefonu gibi pahalı ürünlerin yerine salatalık, oyuncak, gazete kağıdı şeklinde değersiz ürünler gönderiliyor" diyerek uyarılarda bulundu.

İnternet siparişinizden
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.04.2014 - 13:16

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, internet sitesi kurarak satış yapan bazı kötü niyetli kişilerin tuzağına düşen alıcılara, sipariş ettiği cep telefonu gibi pahalı ürünler yerine salatalık, oyuncak, gazete kağıdı gibi değersiz eşyalar gönderilebildiğini söyledi.

Ağaoğlu, yaptığı açıklamada, son yıllarda internet aracılığıyla gerçekleştirilen alışverişler nedeniyle mağdur olan birçok tüketiciden şikayet aldıklarını ifade etti.

Sanal alemdeki bazı firmaların alışveriş bakımından güvenli olmadığını vurgulayan Ağaoğlu, "İnternet sitesi açarak satış yapan bazı kötü niyetli, sahtekarların tuzağına düşen alıcılara, sipariş ettiği cep telefonu gibi pahalı ürünlerin yerine salatalık, oyuncak, gazete kağıdı şeklinde değersiz ürünler gönderiliyor. Bazen Uzakdoğu'dan kaçak getirilen çakması ya da kullanılmış ürünü gönderiyorlar. Parasını geri almak için uğraşan tüketicilerin çabaları da sonuçsuz kalıyor" dedi.

İnternetten yapılan alışverişlerde, Tüketici Kanunu gereğince alıcıların ürün tesliminden itibaren 7 gün cayma hakkı bulunmasına rağmen tüketicilerin gerek bilgi eksikliği gerekse bazı satıcıların kötü niyetli tutumları nedeniyle mağduriyet yaşadığını dile getiren Ağaoğlu, sanal alemden alışveriş yapma tecrübesi bulunmayan, aldatılma hatta dolandırılma çekinceleri olanlar için "7 altın kural"a dikkat edilmesini önerdi.

 "7 altın kural"

Ağaoğlu, interneti kullanan tüketicilerin uygulayabileceği önerileri şöyle sıraladı:

"Bir web sitesinin güvenilir olup olmadığını anlamak aslında kolaydır. Alexa sıralamasına bakılabilir. 'www.alexa.com' adresinde söz konusu internet sitesinin TR sıralaması 5 bin ve altındaysa site yüksek olasılıkla düzgün bir sitedir.

Sitenin sunduğu kart taksit seçeneklerine bakılmalı. Bankalardan sanal pos almak kolay değildir. Bankalar güvenilir olmayan sitelere sanal poslarını vermezler. Bir sitede en azından 4-5 farklı kart seçeneği varsa o sitenin güvenilir olma ihtimali yüksektir.

Sadece kapıda ödeme ve havaleyle satış yapan sitelerden kesinlikle alım yapılmamalı.

İnternet arama motorlarına sitenin adını yazarak araştırın. Hakkında çok az bilgi varsa yeni kurulmuş ve 'vur kaç' taktiği olan güvenilmez bir site olabilir. Tüketici şikayetleriyle ilgili bu sitenin adını yazarak taratın. Hakkında hiç şikayet yoksa yeni kurulmuş olduğunu da gözetmek lazım. Çok şikayet varsa bu sizi yanıltmasın zira çok satış yapan çok şikayet alır. Şikayetler, aynı günde 5-10 şikayet gibi çok kısa sürede yazılmış yoğun şikayetler ise 'Ürünümü göndermediler', '15 gündür çözüm üretilmedi', 'Telefon yerine oyuncak gönderdiler' gibi içeriklere sahipse o siteden uzak durulmalı.

Telefonla arayıp almak istediğiniz ürünün stokta olup olmadığını sorun. Konuşma esnasında site hakkında bir kanaatiniz oluşacaktır.

Alım sonrası çok önemlidir. Ürünü aldığınızda kargo fişini imzalamadan mutlaka kontrol etmelisiniz. Kargo fişinde ürünü hasarsız teslim aldığınızı onayladığınıza dair beyan yer almaktadır. Hasarlı ürün getirildiğine dair kargo görevlisine tutanak tutturmazsanız hem satıcı hem de siz zor durumda kalırsınız. Çünkü satıcı, hasar tutanağı olmadan zararı kargo firmasından tahsil edemez.

Sitenin iletişim kısmına bakın. 444 ya da 0 850'li bir telefon numarası yazıyorsa bunu sitenin güvenilirliği konusunda olumlu bir ipucu gibi düşünebilirsiniz ama 800'lü hatların güvenli olduğuna dair düşünce aslında doğru değildir. Dolandırıcılar da bu hatlardan edinebiliyor. Tam unvan, telefon, faks, adres bilgileri olmayan hiçbir siteden asla alışveriş etmeyin."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler