İP, Ergenekon yargıçlarını şikayet etti

İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcıları Avukat Mehmet Cengiz ile Avukat Hasan Basri Özbey, Ergenekon Davası hakimleri Hasan Hüseyin Özese ve Sedat Sami Haşıloğlu'nu yasadışı telefon dinletmeye olanak sağlama ve tanığa baskıda bulunma iddialarıyla HSYK'ya şikayet etti.

Yayınlanma: 09.09.2009 - 13:17
Abone Ol google-news

İP Genel Başkan Yardımcısı ve Ergenekon davasında Doğu Perinçek ve arkadaşlarının avukatı olan Avukat Mehmet Cengiz ve Avukat Hasan Basri Özbey, HSYK'ya verdikleri şikayet dilekçesinde, davaya bakmakta olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce dava görülürken davanın sanıkları İP Genel Başkanı Doğu Perinçek Genel Başkan Yardımcısı ve Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferid İlsever'in ev telefonlarının dinlenmesi kararı verildiğini bildirdiler.

Mahkeme Üyesi Hasan Hüseyin Özese imzasını taşıyan 29 Temmuz 2008 tarihli bir kararla, tutuklu oldukları halde Doğu Perinçek ve Ferid İlsever'in telefonlarının dinlendiğini belirten avukatlar, bu sırada konunun kovuşturma aşamasında olduğunu, iddianamenin verilmiş, mahkemece kabul edilmiş ve duruşma gününün belirlenmiş olduğunu belirtirken "Cezaevinde bulunan bu kişiler hakkında, evlerindeki telefonların dinlenmesine karar verilmesini hukukla akılla, izanla açıklamak mümkün değildir" dediler. Şikayet dilekçesinde şöyle denildi:

"Sayın Özese'nin imzasını taşıyan bu kararda ev telefonlarının dinlenme amacının Perinçek, İlsever ve Selçuk'un 'terör örgütünün faaliyetleri' kapsamında 'gerçekleştirmeyi planladıkları eylemlerin önceden tespit edilmesi' olduğu söylenmektedir. Bu 'ihsas-ı rey' yani oyunu önceden açıklama değil midir?"
Avukatlar, kovuşturma aşamasında delil toplama yetkisinin davaya bakan mahkemeye ait olduğunu, oysa bu kararla polise devredilmiş bulunduğunu savundular.
 

Hakim tanığa baskı yaptı iddiası

Avukatlar, ikinci şikayetlerinde ise Ergenekon davasının 25 Ağustos 2009 tarihli duruşmasında tutuklu sanık eski polis memuru Aydın Yüksek'in Mahkeme Üyesi Sedat Sami Haşıloğlu'nun kendisini "seninle konuşmamız lazım" diyerek odasına çağırdığı, odada "Mahkeme Başkanı da konuşmanı istiyor, duruşmada açıklamalar yapmanı istiyoruz" ifadesini kullandığı yönündeki sözlerini hatırlattılar. Tutanaklara geçen bu beyan üzerine istenmesine karşın mahkemenin bir açıklama yapmadığını belirten avukatlar, "Daha önce savunma hakkı kapsamında iddianameye ve mahkemenin uygulamalarına eleştirilerde bulunan sanıklar ve avukatlar hakkında suç duyurularında bulunan mahkemenin Aydın Yüksek'in bu somut beyanları hakkında suskun kalması anlamlıdır. Aydın Yüksek'in bu açıklaması, yoruma yer bırakmayacak kadar açık ve net olup tutanaklara geçmiştir. Mahkeme heyeti ve yargıç Haşıloğlu bu beyana hiçbir yanıt verememiştir" denildi. Aydın Yüksek'in cezaevinde Doğu Perinçek hakkında "adeta bir savcı gibi" belge ve bilgi toplamaya çalıştığı öne sürüldü.

Yargının öncelikle güven gerektirdiğini belirten Mehmet Cengiz ile Hasan Basri Özbey hakimlerin davranışlarının soruşturulmasını ve suç oluşturduğu iddia edilen bu eylemleri dolayısıyla cezalandırılmasını istediler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler