İplik neler anlatır?

“İplikten Çözülenler: Tekstilde Küresel Anlatılar” sergisi, tekstil malzemelerini yapıtlarında sanatsal ifade aracı olarak kullanan 25 uluslararası sanatçının nesne, resim, yerleştirme, arşiv malzemesi ve videolardan oluşan çalışmalarını bir araya getiriyor.

İplik neler anlatır?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.02.2019 - 22:45

Almanya’nın sanat kurumu Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (ifa, Institut für Auslandsbeziehungen) işbirliğiyle, Goethe-Institut İstanbul’un katkılarıyla gerçekleşen “İplikten Çözülenler: Tekstilde Küresel Anlatılar” sergisi, önceki gün düzenlenen basın toplantısının ardından ziyarete açıldı. Toplantıya İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, İstanbul Modern Küratörü Öykü Özsoy, ifa’yı temsilen aynı zamanda sergi küratörlerinden Inka Gressel ve Susanne Weiss, Goethe-Institut İstanbul Direktörü Reimar Volker katıldı. Tekstil malzemelerini yapıtlarında sanatsal ifade aracı olarak kullanan 25 uluslararası sanatçının nesne, resim, yerleştirme, arşiv malzemesi ve videolardan oluşan çalışmalarını bir araya getirdiği sergi 7 Temmuz’a kadar İstanbul Modern’de devam edecek.

Bedri Rahmi’nin ilkleri

Basın toplantısında konuşan Oya Eczacıbaşı kuruluşlarından bu yana çağdaş sanatın uluslararası gelişimini ve dönüşümünü izleyicileriyle buluşturmayı sürdürdüklerini söylerek şu ifadeleri kullandı: “İplikten Çözülenler uluslararası bir işbirliğinin sonucunu yansıtıyor. Almanya’nın köklü sanat kurumu ifa ile birlikte düzenlediğimiz sergi tekstil malzemesiyle kültürel anlatılar yaratan farklı coğrafyalardan sanatçıları bir araya getiriyor.” Eczacıbaşı, sergide yer alan ilklerden de bahsetti. Sergide ressam, yazar ve şair Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun geleneksel Türk motiflerini Batı resim tekniği ile sentezleyerek, bireysel sanat anlayışına yeni bir boyut getirdiği yazma kalıplarının olduğu özel bir bölüm yer alıyor. Bu yazma kalıplarının bir kısmı ise ilk defa izleyici karşısına çıkıyor.

Savaşın kumaşları

Serginin en hayranlık uyandırıcı işlerinden biri de Noa Eshkol’un “Arab Village at Nigth” (1982) isimli çalışması oldu. Yom Kippur Savaşı başladığında dansçı ve dans eğitmeni olan Eshkol, savaş bitinceye kadar dans çalışmalarına ara verir ve bir arkadaşına şu sözleri sarf eder: “Bana tuhaf bir şey oldu; halılar yapmaya başladım. Gelip görmelisin.” Savaş döneminde geçici bir oyalanma yolu olarak başlayan bu uğraş, ömrü boyunca vazgeçmeyeceği bir faaliyete dönüşür.

Sergi sanatçıları

Belkıs Balpınar, Hussein Chalayan, Noa Eshkol, Andreas Exner, Uli Fischer, Zille Homma Hamid, Christa Jeitner, Gülsün Karamustafa, İrfan Önürmen, Judith Raum, Ulla von Brandenburg, Burhan Doğançay, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Şakir Gökçebağ, Heide Hinrichs, Olaf Holzapfel, Gözde İlkin, Christa Jeitner, Elisa van Joolen & Vincent Vulsma, Servet Koçyiğit, Eva Meyer & Eran Schaerf, Karen Michelsen Castañón, Sabire Susuz, Franz Erhard Walther. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler