İptal yerine yeniden inceleme

Anayasa değişikliği kapsamında, "Uyum Yasası" olarak hazırlanan ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısını değiştiren yasa tasarısının, TBMM Anayasa alt komisyonundaki çalışmaları tamamlandı.

İptal yerine yeniden inceleme
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.02.2011 - 12:15

Anayasa değişikliği kapsamında, "Uyum Yasası" olarak hazırlanan ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısını değiştiren yasa tasarısının, TBMM Anayasa alt komisyonundaki çalışmaları tamamlandı. Anayasa Mahkemesi'ne verilen "süper yetkiler" den geri adım atıldı. Gelen sert eleştirilerden sonra alt komisyon, mevcut tasarıda yer alan, "Mahkeme, Danıştay ve Yargıtay dahil tüm kararları iptal edebilme" yetkisi değiştirildi. Yapılan değişiklikle; bireysel başvurularda iptal öncesi, son kez Danıştay ve Yargıtay'a dosyanın gönderilmesi benimsendi.

2011 Genel Seçimler öncesi TBMM'den geçirilmesi planlan, Anayasa Mahkemesi'nin yapısını değiştiren yasa tasarısının TBMM Anayasa Alt Komisyon çalışmalarında değişikliğe gidildi. 84 maddelik yasa tasarısında özellikle gelen eleştiriler doğrultusunda revizyon yapıldı.

İptal yerine yeniden inceleme

Mevcut tasarıda yer alan ancak gelen tepkiler üzerine alt komisyon, Yüksek Mahkemeye verilen "süper yetkilerden" geri adım attı.
Bu çerçevede; mevcut tasarıda Mahkeme Yargıtay ve Danıştay kararlarını "iptal etme" yetkisi verirken, bu düzenlemeden vazgeçildi.
Yapılan değişiklikle; mahkeme Yargıtay ve Danıştay kararlarını iptal edemeyecek. Yeniden yargılama isteyecek.
Bireysel başvurularda iptal öncesi, son kez Danıştay ve Yargıtay'a dosyanın gönderilmesi benimsendi. Yargıtay ya da Danıştay'ın vereceği ikinci karar da başvuru sahibini tatmin etmezse kişi bir kez daha Anayasa Mahkemesi'ne gidebilecek.

Mevcut tasarıda yer alan, mahkemenin iptal istemlerini "esastan" değil sadece "şekil" yönünden incelemesi hükmünden de geri adım atıldı. Yüksek mahkeme, bu kez davalara esastan bakacak ve nihai karar alacak.

Mevcut tasarıda yer alan; Anayasa Mahkemesi üyelerinin göreve başlama antları da değişmişti. Alt komisyon bu değişiklikten de vazgeçti. Yeminin eski hali korunarak revizyona gidildi. Milletvekili yemininden esinlenildi. Mevcut kanunun "ant içme" maddesinde yer alan "Türk milleti tarafından demokrasiye aşık Türk evlatlarının vatan ve millet sevgisine emanet ve tevdi olunan" cümlesi "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası" olarak değişmişti. Komisyon, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası" ifadesini metinden çıkararak, yemininin eski halini koruyup, "Büyük Türk Milleti" şeklinde yeniden düzenledi.
 

Kırmızı plaka

Anayasa Mahkemesi'ne verilen süper yetki ile üyelere "Kırmızı plakalı araç" uygulamasından da geri adım atılarak, bu düzenlemeden vazgeçildi. Anayasa Mahkemesi üyelerine verilmek istenen "kırmızı plakalı araç" hükmü metinden çıkarıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler