Irak'ın uygulaması Türk ihracatçıları etkileyecek
Irak hükümetinin, ''ithal malların menşe ülkede kalite kontrolü yapılarak ve standartlara uygunluğu tespit edilerek'' ülkeye alınmasına dair kararı, yarın uygulamaya giriyor.
Irak hükümetinin söz konusu kararını, değerlendiren Türkiye'nin Bağdat Ticaret Müşaviri Metin Kırkın, Türk ihracatçılarının tepkiyle karşıladıkları kararın durdurulması ya da ertelenmesini istediklerini, kendilerinin de bu yönde bir çalışma yaptıklarını bildirdi.
Iraklı Bakan ile iki kez görüştüğünü belirten Kırkın, şöyle devam etti: ''Bizim ürünlerimizin zaten dünya kalitesinin üzerinde olduğunu, Avrupa standartlarına göre üretim yapıldığını, üretim kalitesinin, üretim aşamasının denetlendiğini, ürünlerimizde herhangi bir kalite sorunun olmadığını, ürünlerimizle ilgili Irak piyasasında herhangi bir şikayetin olmadığı, tam tersine bir kalite unsuru olarak görüldüğünü söyledik. Türkiye'nin bu uygulamadan muaf tutulmasını istedik. Bu konuda, Irak hükümeti son derece kararlı davrandı. Kesinlikle bir ayrıcalık tanımayacağı, uygulamanın tüm ülkeleri kapsayacağı şeklinde bir cevap verildi. Planlama Bakanı bize, 'Zaten Türkiye'nin ürünlerinde herhangi bir kalite sorunu yok. Bu uygulama Türkiye'nin lehine çalışacak' dedi. Bazı komşu ülkelerden ve bazı uzak doğu ülkelerinden gelen malların kalite sorunun olduğu, böyle bir uygulamanın esasen onların önünü keseceğini, Türk mallarının önünü açacağı şeklinde bir yorumları oldu.''
Kararı değiştirmeme konusunda ısrarcı davranan Irak Palanlama Bakanı'na başka şirketleri ve ülkeleri karıştırmadan Irak ve Türkiye olarak ortak bir şey yapma teklifinde bulunduklarını ve bu konuda Türkiye'nin ciddi bir deneyime sahip olduğunu hatırlatıklarını dile getiren Kırkın, Bakan'ın kendilerine ''Biz sadece Türkiye için böyle bir anlaşma yapsak bile diğer ülkeler konusunda yine uluslararası bir şirketten hizmet almamız gerekecek. Dolayısıyla bir ayırıma gitmeden tamamını tek düzenleme olsun diye bunlara vermemiz daha mantıklı geldi'' dediğini söyledi. Kırkın, daha önce yaptıkları görüşmeler sonucu Planlama Bakanı Ali Yusuf Şükri'nin kendilerini kırmayarak, normalde 1 Mayıs'ta başlayacak süreci Türk malları için 1 Temmuz'a ertelediğini de ifade etti.
Böyle bir uygulamanın kendine göre bazı avantajlarının da bulunduğunu dile getiren Kırkın, bunları şöyle sıraladı: ''Gümrük kapılarında bekleme olmayacak. Kontroller içerde yapılıp, kamyonlara yüklenip Irak'a geçecek. Gümrük kapısında evraklara bakılıp geçilecek. Kapıda gümrükleme ve kontrol işlemi yapılmayacak. Bunun da temel avantajı bu. Başta bir maliyet getiriyor. 80 bin dolara kadar olan ihracatlarda 350 dolarlık bir kontrol maliyeti var, şirketin alacağı. Bu rakam 80 bin ile 200 bin dolar arasına çıktığında kontrol ücreti maksimum 800 dolara çıkıyor. Yani bir miktar maliyeti var.''
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama