Irak'ta seçimler tamamlandı

Irak'ta halk yerel seçimler ülkenin kuzeyindeki yerel yönetim ile Kerkük kenti dışında kalan bölgelerde sandık başına gitti. Eski ABD Başkanı Bush'a ayakkabı fırlattığı için tutuklanan Iraklı gazeteci Muntazır El Zeydi'de cezaevinde oyunu kullandı. Bu arada Başkent Bağdat''ın kuzeyindeki Tuzhurmatu kentinde meydana gelen patlamada 6 kişi yaralandı.

Yayınlanma: 31.01.2009 - 07:29
Abone Ol google-news

Irak halkı bugün, yoğun güvenlik önlemleri altında 14 vilayette vali ve il meclisi üyelerini belirlemek üzere sandık başına gitti. 14 bin 431 aday, toplam 440 sandalye için yarıştı. Kuzeydeki Erbil, Dohuk ve Süleymaniye ile Kerkük'te ise yerel seçimler yıl içinde daha sonra yapılacak.

Yaklaşık bir milyon asker ve polis, intihar saldırıları düzenlenmesinden endişe edilen ülkede seçimlerde güvenliği sağladı. Özel izni olmayan araçların trafiğe çıkması yasaklanmıştı. Ancak bu durumun, yoğun ilgi gösteren seçmenlerin sandığa gitmesinde gecikmelere neden olması üzerine, yasak bir süreliğine kaldırıldı.

 

Tikrit'te havan mermisi düştü

Yerel seçimlerin yapıldığı Irak'ın Tikrit kentinde oy merkezlerinin yakınına 3 havan mermisi düştü, saldırıda ölen ya da yaralanan olmadı.

Irak'ın idam edilen lideri Saddam Hüseyin'in memleketi olan Tikrit'teki saldırıda bir aracın alev aldığı bildirildi. Mermilerden birinin bir oy merkezinin 200 metre yakınına düştüğü belirtildi.

Saldırılar, seçim dolayısıyla alınan sıkı güvenlik önlemlerine rağmen yapıldı. Ülke çapında binlerce polis oy merkezlerini korurken, önlemler çerçevesinde araçların trafiğe çıkması yasaklandı, havalimanları ve sınırlar kapatıldı.

 

El Zeydi oyunu kullandı

Önceki ABD Başkanı George W. Bush'a ayakkabı fırlattığı için tutuklanan Iraklı gazeteci Muntazır El Zeydi'nin, Irak'taki yerel seçimler için oyunu 3 gün önce cezaevinde kullandığı bildirildi.

Iraklı yetkililer, polis, asker, hastanede yatan hastalar ve tutukluların oylarını 28 Ocak Çarşamba günü erkenden kullanmaları için çağrıda bulunulduğunu söylediler.
Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, ''Gazeteci Muntazır El Zeydi, oyunu 28 ocakta kullandı. Hiç kimse kime oy verdiğini bilmiyor, oyunu gizli şekilde kullandı. Kendisine baskı yapılmaması için hiç kimse kime oy vereceğini sormadı'' dedi.

29 yaşındaki El Zeydi, 14 aralıkta Irak'a sürpriz ziyarette bulunan eski ABD Başkanının, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile basın toplantısı sırasında ayakkabılarını Bush'a fırlatmıştı.
El Zeydi'nin 31 aralıkta yargılanması gerekiyordu, ancak Merkez Ceza Mahkemesi, El Zeydi'nin duruşmasının ileri bir tarihe bırakıldığını açıklamıştı.

 

'Irak'ın birliği için oy kullandım'

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, bugün yapılan yerel seçimde Iraklıların şahsi çıkarları yerine Irak ve birlik için oy kullandığını söyledi.

Sandıklar kapandıktan sonra televizyonda Irak halkına hitap eden El Maliki, Iraklıların bugün Arap, Kürt, Türkmen, Sünni, Şii, Müslüman, Hristiyan, Yezidi, Sabii ve Şabek olarak kendi şahsi çıkarları için değil, Irak ve birlik için oy kullandıklarını ifade etti.

El Maliki, Irak halkının aydınlık gelecek için oy kullandığı, seçilecek vilayet meclisi üyeleri ve valilerin büyük sorumluluk yüklenecekleri belirterek, "Bugün yaptığımız seçimler son değildir. Bu yılın sonunda genel seçimler var. Bugün sarfedilen çaba ülkenin demokratik geleceği için sarfedilmektedir. Bugün kazanamayan için yarın bir fırsatın doğması mümkündür" şeklinde konuştu.

Seçimlerin çok yoğun güvenlik önlemleri altında yapıldığını belirterek, güvenliği sağlayan tüm güvenlik güçlerini kutlayan El Maliki, seçimlere katılan partilere, ittifaklara, aydınlara, aşiretlere ve aşiret şeyhlerine teşekkür etti. El Maliki, bu kesimlerin seçime destek vermeleri ve katılımlarıyla, kanun devletinin tesis edilmesine yardımcı olduklarını kaydetti.
El Maliki, Irak Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu'nun ülkede seçimlerin en iyi şekilde yapılması için çok yoğun çalıştığını ve bunun için özellikle teşekkür ettiğini söyledi.

 

Irak'ta patlama 6 yaralı

Yerel seçimlerin düzenlendiği Irak'ta başkent Bağdat'ın kuzeyindeki Tuzhurmatu kentinde meydana gelen patlamada 6 kişi yaralandı.

Polis yetkilileri, Bağdat'ın 180 kilometre kuzeyindeki kentte ev yapımı bir bombanın patladığını, patlamada yaralananlardan 5'inin polis, birinin sivil olduğunu söylediler.
Tuzhurmatu'da 3 gün önce düzenlenen saldırıda, bugünkü yerel seçimlerde oy verme merkezi olarak kullanılan bir okulu koruyan 2 polis öldürülmüştü.
160 bin nüfuslu kentte yaşayanların büyük bölümü Şii Türkmen. Tuzhurmatu'da Kürt ve Sünni Türkmenler de yaşıyor.

 

Sonuçlar gelecek hafta açıklanacak

Irak'ta bugün yapılan yerel seçimin ilk sonuçlarının gelecek hafta sonu açıklanacağı bildirildi.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Farac El Haydari, Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu (UNAMI) Başkanı Stefan De Mistura ile yaptığı ortak basın toplantısında, seçimlerin ilk sonuçlarının gelecek hafta sonu açıklanmaya başlanacağını söyledi.
Bugünkü seçimlerde farklı bir yöntem kullanıldığı için kesin seçim sonuçlarının açıklanmasının birkaç hafta sürebileceğini dile getiren El Haydari, parti ve ittifak başkanlarının sabırlı olması gerektiğine dikkat çekti.

El Haydari, plan ve hazırlıkları iyi yapıldığı için seçimlerin çok başarılı geçtiğini belirterek, "Oy verme işlemi daha çok seçmen oy kullansın diye bir saat uzatıldı. Seçimde yabancı ve yerli gözlemcilerin yanı sıra çeşitli parti ve gruplardan yarım milyon kişi denetçilik yaptı" diye konuştu. El Haydari, bir soru üzerine bu seçimde yeni ve karmaşık bir yöntem kullandıkları için seçime katılım oranını yarın açıklayacaklarını, önceki seçimlerde seçime katılım oranını birkaç saat içinde açıkladıklarını ve hataya düştüklerini vurguladı.

Öte yandan seçimlerin yapılmasında büyük rol üstlenen De Mistura da bugün Irak ve demokrasi için çok iyi bir gün olduğunu, yakın tarihte en fazla gözlemciyle izlenen tek seçim olması özelliği ve ciddi bir sorun yaşanmaması sebebiyle bugünkü seçimin çok önemli bir seçim olduğunu vurguladı.

BM, ABD, İngiltere ve Türkiye'den gözlemcilerin Irak'ın bütün illerine yayıldığını söyleyen De Mistura, "Bugün Ramadi, Necef ve Bağdat'ta seçimleri bizzat gözlemledim. Güvenlik ve seçimlerin seyri konusunda ciddi bir sorun olmadı. Sonuçları açıklama yetkisine sahip tek bir yer var o da Irak Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu'dur. Söylentilere kulak asmayın. İlk sonuçlar en geç 5 güne kadar açıklanmaya başlanır" dedi.

 

Obama: Irak seçimleri ileri adım

ABD Başkanı Barack Hüseyin Obama, Irak'ta bugün yapılan yerel seçimleri "ileri adım" olarak nitelendirdi.

Yazılı açıklama yapan Obama, "İleri atılmış bu önemli adımın, Iraklılara kendi geleceklerini ellerine alma imkanı verecek süreci ilerleteceği" ifadesini kullandı. "Seçimlerden dolayı Irak halkını tebrik ederim" diyen Obama, milyonlarca Iraklının "barış içinde" sandık başına gittiğine işaret etti ve ABD'nin, BM ve diğer uluslararası kuruluşlarla beraber seçim komisyonuna teknik katkıda bulunmasından gurur duyduğunu belirtti.

Vilayet konseylerini belirlemek amacıyla yaklaşık 15 milyon Iraklı seçmen bugün sandık başına gitmişti. İlk sonuçlar 3 Şubat'ta alınacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler