İran doğalgazı kesecek

İran'dan gelen doğalgazın, boru hattındaki tamirat nedeniyle 24 saat için kesildiği bildirildi. Kesintinin nedeninin, İran-Türkiye'ye doğalgaz boru hattında yapılan tamirat çalışmaları olduğu söylendi. İran kesintinin yarından itibaren yeniden başlatılacağını belirtirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri kesintinin sorun oluşturmayacağını açıkladı.

Yayınlanma: 20.01.2009 - 13:20
Abone Ol google-news

İran Türkiye'ye gelen doğalgazı boru hatlarındaki tamirat nedeniyle keseceğini bildirdi. Boru Hatları İle Petrol Taşıma Şirketi Anonim Şirketi'nin (BOTAŞ) ''bilgisi ve kontrolü dahilinde'' yapılan çalışmaların 24 saat süreceği, bu sabah başlayan bakım-onarım çalışmalarının yarın tamamlanacağı belirtildi.

Türkiye İran'dan günlük 15-18 milyon metreküp doğalgaz alıyor. İran'dan gelen hattın kapasitesi günlük 28 milyon metreküpe kadar çıkabiliyor.

 

"Türkiye'ye en kısa sürede yeniden doğalgaz verilecek"

İran, Türkiye'ye en kısa sürede yeniden doğalgaz verileceğini bildirdi. İran Petrol Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, aktarım şebekelerindeki gaz basıncını artırmak için bugün sabah yerel saat ile 10.00'da kesilen doğalgazın, yarından itibaren yeniden verileceği belirtildi.

Açıklamada sorunun giderilmesi için Boru Hatları İle Petrol Taşıma Şirketi Anonim Şirketi'nden (BOTAŞ) 72 saatlik süre istendiği, ancak olumsuz hava koşullarına rağmen onarım ve bakım işlemlerinin 24 saatte içinde bitirilmesine çalışılacağı kaydedildi.
Bakanlık, çalışmalara ilişkin Türkiye'nin önceden bilgilendirildiğini, BOTAŞ'ın 'bilgisi ve kontrolü dahilinde'' kesinti yapıldığını bildirdi.

İran'dan Türkiye'ye günlük doğalgaz sevkıyatının talebe göre, 15 ila 18 milyon metreküp arasında değiştiği belirtildi. İran, Türkiye'nin istemesi halinde günde 30 milyon metreküp doğalgaz verebilecek kapasitede olduğunu açıklamıştı.

 

Kesinti Türkiye açısından sorun oluşturmuyor

Boru hattındaki çalışma nedeniyle İran doğalgazında yaşanan kesintinin, Türkiye'nin doğalgaz arzı açısından sorun oluşturmadığı belirtildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, doğalgaz boru hattının İran tarafında bugün başlayan bakım-onarım çalışmaları sürüyor.

İran'ın BOTAŞ ile koordineli olarak yürüttüğü çalışmaların yarın tamamlanması bekleniyor.

Yetkililer, İran'dan gelen gazda ''kısa süre'' için yaşanan kesintinin Türkiye'nin doğalgaz arzı açısından bir sorun oluşturmadığını ifade ediyor.

Bu arada, Rusya ve Ukrayna'nın doğalgazın fiyatı konusunda anlaşmaya varması ve Avrupa'ya yeniden gaz sevkıyatının başlamasının ardından, batı hattındaki gazın yarın Türkiye'ye ulaşması, Perşembe günü de normale dönmesi bekleniyor.

Türkiye, krizden önce batı hattından günlük 40 milyon metre küp gaz alıyordu. Kriz nedeniyle 40 milyon metre küpten 48 milyon metre küpe yükseltilen Mavi Akım'dan gelen gaz da en üst seviyede gelmeye devam ediyor.

Rusya-Ukrayna anlaşmazlığı nedeniyle yaşanan kriz döneminde alınan tedbirlerin uygulanmasının sürdüğünü belirten yetkililer, ''sistemin yönetildiğini ve Türkiye'nin şu anda doğalgaz konusunda bir sorunu bulunmadığını'' belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler