İrlanda hava sahasını yeniden açtı

İzlanda'daki yanardağın faaliyete geçmesiyle hava trafiği alt üst olan ülkelerden İrlanda, hava sahasını tekrar ulaşıma açtı.

Yayınlanma: 04.05.2010 - 07:10
Abone Ol google-news

İzlanda'daki yanardağın faaliyete geçmesiyle hava trafiği alt üst olan ülkelerden İrlanda, bugün öğle saatlerinden itibaren havalimanlarını yeniden uçuşlara açıyor.

İrlanda Havacılık Kurumu (IAA), yeni kül bulutlarının tespit edilmesi nedeniyle bugün yerel saatle 07.00'den (TSİ 09.00) itibaren kapatılan havalimanlarının 13.00'te (TSİ 15.00) açılacağını bildirdi.

İzlanda'dan gelen kül bulutlarının neden olduğu tehdidin ortadan kalkmasıyla, Kuzey İrlanda'da kapatılan havalimanlarının da öğle saatlerinden itibaren çalışmaya başlayacağı belirtildi.

 

Avrupa'da seferler normal

Avrupa hava trafik güvenliği kurumu Eurocontrol, Avrupa'daki seferlerin, bugün büyük ölçüde normale dönmesinin beklendiğini açıkladı.

AB Komisyonu, Avrupa'nın büyük bölümünde havayolu trafiğini felç eden İzlanda volkanının yarattığı kargaşanın tekrarını engellemek için yeni yönetmelik hazırlığına başladı.

Ulaştırmadan sorumlu AB Komisyonu Üyesi Siim Kallas, AB ulaştırma bakanlarının olağanüstü toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Bir konuda net olalım. Bu (volkanik aktiviteler) tekrarlamaya devam edecek. Gelecek hafta da olabilir, 20 yıl sonra da, ama tekrar yaşanacak. Volkanlar kurallara uymaz. O halde daha hızlı ve daha esnek cevap verebilmeliyiz" dedi.

Kallas, "volkanik aktivitelerden kaynaklanan riskin yönetimi" için AB Komisyonu'nun öncülüğünde hazırlanacak yeni önerinin onay için eylül ayında Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'ne sunulacağını bildirdi.

Alman Ulaştırma Bakanı Peter Ramsauer, havayolu güvenlik kurallarının ülkeden ülkeye değişmemesi gerektiğini söyledi.

Fransız Bakan Dominique Busseraau ise, volkanik kül bulutlarının uçaklar için yarattığı tehlikenin "etkin ve hızlı çalışan bir sistem" gerektirdiğini kaydetti.

AB Komisyonu, 14 Nisan'da faaliyete geçen Eyyafyallayöküll volkanının 21 Nisan'a kadar 100 binden fazla uçak seferinin iptaline yol açarak, 10 milyon kişinin seyahatini engellediğini ve havacılık sektörüne 1,5 ila 2,5 milyar Avro aralığında zarar verdiğini bildirmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler