İrlanda'da eşcinsel evliliğe izin çıktı
Nüfusunun yüzde 85'i Katolik olan İrlanda'da eşcinsel evlilikle ilgili yapılan referandumda, evliliklere izin verilmesi kararı çıktı.
Anayasada eşcinsel çiftlerin evlenmesini sağlayacak değişikliğin yapılıp yapılmamasına karar vermek için dün sandık başına giden 1 milyon 201 bin 607 kişinin eşcinsel evliliği desteklemesiyle İrlanda, bu evliliğe halk oylaması yoluyla izin veren ilk ülke oldu. Eşcinsel evlilik karşıtlarının oyları ise 734 bin 300 de kaldı.
Ülkede referanduma katılımın beklenenden yüksek olması dikkati çekti. 3 milyondan fazla kayıtlı seçmenden, referanduma katılım yüzde 60'ın üzerinde oldu. Seçmenlerin yüzde 62,1'i eşcinsel evliliğe izin verilmesini desteklerken, yüzde 37,9'u "hayır"dan yana oy kullandı.
İrlanda hükümeti ile ülkedeki siyasi partilerin eşcinsel evliliğe destek verdiği bilinirken, Katolik Kilisesi ve birçok muhafazakar örgüt sandıktan "hayır" sonucu çıkmasını umut ediyordu.
Tarihi oylamayla ilgili konuşan İrlanda Cumhurbaşkanı Michael Higgins, sandık sonucuna ilişkin herhangi bir yorumda bulunmayarak, halkın demokratik sürece gösterdiği yoğun katılımından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Bu arada dün İrlanda'da bir başka referandum daha yapıldı. İrlanda halkı ülkede cumhurbaşkanı seçilme yaşının 35'ten 21'e indirilmesiyle ilgili yapılan referandum için de oy kullandı. Cumhurbaşkanı seçilme yaşına ilişkin referandumda oy sayımına devam edilirken, resmi olmayan ilk sonuçlara göre, sandıktan "seçilme yaşı düşürülmesin" sonucu çıkacağı tahmin ediliyor. Referandumdan "evet" sonucu çıkarsa seçilme yaşını düzenleyen yasa değiştirilecek.
Her iki referandumda da ülkede yaşayan 18 yaş ve üzerindeki İrlandalılar dün yerel saatle 07.00 ile 22.00 arasında oy kullanabildi.
İrlanda'da eş cinsel çiftler 2010 yılından bu yana "medeni ortaklık" adı altında hayatlarını birleştirebiliyor. Ancak medeni ortaklıkta evliliğin aksine anayasal koruma bulunmuyor. İrlanda'da 22 yıl önce eşcinsel olmak suç kabul ediliyordu. Ülkede 1995 yılında yapılan referandumla ise boşanmanın yasak olduğuna dair yasa değiştirilmişti.
İngiltere'de ise "eşcinsel evliliğin resmi olarak kabul edilmesini" öngören yasa tasarısı, geçen yıl temmuz ayında Kraliçe 2. Elizabeth tarafından onaylanmıştı. Yeni yasa kapsamında daha önce "medeni ortaklık" yoluyla hayatını birleştirmiş eşcinsel çiftler, bunu "evliliğe" çevirebiliyor. Birleşik Krallık'ta bir tek Kuzey İrlanda'da eşcinsel evlilik yasa dışı kabul ediliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması