"İrtica planının takipçisi olacağız"

Başbakan Erdoğan, AKP'ye yönelik "irtica planı"na ilişkin iddiaların Türkiye'nin meselesi olduğunu söyleyerek, "İddialar açıklığa kavuşturulmalıdır ve gereken bir an önce yapılmalıdır. Biz parti olarak, partimize yönelik bu iddialarla ilgili suç duyurusunu yapıyoruz ve bu suç duyurusunun ardından da tabii ki, bunun takipçisi olacağız." dedi.

Yayınlanma: 16.06.2009 - 09:16
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında AKP'ye yönelik bir "irtica planı" olduğuna ilişkin iddialara dikkat çekti. Bir gazetede partisine yönelik gizli planların yapıldığının iddia edildiğini anımsatan Erdoğan, "Bu iddialar gerçek dışıysa, devletin kurumlarını karşı karşıya getirmek, devletin kurumlarını yıpratmak ve bir tahrik ortamı oluşturma niyeti taşıyorsa bu vahimdir. Eğer iddialar doğruysa mesele daha vahimdir" dedi.

Genelkurmay Başkanlığı meselenin ortaya çıkmasından itibaren sorumlu ve duyarlı bir tavır sergilediğinin ifade eden Erdoğan, tartışmaya konu olan belgenin sahte, ya da gerçek olduğunun askeri yargı tarafından en kısa zamanda ortaya çıkartılması için soruşturma talimatı verildiğini anımsattı. Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı açıklamada konunun takipçisi olduklarını ifade ettiğini söyleyen Erdoğan, şunları kaydetti:
"Belgenin doğruluğu ispat edilirse, 'sorumluların yasalar çerçevesinde yargı makamları tarafından cezalandırılacağına inancımız tamdır' şeklindeki açıklama kamuoyunca olumlu bir şekilde algılandı. Herkese düşen bu iddiaların soruşturulmasının, incelenmesinin neticesini beklemektir. Anayasal düzene, demokratik siyasete ve milli iradeye karşı her türlü hukuk dışı müdahale provokasyon, halkımızın da, kurumlarımızın da aynı oranda tepkisine mahzar olacaktır. Bu tür iddialar demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olan cumhuriyetimizin saygınlığına gölge düşürecektir. Kimse bu tür sapkınlık içinde olamaz olmamalıdır. Bu nedenle yargının titiz bir çalışma yürüterek kamuoyunun rahatlatacak bir sonuca ulaşması herkesin beklentisidir. Hiç kimse bu olayı istismar ederek, kurumları birbirine düşürme ve yıpratma çalışması içine girmemeli; kurumların birbirine güveni tamdır. Tüm kurumlarımız hukuka, anayasal sisteme ve demokratik yapıya bağlıdır ve tam bir inanç içindedir. Kurumlar arasında güven bunalımı oluşturmaya dönük gayretler sadece taraflara değil tüm Türkiye'ye zarar verir"


"Mesele hukuk devletinin meselesi"

Türkiye'nin her türlü iddiayı araştırıp açığa çıkartacak, kabiliyete ve her türlü sorunu çözecek olgunluğa ulaştığını vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu mesele yalnız AK Parti'nin değil, bütün Türkiye'nin en önemlisi de demokrasinin ve hukuk devletinin meselesidir. İddialar açıklığa kavuşturulmalıdır ve gereken bir an önce yapılmalıdır. Biz parti olarak partimize yönelik bu iddialarla ilgili suç duyurusun yapıyoruz ve bu suç duyurusunun ardından da tabi ki bunun takipçisi olacağız. Bunu ortada bırakamayız. Ama inanıyorum gerek askeri, gerek sivil yargı üstüne düşeni yaparak bir an önce burada neticeye varmalıdır. Diğer partiler net bir tutum sergilemese de, tek başına da kalsa; demokrasiyi savunmak AK Parti'nin vazifesidir ve AK Parti, bu vazifesini de bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da en küçük bir rica sergilemeden ifa edilecektir. Biz gelecek nesillerin karşısına gençlerin çocukların yarın karşısına alnımız ak ve başımız dik bir şekilde çıkmak istiyoruz. Milletimizin karşısına 'sizin emanetiniz hakkıyla taşıdık, sarsılmadan savunduk' diyerek çıkmak istiyoruz. Bu nedenle bu tür iddiaların sonuna kadar takipçisi olacağız. İlgili ve sorumlu tüm tarafların sorumluluklarını hakkıyla yerine getireceğine inanıyorum."

 

"Vergi indirimlerini 30 Eylül'e kadar uzattık"

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, piyasanın canlanması konusunda bazı sektörlerde KDV ve ÖTV'yi 3 ay boyunca indirdiklerini belirterek, "Alınan yeni kararla bazı ürünlerde farklı oranlarda indirimler yaparak, süreyi 30 Eylül 2009 tarihine kadar bir kez daha uzattık." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında ekonomiye yönelik gelişmelere değindi, Türk milletini çok yakında ilgilendiren birçok tasarı ve tekliflerin TBMM'ye geldiğini belirten Erdoğan, zamanla yarıştıklarını ifade etti.

Her geçen günü çok iyi değerlendirmeleri gerektiğini ve vakit kaybetmeden kanunları çıkartmayı istediklerini kaydeden Erdoğan, muhalefetin de bu konuda "yapıcı bir yaklaşım sergilemesini" umut ettiğini söyledi.

Milletin tarafından görevlendirildiklerini ve millet için gerekli yasaların çıkartılmasını istediklerini söyleyen Erdoğan bu uğurda gerekirse 365 gün 6 saat çalışacaklarını vurguladı.

Bir süredir ekonomik göstergelere ilişkin sevindirici gelişmeler olduğunu ifade eden Erdoğan, "Geçtiğimiz hafta kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 3,6 artış gösterdiğini gördük. Mart ayı işsizlik yüzde 15,8 olarak açıklandı, orada da bir önceki aya göre az da olsa bir düşüş kaydetti. Şubat ayından Mart ayına iş gücü arzı yaklaşık 342 bin kişi artmış. Buna rağmen işsiz sayısı 25 bin kişi azaldı. Yani 367 bin kişi bu dönemde işe yerleşmiş ki; bu son derece sevindirici bir gelişme olarak karşımızda" dedi. Erdoğan söz konusu eğilimin ise alınan tedbirlerle yaz ayında süreceğine inandıklarını kaydetti.


KDV ve ÖTV indirimine uzatma

Kredi kartı mağdurları ile ilgili köklü bir çalışma yaptıklarını da anımsatan Erdoğan çalışma 875 bine yakın kredi kartı mağduru yurttaşa çok önemli fırsat sunduklarını söyledi. Erdoğan, "Ben vatandaşın bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmesini tavsiye ediyorum. Ama şunu söylüyorum; kredi kartı borçlanma yolu değildir. Vatandaşımız borçlanırken kredi kartını değil tüketici kartını kullanmalı. Yoksa bugünkü olumsuz tablo sonra da olacaktır. Piyasanın canlanması konusunda bazı sektörlerde KDV ve ÖTV'yi 3 ay indirmiştik. Alınan yeni kararla bazı ürünlerde farklı oranlarda indirimler yaparak süreyi 30 Eylül 2009 tarihine kadar bir kez daha uzattık Bu düzenlemenin de ülke ve ekonomimize hayırlar getirmesini diliyorum" dedi.

Türkiye'nin farklı kültür, etnik grup, mezhep, inanç ve kültürlerin asırlardır iç içe yaşadığı bir ülke olduğunu söyleyen Erdoğan, farklılıkların zenginlik olduğunu söyledi.

AKP herkese eşit olduklarını belirten Erdoğan, bir süre önce ilgili bakanlık tarafından Alevi çalıştayının yapıldığını, Alevilerin sorunlarını çözmeyi amaçladıklarını ifade etti. Erdoğan, "Alevi meselesini" ise partilerin siyasi istismar aracı olarak kullanmasına izin vermeyeceklerinin altını çizdi. Erdoğan, "Bunu rant aracı haline getirmek isteyenlere de kusura bakmasınlar fırsat vermek istemiyoruz" dedi.


"Demokrasilerde hükümetleri millet görevden alır"

Başbakan Erdoğan, demokrasilerde hükümetlerin millet tarafından kurulduğunu ve millet görevden alındığını vurgulayarak, demokrasilerde TBMM'den daha güçlü, milletin iradesinden daha güçlü girişimin olamayacağını söyledi. Erdoğan, "Milletin iradesini yok saymaya girişen her türlü girişim bizzat milletimizi ve onun temsilcilerini karşında bulacaktır" dedi.

Geçmişte yaşanan "darbelere" işaret eten Erdoğan, darbelerin Türkiye'nin gelişimine engel olduğunun altını çizdi.

Erdoğan, "Ekonomide, demokraside, dış ilişkilerde kaybettik. Bu ülkeye tekrar bu bedeli ödetmeye hiç kimsenin hakkı yoktur ve olamaz. Bizim üzerimize yüklenen ağır fatura ve bedelleri yeni nesillere yüklemeye hiç kimsenin hakkı olmadığı gibi haddi de olamaz" dedi.


Milletvekillerine sert çıktı

Erdoğan Meclis gündeminde bulunan ve piyasayı canlandıracak ekonomik yasa tasarılarının önemine dikkat çekti.  Genel Kurul çalışmalarına katılanları da, katılmayanları da çok iyi bildiğini belirten Erdoğan, bu konuda kendisine günlük rapor geldiğini vurguladı. Erdoğan, milletvekillerine şöyle seslendi:
"Çalışmalara katılan arkadaşlarıma sözüm yok ama, Allah Aşkına sizi zorla mı milletvekili yaptık. Sizin işiniz bu değil mi, yasama faaliyetlerine katılmak. Genel Kurul çalışmalarına katılmak yardımcı olmak. Arkadaşlar sizin işiniz bu değil mi? Milletvekillerinin işi bu değil mi? Sizden bir kez daha rica ediyorum. Bu yasaları çıkarma konusunda titizlik gösterin. Geçenlerde söyledim, bir kez daha söylüyorum. Bu yasalar çıkana kadar bize tatil haram."

 

Suç duyurusu yetişirse bugün

AKP Genel Sekreteri İdris Naim Şahin, Taraf Gazetesi'nde yer alan iddialarla ilgili olarak, Cumhuriyet Başsavcılığı'na yetişmesi halinde bugün, ya da yarın başvuruda bulunacaklarını bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler