İşadamlarına 5 yıla kadar Schengen vizesi
İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile İtalya'nın İstanbul Başkonsolosluğu arasında imzalanan ''Vize Kolaylaştırma Anlaşması'' ile işadamları, İTO'dan alacakları ''tanıma mektubu''yla 5 yıla kadar Schengen vizesi alabilecek.
Anlaşmanın imzalanması için düzenlenen toplantıda imzaların atılmasından önce İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş'a Türkiye ile İtalya arasındaki ilişkilerin gelişimine yaptığı katkılardan dolayı İtalya Cumhurbaşkanı tarafından layık görülen ''İtalyan Devlet Nişanı'' takdim edildi. Nişanı Yalçıntaş'a İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili verdi.
Yalçıntaş, burada yaptığı konuşmada, kendisini ''İtalyan Devlet Nişanı''na layık gördüklerinden dolayı İtalya Cumhurbaşkanlığı'na, Carlo Marsili'ye ve İtalya'nın İstanbul Başkonsolosu Massimo Rustico'ya teşekkür etti.
Türk ve İtalyan halklarının, dost iki halk olduğunu vurgulayan Yalçıntaş, ''Bu dostluğun gelişiminde katkıda bulunabildiysem, bu benim için bir onurdur'' dedi. İTO'nun birinci görevinin, üyelerinin sorunlarına çözüm üretmek olduğunu dile getiren Yalçıntaş, uluslararası ticaretin kolaylaştırılmasının da görevleri arasında bulunduğunu ifade etti.
Murat Yalçıntaş, uluslararası ticaretin önündeki en büyük engellerden birinin, vize problemi olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: ''Schengen vizesi prosedürleri, işadamlarımızı çoğu zaman zorlayan ve hatta zaman zaman da morallerini bozan prosedürler olmuştur. Bu bağlamda Massimo Rustico'ya çok teşekkür ediyorum. Kendisi görevine başladığından bu yana işadamlarımızın rahatça vize alabilmeleri için yoğun çalışmalarda bulunmuştur. İtalyan'ın İstanbul Konsolosluğu, Türk işadamlarına her zaman en hızlı, en kolay vize veren Konsolosluk olmuştur. Yaptığımız anlaşmayla da bu prosedürleri en aza indireceğiz. İşadamlarımızın daha kolay ve daha uzun süreli vize alabilmelerini sağlayacağız. İşadamlarımız, İtalyan Konsolosluğu'na bizden alacakları ''tanıma mektubu''yla müracaat ettiklerinde 5 yıla kadar ve çok daha kolay vize alabilecekler. Bu mektubu verirken tabii ki çok titiz davranacağız. Bize başvuran firmalarda belirli kriterlere bakacağız. Bu kriterleri sağlayan firmalara vereceğiz.''
''Bu kolaylıktan firmanın üst düzey çalışanları da yararlanabilecek"
Soruları da yanıtlayan Yalçıntaş, bir soru üzerine işadamlarının İtalya'dan aldıkları vizeyle diğer tüm ''Schengen Ülkeleri''ne girebileceklerini söyledi.
Bir gazetecinin, İTO'nun, hangi kriterlere bakacağını sorması üzerine de Yalçıntaş, şöyle konuştu: ''Başvuran firmanın, devamlı bir firma olup olmadığına bakacağız öncelikle. Dün firma kurup ta bugün bize gelirse birisi, bu firmaya elbette bu mektubu vermeyeceğiz. İkinci olarak ta firmanın devlete ve bize karşı yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğine dikkat edeceğiz. Firmanın bizdeki kayıtları düzgünse, devlete karşı vergilerini aksatmadan ödeyen bir firmaysa küçük veya büyük bir işletme olması bizim için önemli değil, mektubu verebiliriz. Bu kolaylıktan ayrıca sadece firmanın sahipleri değil, üst düzey çalışanları da yararlanabilecek.''
''100 bin vize vermeye hazırım"
Massimo Rustico da konuşmasında İTO ile yıllardır sürdürdükleri iş birliği ve güç birliğine vurgu yaptı.
Schengen vizesi için başvuruda bulunan işadamlarına, bu başvuruyu bir kabus haline getirmemek için çalıştıklarını belirten Rustico süreci mümkün olduğunca hızlandırmak istediklerini söyledi.
2005 yılında yılda 8 bin civarında vize verdiklerini, ancak prosedürlerinde yaptıkları değişiklikle bu sayıyı çok yukarılara taşıdıklarını dile getiren Rustico, ''Geçen yıl 50 bin vize verdik ama bunu yeterli görmüyoruz. Ben 100 bin vize vermeye hazırım'' dedi.
Rustico, iki hafta sonra görev süresinin biteceğini belirterek, ''Umarım bundan sonra daha güzel işlere imza atarız. İyi bir dönem geçirdik ama ben yine de yüzde 100 memnun olduğumu söyleyemem. İki ülke arasındaki iş hacmini artırmak için çalışmalarımıza devam etmeliyiz'' diye konuştu.
Soruları da yanıtlayan Rustico, bir soru üzerine şu anda üç iş günü içerisinde vize verdiklerini, ancak bu süreyi, acil zamanlarda çok daha kısaltabildiklerini anlattı.
''Bir saat içerisinde bile vize verdiğimiz zamanlar oldu'' diyen Rustico, iş ilişkileri iyi olan firmaların işlerini daha da kolaylaştırmak için yoğun bir şekilde çalıştıklarını ifade etti.
Rustico, Schengen vizelerinin 5 yıla kadar verilebildiğini belirterek, ''Uzun süreli ve iyi iş ilişkileri içerisinde olduğumuz firmalara 5 yıla kadar vize verebiliriz. İTO ile yaptığımız anlaşmayla bize İTO'dan aldığı mektupla başvuran firmalar için önceliğimiz olacaktır. Bu firmaların arasından tabii ki herkese 5 yıl vize vermemiz söz konusu değil ama iyi ilişkiler içerisinde olduğumuz firmalara bu imkanı sağlayabiliriz'' ifadelerini kullandı.
Diğer bir soru üzerine de Rustico, Türkiye'de, Türk halkı için tüm birimleriyle çok yoğun çalıştıklarını vurgulayarak, geçen yıl İstanbul'da 50 bin, İzmir'de 14 bin ve Ankara'da 6 bin olmak üzere toplam 70 bin vize verdiklerini söyledi.
İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili de Yalçıntaş'ın, Türkiye'nin ekonomi politikalarının belirlenmesinde ve İtalya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde önemli rol oynadığını belirtti.
İtalyan firmalarının Türkiye pazarına girebilmesinde ve burada başarılı olabilmelerinde Yalçıntaş'ın ve İTO'nun büyük katkıları olduğunu vurgulayan Marsili, ''Bu nedenlerle kendisine 'İtalyan Devlet Nişanı'nı vermekten onur duyuyorum'' dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi