İşçi, ‘300 TL artı yüzde 15 ‘ Hükümet, ‘imkânlar’ dedi
Türk İş’in seyyanen brüt 300 lira ve ilk altı ay için yüzde 15 zam talebi, diğer aylar için enflasyon artı yüzde 3 refah payı şeklinde oldu.
Türk-İş, kamudaki 200 bin işçinin 2019-2020 dönemi toplusözleşmesinde hükümetten tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 lira zam, ilk altı ay yüzde 15, iki, üç ve dördüncü altı aylarda da enflasyon artı 3 puan refah payı istedi. İşçi tarafı, her yıl için 1500 lira da ek ödeme talep etti. Hükümetin ilk değerlendirmesi ise “imkânlar” oldu.
Türk-İş’in kamuda örgütlü sendikalarının oluşturduğu kamu koordinasyon kurulu dün Türk-İş’te toplandı. Kurul üyeleri ve Türk-İş yönetimi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na giderek talepleri bakan Zehra Zümrüt Selçuk’a iletti. Talepler şöyle:
-Toplusözleşmesinin başlangıç tarihindeki en düşük aylık brüt çıplak ücret 3 bin 500 TL’ye çekilecek. Sözleşmenin yürürlük başlangıç tarihindeki aylık çıplak brüt ücretlere 300 TL iyileştirme yapılacak.
-İşçilere, her yılın mayıs ayında bir defaya mahsus olmak üzere 1500 lira ek ödeme yapılacak.
Sosyal yardım: 1. yıl 500 TL/ay, 2. yıl 600 TL/ay. Yemek parası: 1. yıl 17 TL/gün, 2. yıl 18 TL/gün.
Taşerona düzenleme
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmakta olan veya naklen açıktan atanarak ya da yasayla geçiş yapan işçilerin her türlü hak ve menfaatleri gittikleri işyerindeki benzer işçilerin durumu ve geldikleri işyerlerindeki hizmet yılları emsal alınacak.
-Kadroya geçirilen taşeron işçiler, yasal düzenleme yapılarak, toplusözleşmeden yararlandırılacak. Kadro dışında bırakılan taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi çalışmalarına devam edilecek.
-Yetki uyuşmazlığı devam eden işyerlerinde çalışan işçilere, bu ücret ve sosyal yardım artışları avans niteliğinde ödenecek. Bu işçiler içinden kurumunca ihtiyaç duyulanlar daimi işçi kadrolarına geçirilecek.
-Sendikanın şubesi bulunmayan bölge, il ve ilçelerde, bölge, il ve ilçe temsilciliği kurulabilecek. Bölge, il veya ilçe temsilciliğinin faliyet alanındaki üye sayısı 100 ve daha fazla ise sendikanın bölge, il veya ilçe temsilcisi haftada 8.5 saat, 100’ün altında ise haftada 4 saat izinli sayılacak. Bölge, il ve ilçe temsilcileri bu sürelerde fiilen çalışmış kabul edilecek ve ücretleri de buna göre ödenecek.
Hükümet ile Türk-İş arasında imzalanacak olan kamu çerçeve sözleşmesi memurlar için de gösterge olacak. Memurlar ile hükümet ağustos ayında masaya oturacak. Memurlara verilecek zam oranının da işçilere verilenden daha az olamayacağına işaret ediliyor.
Ücretlerde büyük kesinti oluyor Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, talebi hükümet olarak değerlendireceklerini belirterek, “Konfederasyon temsilcilerimizle tekrar bir araya geleceğiz. İnşallah uzlaşıyla kamuda çalışan işçilerimizin mali haklarını, imkânlar çerçevesinde düzenleyerek nihai bir sonuca ulaştıracağız” dedi. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da görüşmelerin işçilerin aileleriyle birlikte 1 milyonu aşkın kişiyi etkilediğini söyledi. Atalay, “İşçilerimizin ocak ayında aldığı ücrette, nisan-mayıs itibarıyla vergi kesintisi oluyor. Yaklaşık 3 bin lira ücret alan bir işçinin 300 liranın üzerinde kaybı oluyor. Bununla ilgili iki dönem önce ‘Denge Tazminatı’ maddemiz vardı. İlk dönem 500 liraydı, geçen dönem 750 lira oldu. Bu sene vergi kaybıyla ilgili talebimiz 1500 lira” dedi. |
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani’nin arabası
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu