İşçilerden hükümete çağrı: Ücretlerimizi indirin fabrikaları satmayın
Hükümetin 14 şeker fabrikasını satma kararı Ankara Şeker Fabrikası önünde protesto edildi. Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, “gerekirse ücretlerimizde indirim yapalım ama fabrikaları satmayın” çağrısında bulundu.
Türkİş Başkanı Ergün Atalay da, “Satanlardan sandık başta olmak üzere hesap sormak boynumuzun borcu” dedi. Şeker-İş Sendikası’na üye işçiler dün Etimesgut’taki Ankara Şeker Fabrikası önünde toplandı. İşçilere Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası’na üye işçiler, sivil toplum örgütleri ile CHP, İYİ Parti, Vatan Partisi, Saadet Partisi de destek verdi. CHP’den Mehmet Tüm, Mustafa Balbay, Kadim Durmaz, Ünal Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu milletvekilleri de mitinge katıldı. İşçiler, “Pancar yoksa, tarım yok, pancar yoksa hayvancılık yok, pancar yoksa çiftçi, işçi, nakliyeci yok, pancar yoksa Türkiye yok”, “Amerikan mısırına gelince kütür kütür, pancar çiftçisine gelince yarabbi şükür” yazılı pankartlar açtı. İşçiler fabrikaların satılmasına karşı farklı dillerde pankartlar da hazırladı. “Türkçe söyledik anlamadınız” pankartı taşıyan işçiler, “şeker vatandır vatan satılmaz; şeker fabrikaları halkındır satılamaz” sloganlarının farklı dillerde yazıldığı pankartlar da taşıdı.
İşsiz kalacağız
Şeker fabrikalarında kadrolu işçilerden daha fazla taşeron işçi de çalışıyor. Kamudaki taşeron işçiler kadroya alınırken bu işçiler KİT kapsamında oldukları için kadro da alamadı. Taşeron işçiler, “Fabrikalar kapandığında biz direkt işsisiz. İşsiz kalacağız. Kadro istiyoruz” diyerek taleplerini dile getirdi. Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, “16 yıldır özelleştirme idaresinin kılıcı boynumuzda. Şeker için hiçbir şey yapmayanlar satmak için çırpınıyorlar, şeker işçisi ise üretim için elinden geleni yaptı” dedi. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, fabrikaların 2001’de özelleştirme kapsamına alındığını, 17 yılda 3 kez özelleştirmeyi durdurduklarını söyledi. “Bu yol çıkmaz yol” diyen Atalay, fabrikaların çalışanlar ve aileleri ile birlikte 250 bin kişiyi kapsadığını belirtti. Atalay, şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin sıradan bir özelleştirme olmadığına işaret ederek, “Şeker vatandır vatan satılmaz. Vatan satıldıktan sonra herkes toprağın altına girsin, önemi yok” diye konuştu.
Şekerde ustalaştık
Fabrikaların satılmasına karşı çıkan işçiler, gazetemize temel kaygı ve taleplerini şöyle sıraladı:
-Fabrikalar kapanmasın. Yıllardır işçi alınmıyor. Yeni işçi alınsın. Üretim artsın.
-Emekliliği gelen işçilerin emekli edileceği, kalan işçilerin de başka kurumlara gönderileceği söyleniyor. Diğer kurumlara geçtiğimizde maaşlarımız düşecek.
-Biz şeker fabrikalarında ustalaştık. Başka bir iş bilmiyoruz.
-Evimiz, ailemiz burada. Başka yere gönderilince onlar ne olacak.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti