"İşçilerin birliği taşeronu yenecek"

Türk Patent Enstitüsü'nde taşeron şirket bünyesinde çalışan ve 8 Mart'ta işten çıkarılacak olan 110 taşeron işçi, "İşten çıkarma kararının durdurulması" talebiyle eylem yaptı. Sosyal-İş Sendikası'nda örgütlenen işçiler, işçilerin eşleri ve çocukları ile Sosyal-İş ve çeşitli sendikaların üyelerinin katıldığı eylemde, "İşçilerin birliği taşeronu yenecek" vurgusunu öne çıkardı.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.02.2011 - 14:29

Sosyal-İş Sendikası üye ve yöneticileri "Taşeronu yeneceğiz" pankartı ile Türk Patent Enstitüsü'nün ana girişinde; Enstitü işçileri de "Alınterimize patent istemez" pankartı ile Enstitü binası önünde toplandı. Eyleme Enstitü işçileri ile onlara destek vermeye gelen işçilerin eşleri, çocukları, Sosyal-İş ve çeşitli sendikalara üye işçiler ile Enstitü'de çalışan memurlar da katıldı. İşçiler, "Taşeron köleliktir", "Alınterimize sahip çıkıyoruz", "Taşerona hayır", "Bu iş yerinde muvazaa var" ve "Güvenceli iş, insanca yaşam" yazılı dövizler taşıdı. Eylemde sık sık " İşten atmalar durdurulsun", "İşçilerin birliği taşeronu yenecek", "Zafer direnen emekçinin olacak", "İnadına sendika, inadına DİSK" ve "Patent işçisi yalnız değildir" sloganları atıldı.
 

"Mücadelemiz bitmedi yeni başlıyor"

İlk açıklamayı Enstitü işçilerinden Özgehan Şirin yaptı. Yıllardır verdikleri emeğin hiçe sayılarak işten çıkarılmalarından dolayı yaşadıkları üzüntüyü dile getiren Şirin, işten çıkarmanın durdurulması için mücadele edeceklerini söyledi. Şirin, "Mücadelemiz bitmedi, yeni başlıyor" dedi.

Eylemde basın açıklamasını okuyan Sosyal-İş Sendikası Genel Başkanı Metin Ebetürk, 10 yılı aşkın süredir çeşitli taşeron şirketler bünyesinde çalıştırılan 110 işçinin 8 Mart itibariyle işten çıkarılacağına dikkat çekti. Ebetürk, "110 işçi 9 Mart sabahına işsiz uyanacak. İşsizliğin yüzde 15'lerde olduğu, işsizlik rekorlarının kırıldığı Türkiye'de 110 işçi daha işsiz kalacak" dedi. Türk Patent Enstitüsü'ndeki taşeron uygulamasının hukuka aykırı ve muvazaalı olduğunu belirten Ebetürk, İş Yasası'ndaki taşerona ilişkin hükümlerin ihlal edildiğini vurguladı.

10 yılı aşkın süre boyunca taşeron şirket işçilerinin Enstitü'nün işçisiymiş gibi çalıştığını, taşeron şirketlerin Enstitü'ye ucuz işçi temini için kullanıldığını, işçilerin "temizlik" işçisi gösterilip büro işi yaptığını ve taşeronun kağıt üzerinde kaldığını kaydeden Ebetürk, "İş Yasası'nın 2. maddesine göre eğer durum böyleyse taşeron şirket işçileri başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçisi sayılırlar. 110 işçi aslında yasaya göre asıl, tek ve gerçek işveren olan Türk Patent Enstitüsü'nün işçisidir" dedi.

 

Yargı süreci başladı

Ebetürk, Enstitü işçilerinin Sosyal-İş'te örgütlendiğini ve sendikanın bu gerçeği ispat etmek için yargı sürecini başlattığını belirterek, bu sırada başka bir hukuksuzluğa imza atıldığını söyledi. Enstitü'nün taşeron şirketin ihalesini yenilemediğini, taşeron şirketin de 8 Mart itibariyle işçilerin iş sözleşmesinin feshedileceği yönünde bildirim yaptığını kaydeden Ebetürk, Enstitü'nün işçilerden boşalacak yeri doldurmak amacıyla 115 sözleşmeli personel almak için ilana çıktığını bildirdi.

Devlet Memurları Yasası'na göre "sözleşmeli personel"in ancak "zaruri ve istisnai hallerde, özel bir meslek bilgisi ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde" çalıştırabileceğini anımsatan Ebetürk, "Türk Patent Enstitüsü'nde büro hizmetleri için sözleşmeli personel istihdam edilmesi açıkça hukuka aykırıdır" dedi. Sosyal-İş Sendikası'nın hem işten çıkarılan üyeleri için işe iade davası açtığını, hem de sözleşmeli personel alımının iptali için yürütmeyi durdurma istemiyle dava açacağını kaydeden Ebetürk, "Sendikamız bir yandan hukuk mücadelesini yürütürken bir yandan da işçilerden, üyelerinden ve emek dostlarından aldığı güçle fiili mücadeleyi de büyüterek sürdürecektir" diye konuştu.
 

"Hukuka aykırı"

Ebetürk, Türkiye'nin dört bir yanında yüz binlerce işçinin çoğunluğu da "hukuka aykırı" olmak üzere taşeron şirketlerde düşük ücretlerle, ağır koşullarda, iş güvencesinden ve sendikal örgütlenmeden yoksun bir biçimde çalıştırıldığına da dikkat çekti. Taşeron sisteminin "modern kölelik düzeni" olduğunu vurgulayan Ebetürk, taşeronlaştırmanın kamuyu yok etme ve özelleştirme politikalarının bir parçası olduğunu söyledi. Ebetürk, "Taşeronlaştırma tümüyle kaldırılana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Ülkemizin, kendimizin ve çocuklarımızın geleceğini taşerona emanet etmeyeceğiz" diye konuştu.

Ebetürk, işten çıkarma kararının geri alınmasını ve sözleşmeli personel alımının durdurulmasını talep ederek, "110 işçi Türk Patent Enstitüsü'nün işçisi olarak görevine devam etmelidir" dedi.
Ebetürk'ün ardından söz alan DİSK Ankara Bölge Sekreteri Kani Beko, Türk Patent Enstitüsü'nde bir sosyal cinayet yaşandığını vurgulayarak, 110 işçinin işten çıkarılmasının işsizler ordusuna yeni üyeler katacağını ifade etti. Türk Patent Enstitüsü işçilerinin mücadelelerinde yalnız olmadığını kaydeden Beko, DİSK olarak her türlü desteği sunacaklarını ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler