İsrail, 20 milyar dolarlık ek askeri yardım arayışında

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Ortadoğu'daki son gelişmelerden kaynaklanabilecek muhtemel tehditlere karşı, ülkesinin ABD'den ilave 20 milyar dolarlık askeri yardım talep edebileceğini söyledi.

Yayınlanma: 08.03.2011 - 11:45
Abone Ol google-news

Barak, Amerikan Wall Street Journal gazetesine yaptığı açıklamada, İsrail'in bölgede meydana gelen değişikliklerden ya da Filistinlilere tavizler verilmesinden korkmaması gerektiğini dile getirdi. Mısır, Libya, Tunus ve diğer Körfez ülkelerindeki olaylara değinen Barak, bu olayları doğru yönde bir hareket olarak nitelendirirken, "tarihi bir deprem" ifadesini kullandı ve Arap toplumlarının modernliğe doğru adım atmalarının olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti.

Barak, yine de Mısır'ın yeni liderlerinin zaman içinde, İsrail-Mısır anlaşmasına ilişkin kamuoyu baskına yenilebilecekleri ihtimalini de gözardı etmedi. Barak, adını vermediği Mısırlı üst düzey bir yetkiliyle görüşmesini anlattı ve Mısırlı yetkilinin, kendisine, Filistinlilerle barış konusunda ciddi çabalar göstermemesi halinde, Kahire'deki yeni hükümetin İsrail'e karşı tavrını değiştirebileceğini söylediğini aktardı.

İsrail'in güvenlik açısından halihazırda bir tehditle karşı karşıya olmadığını belirttiği açıklamasında Barak, İsrail için nitelikli bir askeri yardımın daha önemli hale geldiğini belirterek, "Önümüzdeki birkaç kuşak için İsrail'in güvenliğini artırma doğrultusunda 20 milyar dolar ek bir yatırımın gerekebileceğini" kaydetti. "Güçlü, sorumlu bir İsrail, böyle çalkantılı bir bölgede istikrar sağlayıcı bir güç haline gelebilir" diye konuştu. Halihazırda İsrail'in ABD'den aldığı askeri yardımlar yılda 3 milyar doları aşıyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler