İsrail askerlerinden "Toprak Günü" yürüyüşüne müdahale: En az 15 ölü, 500 yaralı

Filistin’de 30 Mart 1976’da 6 Arap gencin yaşamını yitirdiği kara gu¨nu¨n anısına her yıl du¨zenlenen “Toprak Gu¨nu¨”nde yine kan döku¨ldu¨. Gazze’de binlerce Filistinlinin katıldığı yu¨ru¨yu¨şe İsrail ordusu saldırdı. En az 15 Filistinlinin yaşamını yitirdiği Toprak Gu¨nu¨’nde yu¨zlerce kişi de yaralandı. Ölen Filistinlilerden biri 16 yaşındaydı. Olaylar u¨zerine BM Gu¨venlik Konseyi toplandı.

Yayınlanma: 30.03.2018 - 17:35
Abone Ol google-news

Filistinliler, 1976 yılında İsrail güçlerinin ülkenin büyük bir bölümünü işgal etmesinin yıl dönümü olan 30 Mart Toprak Günü’nde Gazze Şeridi'nde İsrail sınırında “Büyük Dönüş ve Ablukayı Kırma Yürüyüşü" düzenledi. Yürüyüş başladığı sırada Gazze sınırı İsrail tarafından 'kapalı askeri bölge' ilan edildi. İsrail askerlerinin gerçek mermilerle müdahale ettiği gösteride 15 Filistinli'nin yaşamını yitirdiği, 500 Filistinli'nin ise yaralandığı bildirildi.

İsrail medyasında, İsrail hükümetinin düzenlenecek yürüyüş için Filistin’i uyardığı ve İsrail güvenlik güçlerini harekete geçireceği yönünde haberlere yer verilmişti.

 Dışişleri Bakanlığı İsrail'i kınadı

Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Filistinlilere yönelik orantısız güç kullanımını kınadı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "İsrail’in Gazze’de bugün gerçekleştirilen barışçı protesto gösterilerine katılan Filistinlilere yönelik orantısız güç kullanımını şiddetle kınıyoruz. İsrail güvenlik güçlerinin müdahaleleri sonucunda yaşanmakta olan can kaybı ve yaralanmalardan büyük endişe duyuyoruz" denildi. 

Açıklamada,"İsrail’in bölgede gerilimi daha da artıracak güç kullanımına ivedilikle son vermesi lazımdır. Uluslararası toplumu İsrail’i bu saldırgan tutumdan vazgeçirmesi için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye davet ediyoruz" ifadesini kullandı. 

Cumhurbaşkanlığı'ndan kınama

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırısını kınadı.  Kalın'ın açıklamaları şöyle: 

“Gazze'de bugün gerçekleştirilen barışçıl gösterilere katılan sivil ve savunmasız Filistinlilere yönelik İsrail saldırısını en sert biçimde kınıyoruz.

Bölgede yaşanan can kayıplarını ve yaralanmaları, insanlık onurunun ayaklar altına alınmasını ve uluslararası hukukun ihlal edilmesini kabul etmek mümkün değildir. Filistin halkına karşı giderek artan sistematik şiddet, derhal sona ermelidir.

Dost ve kardeş Filistin halkıyla dayanışma içerisinde olduğumuzu bir kez daha ifade ediyor, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası toplumu göreve çağırıyoruz.”

BM Güvenlik Konseyi acil toplanıyor

İsrail askerlerinin müdahalesi sonucu 15 Filistinlinin ölmesi üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Gazze gündemiyle bugün acil toplanacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon