İsrail-Filistin görüşmelerinin ikinci turu

İsraillilerle Filistinliler arasındaki doğrudan görüşmelerin ikinci turu Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde başladı.

İsrail-Filistin görüşmelerinin ikinci turu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.09.2010 - 10:41

AFP'nin haberinde, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın da hazır bulunduğu görüşmelere geçilmeden önce Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun el sıkıştığı belirtildi. Abbas ve Netanyahu, 2 Eylülden sonra ilk kez bir araya geliyor. Öte yandan Clinton, görüşmeden önce Abbas ve Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile ayrı ayrı bir araya geldi.

 

'Görüşmelerin amacı iki devlet oluşturmak'

ABD Başkanı Barack Obama'nın Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell, İsrail-Filistin görüşmelerinin amacının iki devlet oluşturmak olduğunu söyledi. Mitchell, Mısır'ın Şarm El Şeyh beldesinde bugün ikinci turu başlayan İsrail-Filistin doğrudan görüşmelerinin ardından düzenlediği basın toplantısında, Ortadoğu barış görüşmelerine katılan tarafların ortak amacının, iki halk için iki devlet oluşturmak olduğunu belirtti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD'de 20 ay aradan sonra 2 Eylül'de yapılan ilk doğrudan görüşmelerin ardından, bugün Şarm El Şeyh'te ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Mitchell'in katılımıyla ikinci tur için bir araya gelmişti.

Amerikalı arabulucu, görüşmede, İsrail'in Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim yerleri inşaatlarının yavaşlatılmasını öngören moratoryum konusunda bir ilerleme olup olmadığına ilişkin soruya doğrudan yanıt vermezken, Clinton ve kendisinin görüşmelerin doğru yönde ilerlediğine inandığını söylemekle yetindi. Batı Şeria'da Yahudi yerleşim birimlerinin çoğundaki inşaatlara yönelik 10 aylık moratoryum 26 Eylül'de sona eriyor. ABD, İsrail'in moratoryumu uzatmasını istiyor. Filistin tarafı ise inşaatların tamamen durdurulmasını talep ediyor. Washington yönetimi, yerleşim birimleri, güvenlik, sınırlar ve Filistinli mültecilerin akıbeti gibi önemli konuları içerecek bir çerçeve anlaşmasına bir yıl içinde varılmasını hedefliyor.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Ortadoğu temsilcisi George Mitchell, İsrail-Filistin görüşmelerinin yarın Kudüs'te devam edeceğini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon