İsrail ve Türkiye arasında diplomasi trafiği

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere müdahale etmesi üzerine, Dışişleri Bakanlığı'na çağırılan İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levi, bakanlığa geldi. Levi, herhangi bir açıklama yapmadan bakanlıktan ayrıldı.

Yayınlanma: 31.05.2010 - 06:07
Abone Ol google-news

"Gazze gemileri"ne düzenlenen kanlı baskın üzerine Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan İsrail Büyükelçisi Gaby Levy, Bakanlık'tan ayrıldı. Dışişleri'nde yaklaşık yarım saat kalan Büyükelçi Levy, herhangi bir açıklama yapmadan bakanlıktan ayrıldı.

Türkiye, İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levi'ye, Gazze'ye insani yardım taşıyan gemilerin alıkonulmasıyla ilgili protestosunu ileterek, bu saldırının kabulünün söz konusu olmadığını bildirdi. Dışişleri Bakanlığına çağrılan Büyükelçi Levy, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Vekili Büyükelçi Ünal Çeviköz görüştü. Yaklaşık 20 dakika süren görüşmede, Büyükelçi Levy'ye sözlü olarak şu hususlar aktarıldı: "İnsani yardım taşıyan ve uluslararası sularda seyreden gemilere güç kullanılarak müdahalede bulunulması uluslararası hukuka aykırıdır. Bunun kabulü ve mazur görülmesi söz konusu değildir. Türkiye dahil 33 ülkenin vatandaşının bulunduğu uluslararası konvoyda yer alan gemilerdeki yolcuların akıbeti hakkında ayrıntılı rapor talep ediyoruz. Yaralıların bir an önce teslim alınarak tedavilerinin Türkiye'de yapılmasını ve bu konuda gereken işbirliğinin derhal gösterilmesini istiyoruz. Gemilerdeki diğer yolcuların da tarafımıza daha önce de söylendiği gibi en kısa zamanda ülkelerine gönderilmelerini bekliyoruz. Bu hukuk dışı duruma derhal son verilerek, uluslararası sularda müsadere edilen gemilerin en kısa zamanda serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Söz konusu saldırılar konusunda olanlar karşısında da uluslararası hukuktan kaynaklanan, haklarımızı saklı tutuyoruz."

 

İsveç Dışişleri Bakanlığı, protesto için İsrail elçisini çağırdı

İsrail askerlerinin Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısından sonra İsveç Dışişleri Bakanlığı, protesto için İsrail elçisini çağırdı. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, İtalya'daki resmi ziyaretinin ardından ülkesine dönerken İsveç Haber Ajansı TT'ye yaptığı açıklamada, saldırıyı ''çok ciddi ve kabul edilemez'' olarak nitelendirdi. İsrail'in Stockholm Büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını bildiren Bildt, durumu değerlendirdiklerini olay sırasında nelerin yaşandığını anlamaya çalıştıklarını söyledi. Konuyla ilgili olarak İsrail'den açıklama istediklerini, bu nedenle İsrail elçisini bakanlığa çağırdıklarını kaydeden Bildt, Türk Dışişleri Bakanlığı ile de sürekli temas halinde olduklarını kaydederek, ''Uluslararası sularda yaşanan bir olay ve Türkiye, bu olayın sonuçlarının tamir edilemez olacağını açıkladı. Şu anda ne olup bittiğini öğrenmeye çalışıyoruz'' dedi. Carl Bildt, Avrupa Birliğinin İsrail'e ortak tepki göstermesi için çaba harcandığını da kaydetti.
 

 

Çelikkol, müşteşar ile görüşecek

Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol, İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Yossi Gal ile görüştü.vEdinilen bilgiye göre, görüşmede Büyükelçi Çelikkol, Gal'e, olayın uluslararası sularda meydana geldiğini belirterek Türkiye'nin tepkisini iletti. Büyükelçi Çelikkol, ayrıca ölü ve yaralıların kimliklerinin bir an önce tespit edilmesi ve Türkiye'ye nakledilmesi konusuna özen gösterilmesini istedi. Ancak İsrail tarafının görüşmede Büyükelçi Çelikkol'a, operasyonda ölen ve yaralananlarla ilgili net bilgi sunamadığı öğrenildi. Ölenlerin hepsinin Türk vatandaşı mı olduğu, aralarında başka uyrukluların da bulunup bulunmadığı henüz bilinmiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler