'İşsizlik rakamları alarm veriyor'

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Sekreteri Tayfun Görgün, işsizlik oranlarındaki küçük oynamaları iyimserlik olarak topluma sunanların, gerçek işsizlik ve yoksulluk olgularını dikkat almalarında büyük yarar olduğunu vurguladı.

Yayınlanma: 15.10.2009 - 11:13
Abone Ol google-news

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Temmuz ayı işsizlik rakamlarına ilişkin açıklama yaptı. İşsizlik oranlarındaki küçük oynamaları iyimserlik olarak topluma sunanların, gerçek işsizlik ve yoksulluk olgularını dikkate almalarında büyük yarar olduğunu belirten Görgün, TÜİK Temmuz istihdam rakamlarının işsizlik sorununun ağırlaşarak devam ettiğini ortaya koyduğunu ifade etti.
 

Resmi işsizlik yüzde 14.8

İşsizliğin bütün bir yılı ilgilendiren sorun olduğunu, bu nedenle mevsimlik etkilerden arındırılması gerektiğini vurgulayan Görgün, "Bu arındırmayı yaptığımızda, resmi işsizlik oranının yüzde 14.8 gerçek işsizlik oranının ise yüzde 22 olduğu görülmektedir. 2 milyon 252 bini iş bulma ümidini yitirmiş ve işsiz olmak üzere toplam 5 milyon 789 bine çıkmaktadır. İşsizlik rakamları alarm veriyor" dedi.
 

'Sosyal ve ekonomik sorunlara kısa dönemli bakmak yanıltıcı olur'

Temmuz ayı rakamlarının Haziran ayına göre binde 2 oranında küçük olması ve mevsimlik istihdam artışının ciddi olmayan katkısından hareketle piyasalara iyimserlik aşılanmasının gerçekçi bir tutum olmadığını bildiren Görgün, Bu tür yaklaşımların, krizin gerçek boyutlarını saklamaya neden olduğunu, kapsamlı sosyal politikaların uygulamaya konulmasını sekteye uğrattığını ifade etti. Sosyal ve ekonomik sorunlara kısa dönemli geçici verilerle bakmanın yanıltıcı sonuçlara yol açacağını vurgulayan Görgün açıklamalarına şöyle devam etti: "Gerçekçi olmayan umutlar yaratmak ve beklentiler oluşturmak milyonlarca emekçiye ve ülkeye yarardan çok zarar verecektir. Sanayi üretiminin ve sanayi kapasite kullanımının gerilemeye devam etmesi istihdamın en temel sorun olduğunu doğrulamaktadır. Ne yazık ki, Hükümetin bugüne kadar aldığı tedbirler, ne sanayi işletmelerini ne de istihdamı koruyamamıştır. İşsizlik, fakirlik ve ümitsizlikle el ele ilerliyor. İşsizlik, ücretlerin düşmesi ve hayat pahalılığının artması, toplumun büyük çoğunluğunu yoksulluğun pençesine itmiştir. Gerçek işsiz sayısı yaklaşık 6 milyondur ve bu işsizler geçindirmek zorunda oldukları en az iki kişi ile birlikte toplam 18 milyonluk bir nüfusu oluşturmaktadır. Yaklaşık 6 milyonluk nüfusun sadece 252 bini Eylül 2009'da işsizlik sigortasından yararlanabiliyor. Ortalama yararlanma süresi ise 8 aydır. Ödenen aylık işsizlik ücreti ise asgari ücretin yüzde 80'i ile sınırlandığı için bundan yararlanan işsizin eline en fazla ayda 436 TL geçebilmektedir."
 

'İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanma koşulları iyileştirilmeli'

İşsizlere sosyal koruma şemsiyesinin gecikmeksizin sağlanmasının önemine dikkat çeken Görgün, toplam kaynakları 42.5 milyar TL'ye ulaşmış olan İşsizlik Sigortası Fonundan yararlanma koşullarının gecikmeksizin iyileştirilmesi gerektiğini belirtti. Görgün, şu noktalara dikkat çekti: "İşsizler sosyal sigorta ve geçinebilecek, yeterli bir ücrete kavuşturulmalıdır. Türkiye'de halen nüfusun yüzde 14'ü yeşil kart dahil hiçbir sosyal korumaya sahip değil. Bütün bulgular, işsizliğe karşı çok kapsamlı, uzun vadeli ve kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Bunun için de "Sosyal Bir Programın" bütün tarafların katılımıyla vakit geçirilmeden hayata geçirilmesi gerekmektedir. İşsizlik oranlarındaki küçük oynamaları iyimserlik olarak topluma sunanların, bu gerçek olguları dikkate almalarında büyük yarar vardır. Krizi bahane ederek işten çıkarmalara son verilmelidir. Sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması, kriz fırsatçılarının engellenmesi için en önemli adım olacaktır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler