İşsizlik rakamları artıyor

Küresel kriz Türkiye'nin en büyük sanayi bölgelerini vuruyor. Trakya'nın en büyük sanayi bölgelerinden olan Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde, iş arayanların sayısı bir ayda iki kat civarında artarken, Çorlu da işsizlik rakamları 18-20 bine çıktı.

Yayınlanma: 09.01.2009 - 10:41
Abone Ol google-news

Trakya'nın en büyük sanayi bölgelerinden olan Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde, iş arayanların sayısı bir ayda iki kat civarında arttı. Bölgede bazı fabrikaların üretimi durdurduğu, bazılarının ise tek vardiya çalıştığı bildirildi.

Türkiye İş Kurumu Çerkezköy Şube Müdürü Ercan Sözen, yaptığı açıklamada, son aylarda şubelerine iş bulmak amacıyla başvuran kişilerin sayısında artış gözlendiğini söyledi.

2008 yılında 7 bin 243 kişinin iş bulmak amacıyla şubelerine başvurduğunu anlatan Sözen, bu kişilerden sadece 633'ünün bir işe yerleşebildiğini söyledi.

Çerkezköy ilçesinde ekim ayında 765, kasım ayında 755, aralık ayında ise bin 2 kişinin iş umuduyla kuruma geldiğini anlatan Sözen, ''İlçede işsizlik ödeneğinden 2 bin 669 kişi yaralanıyor. İşsizlik sigortası kapsamındaki kurslardan 18, istihdam garantili kurslardan da 14 kişi faydalanıyor'' diye konuştu.
 

Çerkezköy ve Çorlu'da 18-20 bin civarında işsiz var

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Tuncel Çetin, ülke genelinde olduğu gibi Çerkezköy ilçesinde de ekonomik krizin derinlemesine hissedildiğini bildirdi.

Son dönemde sanayide daralmanın söz konusu olduğunu belirten Çetin, ''Geçmişte fabrikalar 3 vardiya çalışırken, vardiyalar, önce ikiye, ardından da bire düşürüldü. Çerkezköy ve Çorlu ilçelerinde 18-20 bin civarında işsiz olduğu konusunda duyum alıyoruz. Bunun bir an önce önüne geçilmesi gerekiyor'' dedi.

Bu gidişin devam etmesi durumunda geleceğin hiç iç açıcı görünmediğini belirten Ali Tuncel Çetin, şöyle konuştu:
''Yaşanan bu daralmada, bankalar panikledi ve ekonomik krizin esintisini hızlandırdı. Eğer bankalar paniklemeseydi, biz şimdi daha hızlı yürüyebilirdik. Bir tüccar ya da sanayici, bankadan kredi alacağında güçlüklerle karşılayor. Ya fazla teminat isteniyor ya da faizler en az ikiye katlanıyor. Sanayici istediği krediyi alamazsa, üretiğini satamazsa, öz sermayesi de yoksa bu krizden etkinlenmemesi mümkün değil.
2009 yılı ekonomik krizin olgunlaştığı bir dönem olacak. Oysaki 2009 yılında yavaş yavaş iyileşmeye gidileceği söyleniyor, ama durum hiç de öyle değil. Hayalci olmamak gerekiyor. Hükümet bu konuyla ilgili mutlaka çalışmalar yapmalı, ekonomik paketler açıklanmalıdır. Bu dönemde Hükümetin alacağı tedbirlerin yanı sıra sendikalar da nakit birikimlerini reel sektörün kullanıma sunması büyük fayda sağlayacaktır. Hükümet ise büyük gider kalemleri olan elektrik ve doğal gaz ödemelerinde bir yumuşamaya gitmelidir. Pazarlama yönünden de sanayiciye teşvik verilmelidir.''

 

Son dönemde 1550 sendikalı işten çıkartıldı

Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, son dönemde Arçelik AŞ, BSH Ev Aletleri AŞ ve Hema AŞ'den, sendikalarına bağlı 1550 kişinin işten çıkarıldığını söyledi.

Yaşanan ekonomik krizle ilgili şimdiye kadar bir önlem alınmamasının sonucunda işçilerin işinden olduğunu ifade eden Koçak, ''Bir an önce Hükümet, sanayici, sivil toplum örgütleri ve sendikalar bir araya gelerek gerekli düzenlemeleri yapmalılar. Özellikle vergi ve SSK prim ödemelerinde indirime gidilmeli'' dedi.

2009 yılının 2008 yılına göre daha zor geçeceğini ileri süren Koçak, gerekli düzenlemeler yapılmadığı sürece işçi çıkarmalarının devam edeceğini kaydetti.

Çerkezköy ilçesinde faaliyet gösteren bazı büyük fabrikaların üretimi durduğunu bildiren Koçak, şunları kaydetti:
''Bir bir kapanan fabrikalar nedeniyle binlerce kişi işsiz kalmakta. Hükümet, sanayiciyi mutlaka desteklemeli ve üretimi sürdürebilmesi, işçi çıkarmaması için gereken kolaylıkları sağlamalıdır. Şu anda Çerkezköy bölgesinde sendikamıza halen 7 bin işçi kayıtlı olarak görünüyor. Fakat yaşanan sıkıntılar nedeniyle işçimiz her an işten çıkarılma korkusu içindeler. Artık Hükümet gerekli desteği sağlamalıdır.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler