"İşsizlikte yükselme duracak"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, ''İşsizlikte Nisan ayı verileri açıklandığında, yükselmenin durduğunu göreceğimizi, bir sonraki aydan itibaren de düşüşe geçeceğini bekliyoruz'' iddiasında bulundu.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.05.2009 - 13:04

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in başkanlığında işçi ve işveren temsilcilerinin yer aldığı Üçlü Danışma Kurulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda toplandı.

Dinçer, toplantı öncesi yaptığı konuşmada, yeni bir başlangıç için bir arada olduklarını belirterek, Üçlü Danışma Kurulu'nun kendisi için ilk olan bu toplantısının verimli olmasını diledi.

Akademik hayata başladığı günden beri teorisiyle, müsteşarlık ve milletvekilliği döneminde pratiğiyle doğrudan izlediği çalışma hayatının taraflarıyla birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Dinçer, hayırlı ve üretken bir birliktelikleri olacağını umduğunu söyledi.

Sosyal barışın olmazsa olmaz şartının, çalışma hayatında barışın mutlaka karşılıklı güven esasında tesis edilmesi olduğunu vurgulayan Dinçer, hepsinin ortak misyonunun çalışma barışını güvenceye almak olduğunu dile getirdi. Dinçer, bunun, sosyal barışın sağlanmasının da en büyük teminatı olduğunu kaydetti.

İşçi ve işveren örgütlerinin temsil ettikleri kitlelerle ilgili olarak sorumluluklarını yerine getirdiklerini ifade eden Dinçer, çalışma hayatının taraflarının birbirlerinin karşıtları değil, paydaşları olduklarına dikkati çekti.

Toplumsal sorumluluk alan herkesin artık devletin tek taraflı otoriter tavrıyla uzlaşma olmayacağını bildiğini dile getiren Dinçer, bütün ilişkilerde uzlaşma zemininin anahtarının diyalog olduğunu vurguladı. Dinçer, bundan sonraki yol haritalarının diyalog ve uzlaşma olacağını söyledi.

Bakan Dinçer, hükümetleri döneminde sosyal barışa ve çalışma barışına katkılarından dolayı sosyal tarafların temsilcilerine teşekkür etti. Hükümetin ilk günden itibaren tüm yurttaşların sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınması, hakların korunması ve toplumsal taleplerin karşılanmasından yana açıkça taraf olduğunu belirten Dinçer, sosyal hukuk devleti ilkesini eksiksiz hayata geçirmenin başka bir yolu da olmadığını söyledi.

Bakan Dinçer, ''Açık söylüyorum, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız daima istihdamda emekten ve üretimden, işçiden ve işverenden yana taraf olacaktır'' diye konuştu.


"Pozitif sürece girdiğimizi söyleyebilirim"

Bakan Dinçer, Hükümetin makro seviyede aldığı tedbirlerin, işsizlik artış oranlarında azalma sağladığını, reel sektöre umutları güçlendirecek şekilde yansımaya başladığını söyledi.

Küresel krizle gelen işsizliğin, Şubat ayında 16,1'e kadar yükseldiğini anımsatan Dinçer, şunları kaydetti:
''Ancak elimizdeki bazı verilere bakarak pozitif bir sürece girdiğimizi söyleyebilirim. İşsizlikte Nisan ayı verileri açıklandığında yükselmenin durduğunu göreceğimizi, bir sonraki aydan itibaren de düşüşe geçeceğini bekliyoruz. Hükümetimizin işsizlikle mücadelede makro seviyede aldığı kararların ve açtığı paketlere ilave olarak Bakanlığımızın da çözümler üretmek için katkıları bulunmaktadır. Hükümetimiz bugüne kadar ÖTV'nin indirilmesi, KDV'nin düşürülmesi, SSK primleri ve enerji desteği gibi alanlarda 60'a yakın tedbir almış bulunmaktadır. Bu anlamda mevcut istihdama ilave olarak işe alınan kadın ve 18-29 yaş arası gençlerin sigorta primleri kademeli olarak işsizlik sigortası fonundan ödenmektedir. SSK işveren prim listesinde 5 puanlık bir indirim verilmiştir.

İşçilerimiz işini işverenlerimiz iş yerlerini kaybetmesin diye Kısa Süreli Çalışma Ödeneği yaklaşık yüzde 50 oranında artırılarak, bu imkandan yararlanma süresi 3 aydan 6 aya çıkarılmıştır.''

Ömer Dinçer, Kasım 2008- Mayıs 2009 tarihleri arasında bin 675 iş yerinden 135 bin 932 işçinin kısa çalışma ödeneğinden yararlandığını bildirdi.

İşsizlik açısından bir diğer olumlu göstergenin de İşsizlik Fonuna yapılan başvurularda görüldüğüne dikkati çeken Dinçer, İşsizlik Fonuna yapılan başvuruların bu yılın Ocak ayında 78 bin 576' iken, düşüş trendine girerek, Nisan ayında 53 bin 460 gerilediğini belirtti. Dinçer, Mayıs ayı verilerinin bu düşüşün devam edeceğini gösterdiğini kaydetti.


"Kıdem tazminatı konusunda görüş alacağız"

İşsizlikle mücadelede Hükümetin ve bakanlığın gerçekçi adımlar atmaya devam edeceğini ifade eden Dinçer, şöyle devam etti:
''Yeni tedbirler, Ekonomi Koordinasyon Kurulumuzun gündemindedir. Önümüzdeki süreçte yapacağımız şey, çalışma hayatının kalitesinin geliştirilmesidir. Bütün gücümüzle buna odaklanacağız. Yatırım yapmak, üretim yapmak, istihdama kapı açmak bu ülke için katma değer üretmek isteyen insanların, şirketlerin, firmaların önüne konan caydırıcı mevzuat engelleri de bir ölçüde aşılmıştır, ama daha yapılacak çok iş vardır. Bürokratik geleneğin tabulaşmış alışkanlıkları uzun yıllarımızı çaldı. Büyük acılarla büyük maliyetler ödendi. Ama sonuçta büyük mesafelerde alındı. 1 Mayıs bile bu dönemde resmen çalışanların bayramı olarak ilan edildi.''

Dinçer, toplantıda, küresel ekonomik gelişmeler karşısında çalışma hayatının değerlendirilmesi, özel istihdam bürolarının geçici iş ilişkisi kurabilmesi, kıdem tazminatı ve iş güvencesi, asıl işveren-alt işveren uygulamaları konularını değerlendireceklerini bildirdi.

Bakan Dinçer, bir basın mensubunun ''yaratılacağı söylenen 500 bin kişilik istihdamın 50 bine düşürüleceği yönündeki değerlendirmelerin doğru olup olmadığı'' yönündeki sorusu üzerine, ''Henüz kararlaştırılmış ve kesinleşmiş hiç bir proje yok. Üzerinde tartışmalarımız devam ediyor. Bana izin verirseniz, bu ve benzeri sorularınızla ilgili olarak sizinle ayrıca bir toplantı yapmak istiyorum'' dedi.

Dinçer, bir başka soru üzerine de kıdem tazminatı konusunda tarafların görüşlerini alacaklarını iddia etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler