"İstanbul görüşmeleri hayal kırıklığıydı"
ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Mike Hammer, İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve Almanya (5 1) ile İran arasında geçen hafta İstanbul'da yapılan görüşmelerin "hayal kırıklığı" olduğunu söyledi.
Hammer, Washington'daki Yabancı Basın Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında bir soru üzerine, İran'ın şu ana kadar nükleer programıyla ilgili uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmediğini savunarak, Tahran'a yönelik baskının artmaya devam edeceğini belirtti.
"Ben de geçen hafta (5 1 ile İran arasındaki) görüşmeler için İstanbul'daydım ve hayal kırıklığıydı" diyen Hammer, İran'a doğru seçim yapması için birçok fırsat sunduklarını kaydetti.
"Diplomasi kapısı açık"
Hammer, İran'a karşı, biri diplomasi, diğeriyse baskıyı içeren "iki yollu politika" izlediklerine işaret ederek, diplomasi kapısının hala açık kalmaya devam ettiğini dile getirdi.
Uluslararası toplumun, İran'a, uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi için tarihin en sert yaptırımlarının getirilmesi noktasında birlikte durduğunu ifade eden Hammer, "şu ana kadar İran'ın bunu yapmadığını, uluslararası meşru kaygıları giderme yolunda ciddi bir taahhütte de bulunmadığını" söyledi.
"Baskı artmaya devam edecek"
Hammer, sözlerine şöyle devam etti: "Dolayısıyla baskı artmaya devam edecek. İran'ın bugün daha da izole olduğuna ve olmaya da devam edeceğine inanıyoruz. Yaptırımların etkisinin görüldüğünü, nükleer programlarında zorluklar yaşadıklarını düşünüyoruz.
İran'ın, hesaplarını değiştireceği ve izlenecek en iyi yolun, diplomasiden ve 5 1 ülkelerinin İstanbul görüşmeleri sırasında kendisine sunduğu bazı önerileri kabul etmesinden geçtiğini farkına varması umuduyla, bu 'çift yollu yaklaşımımıza' devam edeceğiz".
"İran kabul edilemez önkoşullar koydu"
"İran'ın diyaloğa geçme konusunda İstanbul'a isteksiz geldiğini, kabul edilemez belli önkoşullar koyduğunu" ifade eden Hammer, "İstanbul'da, birleşmiş ve uluslararası toplumun kaygılarını gidermek için gerekli adımları atması gereken tarafın İran olduğu mesajını çok açık biçimde veren bir 5 1 gördüler" diye konuştu.
Hammer, "İran'ın, nükleer enerji programının barışçıl amaçlar taşıdığını göstermesi gerektiğini, ancak bunu yapmadığını, ayrıca Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'na (NPT) taraf olmasına rağmen, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile işbirliği yapmayan ve uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeyen tek ülke olduğunu" söyledi.
"Sorumluluk İran'ın üzerinde"
Dolayısıyla sorumluluğun İran'ın üzerinde olduğunu kaydeden Hammer, "İran'a, biraz güven inşa etmeye başlaması imkanını verecek bazı teklifler sunduklarını, ancak Tahran'ın, şu ana kadar bunlar üzerinde diyaloğa girmeyi kabul etmediğini" belirtti.
Hammer, "Tahran araştırma reaktörüyle ilgili bir önceki teklifin de, İran'ın uranyum zenginleştirmeye devam etmesinden kaynaklanan mevcut gerçeklikleri yansıtacak biçimde yenilenmesine ihtiyaç olduğunu" kaydetti.
ABD ve 5 1 ülkeleri olarak, fikirler ortaya koymaya istekli olduklarını vurgulayan Hammer, İran'ın kabul etmesi halinde bu fikirlerin, uluslararası toplumun kaygılarını gideren bir yolun açılmasını sağlayabileceğini sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu