İstanbul'da bale heyecanı

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü organizasyonu ile 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti projesi olarak düzenlenen ''1. Uluslararası İstanbul Bale Yarışması''nda yarı final heyecanı başladı. Elemeler sonrası yarı finale kalan 29 yarışmacı, Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu'nda yarın 'Küçükler' ve 10 Eylül'de 'Büyükler' kategorisinde yapılacak yarı finallerde yarışacak.

Yayınlanma: 08.09.2008 - 12:10
Abone Ol google-news

"1. Uluslararası İstanbul Bale Yarışması''nda yarı final heyecanı başladı.

Yarışmanın yarı finallerinde Türkiye, Kazakistan, Bulgaristan, İsviçre, İtalya ve Bulgaristan'dan 17 yarışmacı 'Küçükler' kategorisinde, Türkiye, Güney Kore, Kazakistan, Rusya, Moldova, Polonya, Japonya ve Sırbistan'dan 12 dansçı da 'Büyükler' kategorisinde yer alacak.

Türk balesinin 60. kuruluş yılı kutlamalarına denk düşen ve Türkiye'de ilk olması açısından önem taşıyan yarışmada yarı finallerin ardından 12 Eylül'deki final, CRR Konser Salonu'nda halka açık ve ücretsiz gerçekleştirilecek.

Planlamaya göre 2 yılda bir yapılacak yarışma, 13 Eylül'deki gala gecesi ve ödül töreniyle son bulacak.

Yarışmada, 3'ü Türk olmak üzere, dünyaca ünlü 11 jüri üyesi görev alıyor. Bordeaux Ulusal Balesi Artistik Direktörü Charles Jude başkanlığındaki yarışma jürisi, Devlet Opera ve Balesi eski Genel Müdürü Meriç Sümen, Türkiye'nin ilk madalyalı baleti Mehmet Balkan, Türk balesinin ilk sanatçılarından Evinç Sunal, Münih Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Direktörü Konstanze Vernon, Viyana Ulusal Balesi eski Başöğretmeni Evelyn Teri, Belçika Kraliyet Balesi eski Artistik Direktörü Robert Denvers, Star Dancers Ballet Foundation Yönetim Kurulu üyesi Sakiko Arai, dans eleştirmeni Celi Barbier, 'Dance for You Magazin' yayıncısı ve editörü Mihaela Vieru ile Macar Dans Akademisi Artistik Direktörü György Szakaly'den oluşuyor.

Gala gecesi

Yarışmanın ödüllerinin sahiplerine verileceği gala gecesi için bale ve dans dünyasının efsane ismi eski Bolşoy Balesi Direktörü Vladimir Vasiliev ve eşi Bolşoy Balesi'nin prima dansçısı Ekaterina Maximova, onur konuğu olarak Türkiye'ye gelecek.

Dünyada bale sanatında önemli noktaya gelen Küba Ulusal Balesi prima dansçıları Viengsay Valdes Herrera ve Romel Frometa ile Fransız ekolünün önemli temsilcilerinden Bordeaux Ulusal Balesi'nin etoile dansçıları Vanessa Feuillate ve Roman Mikhalev, gala gecesinde sahne alacak.

Türkiye'den birçok başarıya imza atmış, uluslararası yarışmalarda madalya kazanmış sanatçılar da 'Türk Bale Yıldızları' adlı bir gösteri sunacak.

Ankara Devlet Opera ve Balesinden Arzu Dirin, Serhat Güdül, Emre Güler, Burak Kayıhan, Bahri Gürcan ve Ayşem Sunal, İstanbul Devlet Opera ve Balesinden Selim Borak ve Deniz Zirek, İzmir Devlet Opera ve Balesinden Kıvanç Ekin ve Aslı Çilek, Antalya Devlet Opera ve Balesinden Tolga Burçak ve Selin İnan 'Türk Bale Yıldızları' adlı gösteri kapsamında sahne alacak.

Sunuculuğunu Tan Sağtürk'ün yapacağı gala gecesinde ödül almaya hak kazanan dansçılar da birer parça ile sahnede olacak.

Başvuru ve ödüller

Pek çok kategoride ödüllerin bulunduğu yarışmada, büyük ödül 6 bin avro ile 'İstanbul Grand Prix' ödülü olacak.

Tüm finalistlere diploma verileceği yarışmanın 'Küçükler' kategorisinde birinci yarışmacı 3 bin avro, ikinci yarışmacı 2 bin avro ve üçüncü yarışmacı 1000 avro para ödülüyle madalya ve diploma alacak.

'Büyükler' kategorisinde ise birinci yarışmacıya 4 bin avro, ikinci 3 bin avro, üçüncü 2 bin avro para ödülleriyle madalya ve diplomaları verilecek.

Türk balesinin kurucusu Dame Ninette de Valois adına jüri özel ödülünün verileceği yarışmada, 'Dance Europe Magazin' bir dansçıya ''Yükselen Dansçı Ödülü'' sunacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler