İşte insanlığın yüzde 10’unu yok edebilecek riskler

Britanya’da yayınlanan Telegraph gazetesi, hükümetlerin robotların yükselişi ve rafta bekleyen ölümcül virüsler gibi insanlığı tehdit eden felaket dalgalarına karşı yeterince hazırlıklı olmadığını yazdı. Süper volkanlar, göktaşı çarpmaları ve nükleer savaş konusunda da durum farklı değil.

İşte insanlığın yüzde 10’unu yok edebilecek riskler
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.04.2016 - 20:16

Telegraph gazetesi'nin, Oxford Üniversitesi’nden araştırmacıların yürüttüğü Global Felaket Riskleri raporuna dayandırdığı haberine göre, riskler insanlığın yüzde 10’undan fazlasını yok etme tehdidine göre derecelendirildi.

Raporda, hükümetler bu risklerin birçok jenerasyonun tecrübe etmediği yeni tehditler olması bakımından uyarıldı. İnsanlığı bu derece etkileyen son felaket, 1918’de İspanyol nezlesiyle yaşanmıştı.

‘Tasarlanmış’ salgınlar

Oxford Küresel Öncelikler Projesi Direktörü Sebastian Farquhar, “Ufukta bazı şeyler var, bunlar belki her yıl gerçekleşmeyecek ancak olabilirler. Dünyamız feci bir şekilde yeni baştan şekillenebilir. Tarih bize bunların çoğunun sezgilerimizin izin verdiğinden daha korkunç olabileceğini öğretti” dedi.

Rapor önümüzdeki beş yıl için en büyük riskin bir asteroit çarpması olduğunu öngörürken, süper volkan patlamaları da bir diğer‘öngörülemeyen risk.’ Uzun vadede ise ‘tasarlanmış’ salgınlar, nükleer savaş, katastrofik iklim değişikliği ve yapay zekanın gelişimi en büyük tehditler olarak gözüküyor.

İyimserliğin alemi yok

Farquhar şöyle konuştu: “İnsanlığın yaradılışın zirvesi olduğunu ya da dünyada kalmanın yapılabilecek en iyi şey olduğunu düşünmek için bir sebebimiz yok. Bazı yapay zeka sistemlerinin gelecekte belli alanlarda insanları alt edebileceği akla uygun görünüyor. Elinizde yapay zeka gibi bir güçlü bir form olursa ve bunun tasarlanma nedeni insanlığın temel değerleri ile uyuşmazsa, olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu bilinçli olmak ya da insanlıktan nefret etmekle değil, güçlü olmakla ilgili. Amaçları şeffaf olmaz ya da yaratıcıları için net olarak ortaya konmazsa, sonuçların bazıları umduğumuzdan farklı olacaktır.”

Raporda sentetik biyolojik varlıkların da, rafta hazır bekleyen ölümcül virüsler için kapı açabileceği uyarısı yapılıyor. IŞİD gibi silahlı grupların kendi hastalıklarını üretebilecekleri de vurgulanıyor ve “Bu teknolojiler halen kaygılanmak için çok pahalılar, ancak bu böyle kalmayacak”deniyor.

Raporda uluslararası toplum, salgınlar, yapay zeka ve biyoteknolojinin olası riskleri ile nükleer silahlara kısıtlama getirilmesi konularında işbirliğini geliştirmeye davet ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler