İstifa eden memura iyi haber
Anayasa Mahkemesi, devlet memurlarının görevde kademe ilerlemesi konusunda mecburi hizmet farklılığına dikkat çekti. Anayasa Mahkemesi, kamuda bir süre çalışıp, istifa ederek ayrılanların çalıştıkları süreye ilişkin emekli ikramiyesi almalarını engelleyen yasa hükmünü iptal etti.
Edirne İdare Mahkemesi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 64. maddesinin son fıkrasında yer alan "...72'nci madde gereğince belirli bir süre görev yapmak üzere mecburi olarak sürekli görevle atanan Devlet Memurlarından..." ibaresinin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Edirne İdare Mahkemesi'nden Anayasa Mahkemesi'ne gelen dosya ise bir dava konusu. İdare Mahkemesi, kalkınmada birinci derecede öncelikli yörede bulunan bir okula, eş durumu nedeniyle naklen atanan öğretmenin, bu yörede geçirdiği iki yılın karşılığında aylık derecesinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere kendisine ayrıca bir kademe ilerlemesi verilmesini istedi. Dava konusu olayda Devlet Memurları Kanunu hükümleri uyarınca kademe ilerlemesine imkan tanınmayınca mahkeme bu durumun Anayasa'nın eşitlik ilkesi yönünden incelenmesini isteyerek, Anayasa Mahkemesi'nin gündemine taşıdı. Anayasa Mahkeme ise Edirne İdare Mahkemesi'nin başvurusunu reddetti. Oyçokluğuyla verilen karar Resmi Gazete'de yayımlandı.
Kararda, "Kademe ilerlemesi, kalkınmada 1. derecede öncelikli yörelerde görev yapan tüm devlet memurlarına değil, bu yörelerde bulunan yerlere 657 sayılı Kanun'un 72. maddesi gereğince belirli bir süre görev yapmak üzere mecburi olarak sürekli görevle atananlara uygulanacaktır. Yani, bir devlet memurunun atandığı, görev yaptığı yer kalkınmada 1. derecede öncelikli bir yörede bulunsa bile, buraya belirli bir süre görev yapmak üzere mecburi olarak sürekli görevle atanmamış ise bu haktan yararlanamayacaktır" denildi. Anayasa'nın 10. maddesinde düzenlenen eşitlik ilkesi ile eylemli değil, hukuksal eşitlik öngördüğü ifade edilen kararda, eşitlik ilkesinin amacının, aynı durumda bulunan kişilerin yasalarca aynı işleme bağlı tutulmalarını sağlamak ve kişilere yasalar karşısında ayırım yapılmasını ve ayrıcalık tanınmasını önlemek olduğu belirtildi. Ülkenin koşulları göz önünde bulundurularak, kamu görevlilerinin hangi bölgelere hangi koşarla atanabileceklerinin belirleme konusunun idareye takdir yetkisi verildiğine dikkat çekilen kararda, kalkınmada 1. derecede öncelikli yörelerde bulunan yerlere 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 72. maddesi gereğince belirli bir süre görev yapmak üzere mecburi olarak sürekli görevle atanan devlet memurları ile aynı yerlere başka nedenlere bağlı olarak atanan ve o yerlerde belirli bir süre görev yapma zorunluluğu bulunmayan devlet memurları, aynı hukuksal konumda bulunmadıklarına işaret edildi. Uygulanan kuralda Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı bulunmadığının altı çizilen karar oy çokluğu ile ayındı.
Karara karşı oy veren Anayasa Mahkemesi Üyesi Serdar Özgüldür ise ailenin Türk toplunun temeli olduğuna, devletin ailenin huzurunu ve refahının sağlanması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğine dikkat çekti. Karşı oy yazısında, "Davaya konu somut olayda, öğretmen olan eş, kalkınmada 1. derecede öncelikli yörede görev yapan eşiyle birlikte görev yapmak üzere aynı bölgeye atanmıştır. Ne var ki, iptale konu 657 sayılı Kanun'un 64. maddesinin son fıkrasında öngörülen 'bir kademe ilerlemesi' verilmesinin amacı, bu bölgede ifa edilecek görevin diğer bölgelere nazaran güçlüğü ve meşakkatidir. Eşine bağlı şekilde bu görev bölgesine atanan diğer eş de aynı güçlük ve meşakkatle karşı karşıya olacağına göre, eşlerden yalnız birine bir kademe ilerlemesi verilip diğerinin bu imkândan yoksun bırakılması sonucunu yaratan dava konusu kural Anayasa'ya açıkça aykırı düşmektedir" denildi.
İstifa eden kamu çalışanları
Anayasa Mahkemesi, kamuda bir süre çalışıp, istifa ederek ayrılanların çalıştıkları süreye ilişkin emekli ikramiyesi almalarını engelleyen yasa hükmünü iptal etti.
CHP, 5997 sayılı Bazı Kanunlarda ve 190 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 14. maddesiyle, 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu'nun 89. maddesinin değiştirilen birinci fıkrasının ikinci cümlesindeki "Son defa bu Kanun veya 5510 sayılı Kanunun geçici 4. maddesi hükümlerinin uygulanmasını gerektiren görevlerde çalışmakta iken emekliye ayrılan ve..." bölümünün iptali ve yürürlüğünün durdurulmasını istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. CHP'nin başvurusunu esastan inceleyen Anayasa Mahkemesi, 5997 sayılı Bazı Kanunlarda ve 190 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 14. maddesiyle, 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu'nun 89. maddesinin değiştirilen birinci fıkrasının ikinci cümlesinin "Son defa bu Kanun veya 5510 sayılı Kanunun geçici 4. maddesi hükümlerinin uygulanmasını gerektiren görevlerde çalışmakta iken emekliye ayrılan ve..." bölümünü Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti.
Buna göre, kamuda bir süre çalışıp, emekliye ayrılmadan istifa eden çalışanlar da kamuda çalıştıkları süreye ilişkin ikramiye haklarını kazanmış oldu.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev