İtalya hükümetinden 'tartışmalı teklif'

İtalya'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto amacıyla düzenlenen ve Müslüman göçmenlerin de katıldığı protesto gösterilerinde, Hamas'ın desteklenmesi ve İsrail bayraklarının yakılması üzerine, Başbakan Silvio Berlusconi'nin danışmanlarından Carlo Giovanardi, Hamas'a destek veren göçmenlerin İtalya'dan sınır dışı edilmelerini ya da oturma izinlerinin yenilenmemesini önerdi.

Yayınlanma: 12.01.2009 - 13:50
Abone Ol google-news

İtalya'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto amacıyla düzenlenen ve Müslüman göçmenlerin de katıldığı protesto gösterilerinde, Hamas'ın desteklenmesi ve İsrail bayraklarının yakılması, merkez sağ hükümetinin tepkisine neden oldu.

Başbakan Silvio Berlusconi'nin danışmanlarından milletvekili danışmanlarından biri olan Carlo Giovanardi'nin dün akşam Berlusconi'ye gönderdiği mektupta, "Hamas yanlısı ırkçı gösterilere katılanlar İtalya'dan sınır dışı edilmeli" önerisinde bulunduğu öğrenildi.

Giovanardi, muhalefetin tepkisine neden olan önerisine bugün de sahip çıkarak, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Hamas'a destek veren göçmenlerin oturma izinlerinin de yenilenmemesi gerektiğini savundu.

"Hamas'ın destekçilerinin faşizmle aynı yolun yolcusu olduklarını" ileri süren Giovanardi, konuya ilişkin açıklamasında, "Kutsal savaş çağrısıyla İsrail'in haritadan silinmesini isteyen, ırkçı ve Yahudi aleyhtarı tutum sergileyen göçmenlerin oturma izinleri de yenilenmemelidir" ifadelerini kullandı.

İtalya Savunma Bakanı Ignazio La Russa da bugün La Repubblica Gazetesi'ne verdiği demeçte, Giovanardi'nin önerisine karşı olmadığını belirterek, Milano'da pazar günü İsrail'i protesto amacıyla düzenlenen gösteriye Katolik Kilisesi tarafından destek verilmesini eleştirdi.

La Russa, "Giovanardi'nin önerisine karşı değilim ama bir işe yarayacağını sanmıyorum. 10 kişiyi sınır dışı etsen, bir 10 kişi daha ortaya çıkacaktır. Milano'da Duomo meydanındaki gösterinin düzenleyicisinin Piskopos Luigi Manganini tarafından kabul edilmesini de esefle karşıladım" dedi.
 

Muhalefetten tepki

Merkez sol muhalefet ise Giovanardi'nin önerisini, gösteri hakkını tehdit edici bir girişim olarak niteledi.

Demokrat Parti milletvekili, İtalya'nın eski başbakanlarından Massimo D'Alema, Milano'daki gösteride yaşananları normal karşıladığını belirterek, "Hamas bayraklarının dalgalanmasına da, İsrail bayraklarının yakılmasına da şaşırmadım" dedi.

İtalyan televizyonlarının adeta İsrail bülteni gibi olduğuna da değinen D'Alema, "İtalyan televizyonları adeta İsrail'in resmi bülteni gibi. Ama El Cezire veya CNN'e bakarsanız savaşın herkesi olumsuz etkilediğini görebilirsiniz" diye konuştu.

"Uluslararası camia, Filistinlilerin olumlu tavırlarını desteklemek için pek bir şey yapmadı" diyen D'Alema, yaşananların Filistin'de radikal dinci akımları güçlendirmesinden endişe duyduğunu da kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler