İtalya'da siyasi gerilim büyüyor

İtalya'da Silvio Berlusconi başbakanlığındaki merkez sağ koalisyonun siyasi liderleri arasındaki görüş ayrılıkları ve tartışmalar sertleşti.

Yayınlanma: 23.04.2010 - 15:53
Abone Ol google-news

İtalya'da Silvio Berlusconi ile halen Temsilciler Meclisi Başkanı olarak görev yapan Gianfranco Fini arasındaki söz düellosuna, Kuzey Birliği Partisi'nin (KBP) lideri Umberto Bossi'nin yorumu sert oldu.

Bossi, KBP'nin yayın organı La Padania gazetesinde bugün yayımlanan özel demecinde, "Hükümetin dikey biçimde çöküşünü izliyoruz. Özgürlükçü Halk Partisi (ÖHP) ile KBP arasındaki ittifak da muhtemelen sona eriyor. Fini, başlangıçtaki mutabakatı yok saymaktadır" değerlendirmesini yaptı.

Berlusconi'nin Forza İtalya Partisi ile Fini'nin Ulusal İttifak Partisi'nin tek çatı altında birleşmesinden oluşan ÖHP bünyesinde Fini yandaşlarının son dönemlerindeki tavırlarından usandığını belirten Bossi, "Fini, bizim inşa ettiğimiz şeyleri erozyona uğratmaktan başka bir şey yapmıyor. Berlusconi bence hata yaptı. Fini beklemeye dahi gerek duymaksızın (ÖHP'den) derhal ihraç edilmeliydi" ifadelerini de kullandı.
KBP'nin seçim başarılarının Fini tarafından hazmedilemediğini savunan Bossi, eleştirilerini şu sözlerle sürdürdü:
"Fini, güneylilerin yanında yer alarak kuzey halkına karşı çıkıyor. Federalizmin olası sonuçlarından adeta ödü kopuyor. Oysa federalizm güney için de yararlı. Fini Hristiyan Demokrat kökenli eski camgözler gibi davranıyor. Solun ekmeğine yağ sürüyor. İyi bir şey yapıyormuş gibi görünüp her şeyi yıkıyor. Bu gidişle onun sayesinde önümüzdeki seçimleri solcular kazanacak."

Berlusconi ile Fini arasında son aylarda artan görüş ayrılığı, ÖHP'nin dün Roma'da düzenlediği genel kurul toplantısına da yansımıştı.

Berlusconi, kameralar önünde yaşanan tartışmada, kendisini ÖHP'yi KBP'nin fotokopisi haline dönüştürmekle suçlayan Fini'ye, "Siyaset yapacaksan meclis başkanlığını bırak" diye seslenmişti. Fini ise Berlusconi'ye "Bırakmazsam ne olur, kovacak mısın? Meclis başkanlığından ayrılmayı düşünmüyorum" karşılığını vermişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler