'İyileştirme olmazsa protokol imzalanamaz'

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Merkez Heyeti'nin açıklamasında, serbest eczanelerden ilaç alımına ilişkin protokolle birlikte, Sağlık Uygulama Tebliği ve İlaç Fiyat Kararnamesi'nin de son derece önemli olduğunu, bu üçünün ''bütünleşik'' bir biçimde ele alındığını belirtilerek, ''Bu konularda iyileştirme sağlanmaksızın bizlerin herhangi bir protokolü imzalaması söz konusu değildir'' denildi.

'İyileştirme olmazsa protokol imzalanamaz'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.01.2009 - 16:17

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Merkez Heyeti'nin yazılı açıklamasında, Başkanlar Danışma Kurulu'nun 15 Ocak'taki toplantısında, 2009 Yılı İlaç Alım Protokolü ve Sağlık Uygulama Tebliği konusunda gelinen noktanın tüm boyutları ile ele alındığı bildirildi.

Eylemlilik sürecinin başlamasına neden olan 6197 sayılı Yasa Taslağı'ndan eczacı-eczacı ortaklığının çıkartılması, eczacıların birinci basamak sağlık çalışanı olması, Sağlık Uygulama Tebliği ile protokol uyumunun sağlanması, eczacılara ve klinik eczacılara yeni kadrolar açılması, TEB'in sözleşme yapma yetkisinin yeniden tartışmaya açmamak üzere kabulü gibi konularda tam; günübirlik tedavi, muayene ücreti, avans ödemesi, eczacı karlılığının yeniden değerlendirilmesi, eczane ıskontoları ve buna bağlı olarak kamu kurum ıskontoları konusunda ise kısmi iyileştirmeler sağlandığı belirtilerek, ''Ancak, yargı kararına rağmen, reçetelerin eşit ve sıralı dağıtımı konusunda herhangi bir iyileştirme olmadığı değerlendirilmiştir'' denildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile görüşmelerin devam ettiği, birlik ve kurum arasında anlaşma sağlanmadığı vurgulanan açıklamada, nihai sonuç için gereken tüm çabanın gösterildiği bildirildi. Merkez heyetin, bu noktada oda başkanları ve eczacıların görüş ve uyarılarını dikkate alarak karar vereceği, bu görüşmelerden alınacak sonucun tamamen ortak karar ve iradenin bir ürünü olacağı kaydedilerek, şöyle denildi: ''Süreç içerisinde meslektaşlarımızı çözmeye ve süreçten koparmaya, meslek örgütümüzün üyeleri arasındaki itibarını zedelemeye yönelik psikolojik girişimler beklediğimiz bir durumdur. Bu süre içinde, üyelerimizin çeşitli medya organlarında yer alan dezenformasyon niteliği taşıyan haberlere itibar etmemeleri, duyuruları Türk Eczacıları Birliği ve eczacı odalarının internet sayfalarından takip etmeleri ve bu haber kirliliği içinde 21 Aralık'ta başlayan sürece ilişkin reflekslerini korumaları büyük önem taşımaktadır. Bizler, 'Artık Yeter! Eczaneler Yangın Yeri', diyerek 32 bin kişi ile alanları doldururken, mesleki itibarımız, mesleki gelecek kaygısı, eczane içi yaşamı zorlaştıran uygulamalar, yaşamamızı, eczanelerimizin ayakta durmasını imkansız hale getiren ekonomik durum nedenleri ile oradaydık. Bu bakımdan, protokolle birlikte, Sağlık Uygulama Tebliği ve İlaç Fiyat Kararnamesi de bizim için son derece önemlidir ve meslek örgütümüz bu üçünü bütünleşik bir biçimde ele almaktadır. Bu konularda iyileştirme sağlanmaksızın bizlerin herhangi bir protokolü imzalaması söz konusu değildir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler