İzmir için korkutan deprem senaryosu
Yer bilimci Alim Murathan: İzmir’de 13 aktif fay var. Üniversiteler, sağlık kuruluşları, okullar fayların üzerine kurulu. Kurumlar acil önlem almalı, binaları güçlendirmeli
Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan yine İzmir’e dikkat çekti. Türkiye’de 20 kentin 80 ilçenin ve 500 yerleşim yerinin doğrudan aktif fay hatlarının üzerine kurulu olduğunu ifade eden Murathan, “1998 yılında İzmir deprem master çalışması yapılırken de İzmir’de olası deprem büyüklüğü 6.5 olarak öngörülmüş ve bir senaryo yapılmış. Hangi yerleşim yerleri, ilçeler, binaların durumu ne olabilir? 6.5 büyüklüğünde bir deprem söz konusu olduğunda 1 milyon insanın evsiz kalacağı öngörülüyor. Binlerce insanın yaşamını yitireceği öngörülüyor” dedi.
‘Bayraklı ve Mavişehir büyük risk taşıyor’
Bayraklı ve Mavişehir’in büyük risk altında olduğunu kaydeden Murathan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İzmir kıyı kesimleri güncel alüvyonlarla dolu bir bölge. Gevşek zeminlerdeyiz. Mavişehir’e kadar uzanan bir hat var. Konak ilçesinde bulunan bölgeler, Karşıyaka’nın sahil kesimleri, Mavişehir ve Çiğli bölgesi Menemen’e kadar uzanıyor bu hat. Balçova bölgesinin kıyı kesimleri halkımızın bunu daha iyi anlaması için derelerin getirdiği malzemelerle oluşmuş. Çakıl, kum gibi gevşek malzemelerin getirdiği ve denizle bağlantılı olduğu yerler; yani örneğin Bornova ovası da ve Bayraklı bölgesinde oluşmuş durumda, ama bunların içinde iki bölge riskli.”
13 aktif fay hattı kentin içinden geçiyor
İzmir’de 13 aktif fayın önemli bir kısmının İzmir kentinin içinden geçtiğini hatırlatan Murathan, şunları söyledi: Şu anda İzmir’de 13 aktif fay İzmir İmar Planı’na daha işlenip fay zonları koruma alanları daha belirlenmiş durumda. Bu çok büyük bir risk. Biz biliyoruz bazı üniversiteler, sağlık kuruluşları, bazı okullar bu aktif fayların üzerinde kurulu. Mutlaka önlem alınıp güçlendirilmesi lazım.”
‘Vatandaşlar kaygılı, ‘nereden ev alalım?’ diye soruyorlar’
Murathan ev alacaklara etüt programlarını ve statik projelerini kontrol ederek alması gerektiğini vurgulayarak, “Şimdi deprem oldukça birçok vatandaşımız haklı olarak korkuyor ve kaygıya kapılıyor. Bize çok farklı sorular geliyor. Örneğin; vatandaş arıyor diyor ki Ben ev almak istiyorum, hangi bölgeden ev almalıyım, ev alırken nelere dikkat etmeliyim? Ev alacaksanız zemin etüt raporlarını olup olmadığını kontrol edin. Alacağınız binanın statik projesini kontrol edin” dedi.
Nereye kaçacağımızı bilmiyoruz
Ege Bölgesi’nde depremlerin artması, ilgili kurumların ve yurttaşların deprem konusunda alınacak önlemleri yeniden gündeme getirdi. Belirlenen deprem (afet ) toplanma alanları için, genelikle park, oyun alanları, boş arazler ve yeşil alanlar tercih edildi. 30 ilçede 1631 adet acil toplanma alanlarını belirlenirken, deprem sonrası acil müdahale için gerekli olan acil yardım ekipmanlarının bulunduğu konteynırların ise halen bu alanlara getirilmediği görüldü. Kentte sadece Bayraklı ve Balçova belediyeleri tarafından konulan yardım konteynırları yer alıyor. Yurttaş ise olası bir afet durumunda toplanma alanlarının nerede olduğunu ve nasıl gideceği konusunda henüz bilgi sahibi değil. Toplanma alanları listesi, Valilik, AFAD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitelerinde yer alıyor. 5 bin 216 nüfusu bulunan Kemalpaşa ilçesinde 148, 100 bin nüfuslu Bergama’da 128 toplanma alanı bulunurken, 480 bin nüfuslu Karabağlar’da 92, 400 bin nüfuslu Konak ilçesinde, 36 toplanma alanın olması dikkat çekti.
Alana araçlar park etmiş...
Cumhuriyet olarak, kentin belli bölgelerinde bulunan toplanma merkezlerini gezdik ve son halinin nasıl olduğunu yerinde gördük. Hemen hemen, toplanma alanı olarak belirlenen kentteki bütün hastane otoparkları, okul bahçeleri ve kamu kurumları otopark gibi amaçlarla kullanılıyor. Her ilçede bulunan parkları ve oyun alanları küçük olmasına rağmen toplanma alanı listesine alınmış. Bazı boş arsalar ot ve moloz yığınlarıyla dolu.
Maalesef altyapı yetersiz
İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Nurgül Atabey: Maalesef deprem toplanma alanlarını bilenlerin sayısı çok az. AFAD, belediyeler, muhtarlıkları ve apartman sakinlerini bilgilendirici toplantılar yapıp, afişler asmalı. Bu tür yerleri bilgilendirmede ilgili kurumlar çok kısır kaldı. Toplanma alanları sayı olarak var olabilir ama içerik ve altyapı olarak çok yetersiz. Alanlarda ilk 72 saatte vatanday oraya gidince Bir şey bulamayacak. En azından su ve tuvalet ihtiyacı için yerler yapılmalı. İlk yardım konteynırları bu bölgelere konulmalı. Ancak, şu ana kadar yapılanlar çok yetersiz. En kısa sürede herkes üzerine düşeni yapmalı” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'