İzmir Körfez Geçişi projesi kuş cennetini tehdit ediyor
Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü’nün "İzmir Körfez Geçişi" projesi, İzmir Kuş Cenneti olarak da bilinen Gediz Deltası’ndaki flamingoların yaşam alanlarını tehdit ediyor. Altı şeritli yol ve tren yolunu içeren proje planı uygulandığı takdirde koruma altındaki binlerce hektarlık sulak alan ve 1. derece doğal sit alanı tehlikeye girecek.
Projenin yapılması öngörülen bölge, flamingoların Türkiye ve bütün Akdeniz’deki en önemli kışlama alanı. Her yıl 10 binden fazla flamingoya evsahipliği yapıyor. Aynı zamanda uluslararası ölçekte “Önemli Doğa Alanı” olarak tanımlanmış durumda. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje, diğer bir doğal sit alanı olan Narlıdere’den başlayıp Gediz Deltası sulak alanını ikiye böldükten sonra Sasalı Kavşağı'na bağlanıyor.
Konu hakkında açıklama yapan Doğa Derneği Başkanı Dicle Tuba Kılıç, şunları söyledi: "İçinden tüp geçit geçen yüzlerce metropol var dünyada fakat içinde flamingoların yaşadığı dünyadaki tek şehir İzmir. Bu nedenle İzmir'in yanıbaşındaki kuş cenneti, şehrin gelişimi önünde bir engel değil, İzmir kimliğini dünya ölçeğinde duyurmak için büyük bir fırsat. Kuş cenneti, kentin gelişiminin önünde bir engelmiş gibi görünüyorsa bu durumun sorumlusu elbette flamingolar değil, karar vericiler. Parayla dünyanın tüm şehirlerine tüp geçit yapabilirsiniz fakat ne kadar paranız olursa olsun, flamingoları bir şehre zorla konduramazsınız. İzmir, elindeki paha biçilmez değeri görmeli, şehrin kimliğini ve politikalarını ,körfezin bu benzersiz doğal zenginliğini koruyarak geliştirmeli."
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu