İzmir'de 100 günde neler yapıldı?

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yerel seçimden bu yana belediyenin yaptığı çalışmalarla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, 29 Mart yerel seçimlerinden sonra belediyede yoğun bir çalışma temposuna girildiği ve yol yapımından kanalizasyon inşaatına, ağaçlandırma faaliyetlerinden kaldırım döşenmesine, ilaçlamadan tarihi mekanların restorasyonuna kadar bir çok önemli işe imza atıldığı vurgulandı.

İzmir'de 100 günde neler yapıldı?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.07.2009 - 09:12

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yerel seçimden bu yana belediyenin yaptığı çalışmalarla ilgili bir açıklama yaptı.  Belediyenin açıklamasında, çalışmaların dökümü şöyle yapıldı:

-Kemeraltı Cephe Düzenlemeleri Projesi'nde 3.etap tamamlandı. Anafartalar Caddesi'nin Konak girişinden Havra Sokağı'na kadar olan bölümü orijinal görünümüne kavuşturulmuş oldu.

-Bayraklı'da denize hakim bir noktadaki 295 bin metrekarelik alanda oluşturulacak ve içinde çok amaçlı salon; basketbol, voleybol ve tenis sahaları, eğitim parkı, çocuk oyun alanları, açıkhava kondisyon alanı, kafeterya, seyir terasları, piknik alanı, yürüyüş yolları ve otoparkın da bulunacağı rekreasyon alanı için çalışmalar başladı.
 

Kent ekmek fabrikası açıldı

-Dar gelirli vatandaşlara kaliteli ve ucuz ekmek üretecek Kent Ekmek Fabrikası'nda ilk üretimi gerçekleştirildi. Gelen yoğun talep üzerine ilk etapta 19 noktada açılan büfe sayısı 26'ya çıkarıldı.

-Aliağa-Menderes projesi sinyalizasyon çalışmaları, bozulan hatların yenilenmesi, Çiğli depo tesisleri içindeki ray döşeme işleri ve bu tesisin Çiğli İstasyon bağlantı hattı için TCDD ile protokol imzalandı.
 

Bornova'ya rekresyon alanı

-Bornova'ya büyük hareketlilik getirecek ve tüm kentin çekim merkezi haline gelecek Bornova Rekreasyon alanı içinde bulunan Olimpik Buz Pateni Salonu'nun temeli atıldı.

-Kuyuların yetersiz kaldığı Torbalı'da 2 yeni kuyu daha açıldı, isale hattı döşendi.

-İnönü Caddesi ile Yeşillik Caddesi bağlantısını 2 km. kısaltacak yeni ekspres yol için kamulaştırma çalışmalarında ilk iki etabı tamamladı.

-1000'ün üzerinde sokak köpeğinin barındığı iki ayrı bakımevinden sonra, kedi ve köpekler için 21 bin metrekarelik alanda yeni bir bakım ve rehabilitasyon merkezi oluşturabilmek için çalışmalara başlandı.

-Varyant yolunun açılmasının ardından bu bölgeye yapılan ilk yapılardan birisi olan Şato'da yenileme çalışmalarına başlandı.

-Aliağa'daki 1 No'lu Gecekondu Önlem Bölgesi'ne içme suyu alt yapısı götürebilmek üzere çalışmalara başladı.

-Çiğli Balatçık Mahallesi'nde Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne ait olan 140 bin metrekare büyüklüğündeki arsayı yeşil alana dönüştürmek üzere devir alınarak ağaçlandırma çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı

-Hatay bölgesinin otopark ihtiyacı için düşünülen Hatay Pazaryeri ve Hasan Tahsin katlı otoparklarının projeleri hazırlanarak yapım ihalesi aşamasına getirildi.
 

Kaldırımlar yeniden düzenlendi

-İzmir kent merkezindeki cadde, meydan ve bulvarların kaldırımları, engellilerin kullanımına uygun olacak şekilde yeniden düzenlendi.

-Belediye'nin yatırımcı birimlerinin yöneticileriyle birlikte yapılan iki günlük toplantıda, İzmir'in 5 yıllık yol haritası çizildi.

-Aliağa-Menderes Raylı Sistem hattı kapsamındaki Çiğli depo tesisleri ile 6 adet istasyona ait ihaleler yenilendi.
 

Okullarda ilaçlama çalışmaları

-İlköğretim okullarında özellikle kalabalık ve kapalı ortamlarda hızla üreyen grip, nezle ve mantara karşı ilaçlama çalışmaları yapıldı.

-Buca'nın Kaynaklar, Kırıklar, Doğancılar ile Menderes'in Bulgurca Mahalleleri'ni sağlıklı ve kesintisiz suya kavuşturacak 104 kilometre uzunluğunda yeni şebeke çalışmaları başlatıldı.
 

Kadifekale'nin restorasyonu

-Menemen, Ulukent ve Seyrek'te toplam 85 bin metrekare alan daha ağaçlandırdı.

-Tarihi Kadifekale surlarının restore edilmesi amacıyla çalışmalara başladı.

-Hepatit Tanı ve Tedavi Birimi ile sarılık mücadelesinde önemli başarı elde eden Eşrefpaşa Hastanesi'nde hepatit hastaları için özel yataklı bir servis kurulması çalışmalarına başlandı.

-Aliağa-Menderes hattı üzerindeki Kataner inşaatı, Çiğli depo tesislerine ait sinyalizasyon ve istasyon haberleşme sistemleri ile Karşıyaka tünel istasyonları ikmal inşaat ihaleleri sonuçlandırıldı. Ancak KİK itirazı nedeniyle sözleşme aşamasına henüz gelinemedi.

-Yeni Foça'nın yaz aylarında artan nüfusa paralel olarak büyüyen su sorununu çözebilmek amacıyla bir proje hazırlandı ve içme suyu alt yapısı baştan sona yenilmeye başlandı.
 

Gaziemir'e fuar alanı

-Kuyu sularının yetersiz kaldığı Torbalı'da su sıkıntısını çözmek için 22 yeni kuyu açıldı. Su çıkmayan bazı yerleşim yerlerine yaklaşık 20 kilometrelik iletim hattı döşenme çalışmalarına başlandı.

-Gaziemir'de kurulacak yeni fuar alanı için ESBAŞ'a ait 220 dönüm arazi 17 milyon 704 bin liraya satın alındı.

-Mülkiyeti Karayolları'ndan İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne geçen Zafer Payzın Köprüsü ile Çiğli Otoyol Kavşağı arasındaki ana arterde yeni düzenlemelere başlandı.

-Bornova Merkez-Üçkuyular metro hattında çalışacak araçların alım ihalesine çıkıldı.

-Kemalpaşa, Menemen, Aliağa, Urla, Menderes, Güzelbahçe, Torbalı, Bayındır, Selçuk ve Buca ilçelerinde 1782 kilometre uzunluğunda yeni içme suyu alt yapısı oluşturma çalışmaları başlatıldı.

Yeni otobüsler alındı

-22 adet Mercedes Conecto otobüs ile 20 adet BMC Procity otobüsü daha hizmete alındı. 1 milyon 386 binlik "günlük biniş" sayısı, tarihi rekor olarak kayıtlara geçti.

-İzmir Jeotermal A.Ş, Seferihisar'da açılacak 7. kuyu için kamulaştırma işlemini tamamladı.

-Aşırı yağışlarda Mavişehir'de yaşanan su baskınlarını önlemek için 1.7 milyon liralık imalat çalışmalarına başlandı.

-Kente yönelik tüm bilgileri bir arada sunacak yeni bir 'Kent Portalı'nın hazırlıklarına başlandı.

-Tarihi Kentler Birliği'nin bu yılki en önemli ödülü, Kemeraltı ve İzmir Havagazı Fabrikası Restorasyon projeleri nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne verildi.

-Karşıyaka'nın en işlek caddelerinden Girne'yi baştan aşağı yenilemek için yapım çalışmalarına başladı.
 

Spora destek

-Büyükşehir Belediyesi sporcuları, Erkekler Serbest Güreş'te 1. Lig'e yükseldi.

-Kemalpaşa, Menemen, Urla, Foça ve Torbalı'daki bazı mahalle ve köylerin içme suyu ihtiyacı için 20 yıl önce döşenmiş asbestli çimento boruların yenilenme çalışmalarına başlandı.

-Kent içinde kaçak olarak faaliyet gösteren LPG istasyonlarının diğer kurum ve kuruluşlarındesteğiyle yıkılmasında etkin rol oynandı.

-Yerli üreticinin desteklenmesi amacıyla başlattığı "sözleşmeli üretim" modeli; Karaburun, Bayındır, Ödemiş-Bademli ve Tire'den sonra Büyükşehir'in "sorumluluk sınırları dışındaki" Kiraz'da da "peynir" için uygulamaya başladı.
Su kuyuları tuzlanan Urla'da acil olarak 6 yeni kuyu açmak için harekete geçildi. 1 kuyu açıldı, 5 kuyuda sondaj çalışmaları başladı. İlçeye 500 kilometrelik yeni şebeke döşeme kararı alındı.
1. Lig Play-off mücadelesi veren Altay ve Karşıyaka'ya 200'er bin TL'lik destek sağlandı. Ankara'da oynanan karşılaşmalar için her iki kulüp taraftarlarına 30'ar otobüs tahsis edildi.
 

Meslek edindirme kursları

-Yaz aylarında yeterli su alamayan Seferihisar ilçesine bağlı Doğanbey ve Payamlı Mahallesi ile 2 bin 500 hanenin bulunduğu Ömür beldesi için çalışmalara başlandı.
-

Kuraklık nedeniyle tuzlanma oranı yükselen Seferihisar'daki su kuyularının yerine 6 yeni kuyu daha açarak kaliteli su vermeye başladı. 3 kuyu daha açılıyor.

-Bakanlar Kurulu kararı ile "Afete maruz bölge" ilan edilen Kadifekale ve çevresindeki yıkımlar hız kesmeden devam etti.

-Seferihisar'a bağlı Ürkmez, Doğanbey ve Payamlı mahallelerinin evsel atıklarını biyolojik arıtmadan geçirmek için proje ihalesine çıkıldı.

-10. meslek edindirme ve beceri kursu, Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu'nun altında açıldı. Kurs güzel sanatlara ayrıldı.

-Türkiye Güreş Federasyonu ile birlikte 17 ülkeden 400 sporcunun katıldığı uluslararası güreş turnuvasına ev sahipliği yapıldı.

-İzmir Büyükşehir Belediyesi Bayan Judo Takımı, Uluslararası Akropolis Judo Şampiyonası'nda şampiyonluğa ulaştı.
 

Güneş enerjisinden yararlanma

-Körfez'e hayat verecek yeni bir proje için DEÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ile protokol imzalandı. Yaklaşık 12 ay sürecek proje sırasında, Körfez'deki aktif faylar da belirlenecek.

-Geçtiğimiz yaz 20 bin öğrenciyi spor okullarıyla buluşturan Büyükşehir Belediyesi, bu yıl 50 bin çocuğa ulaştı.

-Geçen yıl 26 kez su kesintisine yol açan Aliağa'daki 5 kilometrelik ana isale hattı tümüyle yenilendi.

-Kent sokaklarına 80 bin adet emaye-sac levhanın takılması çalışmalarına başlandı.

-Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı konusunda önemli bir adım atılarak köylerdeki su depolarına, güneş enerjili klorlama sistemi kurulmaya başlandı.
 

İşportayla mücadele

-Açıkhava Yaz Sinemaları, toplam 73 noktada 350 gösterim gerçekleştirmeye başladı.

-Torbalı'da, derelere akan evsel atıklarını toplayıp Torbalı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'ne iletecek toplayıcı hattın yapımı için ihaleye çıkıldı.

-Kentte 6 sabit ve 1 mobil istasyon ile hava kirliliği ölçümleri yapılırken, yeni bir sabit tip hava kirliliği ölçüm istasyonu için ihale açıldı.

-Dünya Çevre Günü nedeniyle gerçekleştirilen kampanyada tam 13.5 ton atık pil toplandı.

-İşportayla mücadele çerçevesinde, kentteki ilgili kuruluşlarla birlikte yoğun bir mücadele başlatıldı. Kemeraltı ve Kordon'da etkin sonuçlar alındı.

-İzmir'de sayısı 2013 yılına kadar 23'e ulaşacak atıksu arıtma tesisleri için de SCADA sistemi kurmak üzere çalışmalara başlandı.
 

Çiğli'ye kültür merkezi

-"Balçova Arsa Mağdurları" sorununun çözümü için, Balçova arsaları 1. ve 2. etapta jeolojik ve jeoteknik etüdlerinin yapılabilmesi amacıyla ihaleye çıktı.

-Karşıyaka, Bayraklı, Çiğli, Bornova, Kemalpaşa, Foça, Aliağa, Menemen, Konak, Balçova, Narlıdere, Güzelbahçe, Urla, Seferihisar, Buca, Karabağlar, Gaziemir, Menderes, Torbalı, Bayındır, Selçuk, Gümüldür, Menemen, Aliağa, Foça, Kemalpaşa, Bayındır ve Selçuk'ta toplam 54 kilometre uzunluğunda kanal şebekesi yenileme çalışmalarına başlandı.

-Güvenli trafik akışı sağlamak ve yeni yeşil dalga hatları oluşturmak amacıyla, kentin ihtiyaç duyulan yerlerine 25 yeni kavşak kontrol cihazı ile 5 adet yaya kontrol cihazı yerleştirme çalışmalarına başlandı.

-Foça'ya "6 yeni kuyu" açılarak bugünkünden 1.5 kat fazla su verme çalışmalarına başlandı.

-Çiğli Kültür Merkezi tamamlandı.
 

Yürüyen merdivenli yaya üst geçidi

-Asansörlü-yürüyen merdivenli yaya üst geçidinin ilk örneği, karayolu alt geçitleri ile kesintisiz ulaşıma kavuşturulan Gaziemir Akçay Caddesi'nde inşa edildi. Aynı geçitten Akçay Caddesi ile Çiğli Anadolu Caddesi'nde 8 tane daha yapılacak.

-Çiğli Kasaplar Meydanı ile belediye binasının arkasında yer alan 8001 Sokak, yayaların özgürce dolaşmasına olanak verecek şekilde yapılandırıldı.

- Kültürpark'taki eski hayvanat bahçesinin beton yapıları yıkıldı. 18 dönümlük bölge yeşil alan olarak yeniden düzenlenecek.

-Bir aydır ara vermeden sürdürülen çalışmalarla Meles Deresi'nden 30 bin, Arap Deresi'nden 7 bin ve Poligon Deresi'nden 5 bin ton malzeme çıkarıldı.

-Halide Edip Adıvar Bulvarı, Ali Rıza Avni Bulvarı ve Saim Çıkrıkçı Caddesi'nin kesişim noktalarında yeni trafik düzeni oluşturma çalışmalarına başlandı.

-Kentin gelecekteki gömü ihtiyacına cevap verecek toplam 1 milyon 162 bin metrekarelik yeni alan açmak için Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile görüşmelere hız verildi.
 

Kültürpark için otopark

-Yeşildere Caddesi'ni katlı kavşak ile aşarak Buca üzerinden Otogar'a bağlantı sağlayacak 7.5 kilometrelik "ekspres" güzergahın Onat Caddesi'ne kadar olan 1300 metrelik bölümü için proje ihalesi hazırlıkların tamamlandı.

-Kültürpark Yeraltı Otopark'ında 200 araçlık bölüm tamamlanırken, 394 araçlık kısmının ise son betonunun dökülmesiyle inşaatın betonarme işleri bitmiş oldu.

-Yapımı tamamlanan 11. çok amaçlı salon Foça Bağarası Beldesi'nde törenle hizmete girdi. Sırada Görece, Ayrancılar, Çaybaşı ve Ulukent salonları var.

-Toros Kriz Merkezi'nde yer alacak dev ekranlar ve bazı noktalara yerleştirilecek kameralar için yapılan ihale tamamlandı.

-Cennetçeşme'de sosyal destek amaçlı çok sayıda proje için düğmeye basıldı.

-Hanesinde hiç çalışanı olmayan vatandaşlara 150 TL'lik sosyal destek için muhtarlıklar kanalıyla başvuruları almaya başladı.

-Kemalpaşa'nın Kamberler Köyü ile Bayındır'ın Osmanlar ve Balcılar köylerini birbirine bağlayan yolu asfaltlanarak kiraz üreticisi tozdan topraktan kurtarıldı, Kemalpaşa-Bayındır arası da 85 kilometre daha kısaldı.

-Sadece Bornova'da yapılan 3 yeni ulaşım aksı için 41 milyon 890 bin TL'lik kamulaştırma bedeli ödedi.
 

Organik tarım çalışması

-İzmir Tarım İl Müdürlüğü, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ve Ekolojik Tarım Organizasyon Derneği ile işbirliğine gidilerek Yarımada'da organik tarımı yaygınlaştırma çalışmalarına hız verildi.

-Büyükşehir Belediyesi'nin önderliğinde 1 yıllık çalışma ile hazırlanan "İzmir Kent Sağlık Profili" başlıklı araştırma kitaplaştırıldı.

-Kent merkezinde "dünyanın en büyük antik agorası" kabul edilen tarihi İzmir Agorası'nda kamulaştırmaların ilk 4 etabı tamamlandı. 29 milyon liralık harcama sayesinde Agora ile İkiçeşmelik birbirine kavuştu.

-Arıtma tesisi kurulan yerleşim yerlerinin eksik kanal alt yapısı da tamamlanarak 114 kilometre uzunluğunda toplayıcı hat ve kanal şebekesi döşendi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler