Jüpiter’in yeni fırtınası ‘Clyde Lekesi’ni amatör bir gökbilimci keşfetti
NASA’nın Jüpiter yörüngesinde dönen uzay aracı Juno, geçtiğimiz günlerde dev gezegende ortaya çıkan ve amatör bir gökbilimci tarafından saptanan bir fırtınanın görüntüsünü yakaladı.
Görsel: NASA
2 Haziran sabahı Juno, Güney Afrikalı amatör gökbilimci Clyde Foster’ın adını taşıyan “Clyde Lekesi”'in bir dizi fotoğrafı çekildi. Uzay aracının o sırada, Jüpiter’in üst bulutlarından 45 bin ila 95 bin kilometre yüksekte; 48 derece güney ila 67 derece güney arasında değişen enlemlerde uçtuğu kaydedildi.
Clyde Lekesi, Jüpiter’in devasa Büyük Kırmızı Lekesi’nden çok uzakta değil. Fakat Clyde Lekesi, yüzlerce yıldır esen o meşhur fırtınadan farklı olarak yakın zaman önce ortaya çıktı.
Yeni fırtınayı ilk olarak, Güney Afrika’nın Centurion bölgesinde yaşayan amatör gökbilimci Clyde Foster 31 Mayıs’ta saptadı. Jüpiter üzerinden yapacağı 27’nci alçak uçuşu birkaç gün sonrasına planlanan Juno için zamanlama iyi gitti.
Görsel: NASA
2 Haziran günü gerçekleşen alçak uçuşta da Juno, Clyde Lekesi’ne nispeten yakın mesafeden geçerek üzerindeki JunoCam cihazıyla fırtınanın görüntüsünü kaydetti.
JUNO NEDİR?
Juno, Jüpiter etrafında epey oval şekilli bir yörüngede dönüyor ve bilimsel verilerin büyük kısmını, her 53.5 Dünya gününde meydana gelen alçak uçuşlar sırasında topluyor.
Kaynak: popsci.com.tr
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev