Kadınların kalp krizinden ölme oranı daha yüksek

Türk Kardiyoloji Derneği’nin (TKD), Türkiye genelinde 1930 hasta üzerinde yaptığı “Türkiye’de Akut Miyokart İnfarktüsü Tanısı ile Yatırılan Hastalarda Demografik Veriler ve Tedavi Yönetimi (TURK-MI)” araştırmasının sonuçlarına göre, kalp krizinde ilk müdahalenin erken yapılmasını mümkün kılan ambulans kullanımı Türkiye’de son derece düşük.

Kadınların kalp krizinden ölme oranı daha yüksek
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.12.2019 - 02:00

 Araştırmaya göre, kriz geçiren hastaların neredeyse yarısı hastaneye kendi olanaklarıyla gitmeyi tercih ediyor, yüzde 37.6 gibi çok büyük bir kısmı girişim (stent ve balon gibi işlemler) yapılmayan bir hastaneye gidiyor ve ambulans çağıranların oranı yalnızca yüzde 11.5’lerde. 

TIKALI DAMAR

TKD Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol, araştırmada kriz görülme yaşının ortalama 62 olduğunu belirterek özetle şunları kaydetti: “Kalp krizinde damardaki plak yırtılıyor, üzerine bir pıhtı oturuyor. Damar tamamen tıkanıyor ve göğüs ağrısıyla kendini belli ediyor. Ana tedavi o damarı bir an önce açmak. Ya pıhtı yırtıcı ilaç yapacaksınız ya da anjiyoyla balon yapıp stent koyacaksınız. En süratli şekilde anjiyo yapılabilen hastaneye hastaların sevk edilerek orada damarların açılması gerekiyor. Çalışmaya göre kalp krizi geçirenlerin yüzde 49,5’i yani 2 hastadan 1’i kendi aracıyla hastaneye gidiyor. 112 arandıktan sonraki 15 dakika içerisinde hastaya ulaşıyor. Kendi araçlarıyla gidiyorlar ama nakil süresi çok uzuyor. Hastaların yüzde 39’luk kısmı gitmesi gereken hastaneye değil, o anda anjiyo yapamayan bir hastaneye gönderiliyor. Oradan tekrar ambulansa konularak öbür hastaneye gönderiliyor. 

YANLIŞ HASTANE

Stent ve balon gibi acil müdahale işlemlerinin yapılamadığı bir hastaneye gidildiği zaman hastaneler arası ulaşımda ortalama 172 dakika yani neredeyse 3 saate yakın zaman kaybediliyor. Ambulans kullanılmadığı için hastaların damarları geç dönemde açılıyor, yaşanan vakit kaybı kalp kasında ciddi hasara sebep oluyor. Kalp krizi geçirdiğinizi düşünüyorsanız, göğsünüzde sıkıştırıcı, yanıcı, ağırlık koymuş gibi beklenmedik bir ağrı var ve 5 dakikanın üzerinde sürmüşse hareket etmeyin, aspirin alerjiniz ve iç kanama geçirme durumunuz yoksa aspirin çiğneyin ve hemen 112 Acil’i arayın.”

3 SAAT KAYIP 

Kriz geçiren hastaların neredeyse yarısı hastaneye kendi olanaklarıyla gitmeyi tercih ediyor, yüzde 37.6 gibi çok büyük bir kısım yanlış hastaneye gidiyor. Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol: Stent ve balon gibi acil müdahale işlemlerinin yapılmadığı bir hastaneye gidildiği zaman hastaneler arası ulaşımda 172 dakika yani neredeyse 3 saate yakın zaman kaybediliyor.

DURAKSATMA

Dernek olarak Yandex ile işbirliği yaptıklarını söyleyen  Prof. Mustafa Kemal Erol, şöyle konuştu: “Navigasyon sayfalarında ‘DurAKSatma’ başlığıyla kalp krizi konusunda bilgilendirici spotların olduğu bir proje başlattık. Projede, trafikte 4 dakikadan fazla uzun süre durmalarda bu uygulamayı kullanıyorsa hastalar alttan birer cümlelik kalp krizinin belirtileri, ambulans kullanımı konusunda uyarı mesajları girecek. Yıl boyunca da bu devam edecek. Eğer hastalar istiyorlarsa oradan tıklayıp derneğin oluşturduğu mikrosite vasıtasıyla kalp krizi konusunda bilinçlendirici bilgilere de ulaşacaklar.”

8-9 YIL DAHA GEÇ

Derneğin Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Kılıçalp ise gelişmelere karşın kadınların kalp krizinden ölüm oranlarının erkeklerden yüksek olduğunu belirterek “Bu hastalarda hipertansiyon daha fazla olabiliyor. Şikâyetlerinin başlamasından hastaneye ulaşmalarına kadar geçen süre daha uzun. Bu çalışmaya göre kadınlar ortalama 8-9 yıl daha geç kriz geçiriyor ama geçirdiklerinde ölüm oranı daha fazla oluyor” dedi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler